Kan gisting ook te lang duren .er is na 21 dagen nog volop activiteit om de twee minuten nog steeds een bubbel .misschien ben ik de vooraf gaande keren er wel te snel mee geweest om de stook er overheen te halen .te weinig geduld laten we het daar maar op houden .ik Heb ook nog geen meter dat ik het spul ff kan meten .is het zo dat ik te vroeg de stook erover heen haal alles nog niet uitgegist is je niet komt aan het maximale procenten alcohol. Als alles uitgegist is heb je alle suikers wel omgezet naar alcohol is mijn idee tenminste dat denk ik .als alles uitgegist is 6 kg suiker 75 gr gist 10 gr citroenzuur 1ltr appelsap en dan stoken met kolom waar kan ik dan ongeveer op rekenen Hoe hoog % of tellen hier nog meer factoren een rol .
Wat is wensbaar ik bedoel het sg gehalte wat moet de meter aangeven .
Ja er zijn diverse factoren die mee kunnen spelen in vergisting.
Versheid gist , hygiëne, kwaliteit van gebruikte producten. Resistentie van gist tegen vervuiling en ook aanwezig alcohol.
Er zijn gemodificeerde gisten die in sterke vervuiling die gist overigens zelf ook produceert.
Gist stoot verschillende alcoholen uit , hoofdzaak ethyl maar ook co2en zuren.
Daarnaast ook nog afval stoffen van hun voeding.
Daarom gist onder druk zetten door veel suikers tegelijkertijd te willen vergisten kan tegen werken.
Bakkers gist is een perfecte gist wat hoge kwaliteit geeft wanneer je niet meer dan 5,5 kilo vergist maar minder resistent tegen alcohol.
Wat ik vaker heb gedeeld,
Max 510 gr alcohol per kilo suiker of wel 646 ml puur alcohol of 703 ml 92%.
5,5 kilo suiker geeft dan 3,85 l van 92 % na destilatie .
1 liter alcohol weegt 789 gr.
Je gebruikt totaal 5 kilo granen en mout. Dat wil zeggen dat je theoretisch daaruit ongeveer 4000 a 4080 gram suikers haalt.
Uitsuiker haal je theoretisch max per kilo 510 gram alcohol d.w.z. 646 ml puur. ( 703 gr a 92 % )
Dus 5 kilo granen / mout zou 2,87 liter van 92% na destilatie kunnen geven .
Het verhaal van de 18 % is eigenlijk een foute manier van denken wat voortkomt uit het willen vergisting van zoveel mogelijk in zo klein Mogelijk hoeveelheid water. .
18 % in 25 liter is 4,5 liter. Maar met de zelfde hoeveelheid suiker op 50 liter is percentage maar 9% maar nog steeds dezelfde hoeveelheid alcohol .
Makkelijker te begrijpen :
8 kilo suiker op 25 liter zou max 20,4 % of wel 5,12 liter alocohol kunnen geven .
8 kilo suiker op 36 liter geeft bij 14,24 % of wel 5,12 liter alcohol .
Dat is alleen denken vanuit het gist maar niet het max mogelijk uit het product.
Je kunt zo ook narekenen wat je max aan alcohol in jou oplossing kunt verwachten