Meldingen
Alles wissen

Vergisting start niet


Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo,  

 

gisterenochtend heb ik 4 kg mout gemaischt. Keurig gekookt volgens recept, 55 graden, 63 graden, 73 graden. Laten afkoelen tot onder de dertig. Gist toegevoegd. Safspirit m1. In vat met slot en warm gehouden. Net onder de 30 graden. Helaas geen enkele activiteit te bespeuren. Heeft iemand enig idee?

Beantwoorden
14 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@flip soms kan het enige dagen duren voor het opgang komt.

Maar hoe heb je gecontroleerd of het inderdaad niet gist ,?

Mensen denken dat een waterslot een indicator is maar dat is het niet ! Dat is slechts een stank afsluiter.  

wanneer er ergens een klein ander plekje of gaatje  met geen weerstand zoals het water zit zal daar de druk eerder ontsnappen.

Ga nooit uit van het borrelen van waterslot betreft hoedanigheid van vergistingen. Het geborrel is niet meer dan bijkomstigheid .

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik ga geduldig wezen. Dank !

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

De vergisting is toch op gang gekomen. Inmiddels zo’n 8 % alcohol. Smaakt erg zuur. Misschien moet ik toch maar eens spullen kopen om het ph te kunnen beïnvloeden. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@flip zure smaak wil niet zeggen dat het te zuur is. .

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb de ph-meter kunnen calibreren en toen bleek dat mijn wort een ph van 3 heeft. Dat is echt wel zuur dus. Ik heb het op 5,4 gebracht mét bicarbonaat. Opnieuw gist erin gedaan. Ik ben benieuwd of ik dit nog kan redden. 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@flip 3 is inderdaad erg laag. Heb je de gist wel tevoren opgestart in aparte beker ?  Je hebt namelijk een aerobe start nodig. . 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@flip wat was de begin SG en eind SG? 8% is niet laag hoor er zijn professionele stokerijen die daar heel tevreden mee zijn. En natuurlijk is je stookwijn op het laatst zuur de gist heeft de suikers omgezet in alcohol en dan blijft het zuur over. Het naderhand toevoegen van gist enzo ben ik geen voorstander van(het goed opgang helpen daar gelaten) als het niet meer gist dan kan je stoken.

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ja. Dat had ik wel gedaan. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@flip war is nu her SG ?

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb alleen een refractometer. Dus geen idee eerlijk gezegd. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@flip met refractometer zou je een redelijke indicatie van SG of brix kunnen krijgen.

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Mijn refractometer laat alleen alcohol percentage zien. Helaas. 

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb er maar gelijk een besteld, een glazen maatbeker 100 mm en zo’n gewone analoge SG-meter. Meten is weten zegt men. 

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Zo, de eerste wiskey is een feit. Subtiele rooksmaak. Nu proberen er een tijdje vanaf te blijven. Dank voor jullie hulp. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?