Meldingen
Alles wissen

tweede lading fruit toevoegen aan gistvat?


stookje
Berichten: 27
Registered
Topic starter
(@stookje)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik heb van een collega een lading kweeperen mogen meenemen, die staan al een paar weken te vergisten, SG is nu ongeveer 1010, Prestige schnapps gist gebruikt, 30L gistvat zit halfvol. Nu krijg ik 2 weken later nog een grotere hoeveelheid mee. Ik ben deze nu aan het koken want er kwamen steeds meer plekken op. Het meest praktisch zou zijn om na afkoeling deze lading toe te voegen aan het gistvat, maar is dat wel een goed idee? En waarom wel/niet?

Beantwoorden
9 reacties
2 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@stookje nee  .. een vergisting die langer dan 48 u bezig is moet je niet verstoren. .

Beantwoorden
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 909

@stookje 

Beter een tweede vat gebruiken.

Niet bij het al vergistende fruit gooien.

Groet, @ndré

Beantwoorden
moonshineaandelek
Berichten: 32
Registered
(@moonshineaandelek)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Ik heb hier wel eens gelezen dat mensen de pulp invriezen. Geen ervaring mee, maar heb het voor mijzelf wel even genoteerd... Misschien heeft iemand anders daar ervaring mee?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@moonshineaandelek invriezen gaat goed . Het vergist ook makkelijker  de celletjes gaat stuk net als bij koken .

Beantwoorden
stookje
Berichten: 27
Registered
Topic starter
(@stookje)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Bijna een week later meet ik nog steeds 1010, bubbelt al lang niet meer maar vlammetje dooft nog wel meteen in de emmer. Maar.... hij smaakt nu aanzienlijk minder zuur dan vorige week... dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@stookje niet elke vergisting zal onder de 1000 zakken.  1000 is sg van water water met alcohol heeft een lager SG.  Eigenlijk fus dunner vloeibaar.

Wanneer er andere stoffen mog aanwrzig zijn in het water zou het sg hoger kunnen blijven dan 1010 . Er kunnen meer stoffen aanwezig zijn dan alleen vergistbare suikers water en alcohol .

 

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 27

@robbert dat begrijp ik, en het constant blijven van het SG lijkt erop dat het gisten bijna klaar is toch? Behalve dat de vlam nog steeds uitgaat? Maar waar ik me zo over verbaasde was dat het minder zuur smaakte dan een week terug. Ik heb alleen nog maar meegemaakt dat het steeds zuurder werd, en dat snap ik ook omdat suikers worden omgezet in alcohol. Maar minder zuur?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@stookje waatschijnlijk os er nog iets van vergistingen gaande dat daarom toch vlam uitgaat . .

Hoeveel weken staat het nu. ?

Wanneer er alcohol en verschillende zuren zullen op gegeven momemt ook bindingen tussen deze ontstaan . In eerste instantie lijkt het minder zurig te zijn maan meer scherp naar alcohol ruiken en ook iets smaken . Er is nu estervorming gaande .

Persoonlijk zou ik nu toch afbreken en spoedig stoken .

Het binden van zuur aan alcohol kan ook doorslaan en daarbij komt er de bekende " lijm aceton " achtige geur . Acetaat vorming .dat kan de boel behoorlijk verpesten .

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 27

@robbert zo goed als 3 weken, en bedankt voor de tip ik zal 'm zo snel mogelijk stoken.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?