Meldingen
Alles wissen

vergisting


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kan gisting ook te lang duren .er is na 21 dagen nog volop activiteit om de twee minuten nog steeds een bubbel .misschien ben ik de vooraf gaande keren er wel te snel mee geweest om de stook er overheen te halen .te weinig geduld laten we het daar maar op houden .ik Heb ook nog geen meter dat ik het spul ff kan meten .is het zo dat ik te vroeg de stook erover heen haal alles nog niet uitgegist is je niet komt aan het maximale procenten alcohol. Als alles uitgegist is heb je alle suikers wel omgezet naar alcohol is mijn idee tenminste dat denk ik .als alles uitgegist is 6 kg suiker 75 gr gist 10 gr citroenzuur 1ltr appelsap en dan stoken met kolom waar kan ik dan ongeveer op rekenen Hoe hoog % of tellen hier nog meer factoren een rol .

Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

O ja had er ook nog een grote kom mout bij

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@prins het is belangrijk dat je een meter hebt als een sg meter hiermee kun je zien hoever je suiker is vergist.  Suiker in water geeft stroperigheid. Wanneer alle suikers zij opgelost is de stroperigheid verlaagd of geheel weg . 

Water heeft een sg van 1000. Wanneer ne water en alcohol hebt is het sg lager al na gelang hoeveelheid alcohol aanwezig . Alcohol is lichter dan water. Dus zal sg onder de 1000uitkomen.

Bij actieve vergisting  wordt alcohol en co2 en nog enige zuren gevormd. Je kunt met een co2meter zien of er nog co2 vrijkomt.

Het bubbelen van het waterslot is ook co2 maar een waterslotje is geen indicator maar slechts stank afsluiter . Het is dus NIET  een betrouwbaar apparaat om aan te geven hoever jou vergisting is gevormd.

Weinig co2 druk kan een andere weg zoeken dan een hoeveelheid water te moeten wegduwen in het slotje .  De meeste gistemmers zijn niet hermetisch afgesloten. 

Beantwoorden
Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat is wensbaar ik bedoel het sg gehalte wat moet de meter aangeven .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10387
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja er zijn diverse factoren die mee kunnen spelen in vergisting.

Versheid gist , hygiëne, kwaliteit van gebruikte producten.  Resistentie van gist tegen vervuiling en ook aanwezig alcohol.

Er zijn gemodificeerde gisten die in sterke vervuiling die gist overigens zelf ook produceert.

Gist stoot verschillende alcoholen uit , hoofdzaak ethyl maar ook co2en zuren.

Daarnaast ook nog afval stoffen van hun voeding. 

Daarom gist onder druk zetten door veel suikers tegelijkertijd te willen vergisten kan tegen werken. 

Bakkers gist is een perfecte gist  wat hoge kwaliteit geeft wanneer je niet meer dan 5,5 kilo vergist maar minder resistent tegen alcohol.

Wat ik vaker heb gedeeld,

Max 510 gr alcohol per kilo suiker of wel 646 ml puur alcohol of 703 ml 92%.

 

5,5 kilo suiker geeft dan 3,85 l van 92 % na destilatie .

 

1 liter alcohol weegt 789 gr.

 

 

Je gebruikt totaal 5 kilo granen en mout. Dat wil zeggen dat je theoretisch daaruit ongeveer 4000 a 4080 gram suikers haalt.

 

Uitsuiker haal je theoretisch max per kilo 510 gram alcohol d.w.z. 646 ml puur. ( 703 gr a 92 % )

 

Dus 5 kilo granen / mout zou 2,87 liter van 92% na destilatie kunnen geven . 

 

Het verhaal van de 18 % is eigenlijk een foute manier van denken wat voortkomt uit het willen vergisting van zoveel mogelijk in zo klein Mogelijk hoeveelheid water. . 

 

18 % in 25 liter is 4,5 liter. Maar met de zelfde hoeveelheid suiker op 50 liter is percentage maar 9% maar nog steeds dezelfde hoeveelheid alcohol . 

 

Makkelijker te begrijpen : 

8 kilo suiker op 25 liter zou max 20,4 % of wel 5,12 liter alocohol kunnen geven .

8 kilo suiker op 36 liter geeft bij 14,24 % of wel 5,12 liter alcohol .

 

 

Dat is alleen denken vanuit het gist maar niet het max mogelijk uit het product.

Je kunt zo ook narekenen wat je max aan alcohol in jou oplossing kunt verwachten 

Beantwoorden
2 Reacties
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert bedankt voor tekst en uitleg

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Ik zit met een klein probleempje ik heb maar een 10 ltr ketel dus ik kan per keer 8 ltr verstoken. Ik maak altijd voor 16 ltr aan en stook dan 2 keer 8 ltr. Dus moet alles een beetje afstemmen op 18 ltr .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?