Meldingen
Alles wissen

Vraag mbt zelf gist maken


Berichten: 99
Topic starter
(@larsje40)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo Allemaal. Ik ben redelijk nieuw hier op dit forum en ben nu bezig met mijn eigen ketel te bouwen. In de avonduren lees en kijk ik graag filmpjes betreffende distileren en brouwen enz. Nu heb ik veel filmpjes gezien en gelezen over zelf gist maken. ik had hier enkele vraagjes over.

Ik zag filmpjes waarbij mensen appelschillen of fruit met honing en water in een pot doen. dit laten ze vervolgens een week staan en in dat mengsel zit dan gist. Ze halen dan wat vloeistof uit de pot waar ze dat allemaal in hebben gedaan en doen dat bij meel en zien dan dat het deeg gaat rijzen. Dus er is gist gevormd in de vloeistof. Nu is mijn vraag of als ik zo gist zou maken of ik deze vloeistof bv ook in zou kunnen vriezen als ijsblokjes en deze dan als ik het nodig heb bij mijn suikerwash kan gooien. Dan daar ook weer na 1 of 2 dagen wat vloeistof uithalen (neem aa ndat daar dan ook gist in zit anders start het fermenteren niet natuurlijk) en deze vloeistof ook weer in de vriezer gooien. Zo heb je dus eigenlijk iedere keer dezelfde gist cultuur die je zelf hebt gekweekt. of zie ik dit nu helemaal verkeerd en gaat dit niet?

2e vraag: (hoop niet dat ik stookwinkel hiermee tegen het zere been schop, anders verwijder dit bericht maar). Maar als ik bv in de webshop een gist voor champagne koop of een turbo gist. En ik voeg dit bij mijn sugarwash. wacht tot het begint met gisten en ik neem dan vloeistof uit deze sugarwash. Dan heb ik toch de gistcultuur van bv de turbogist die ik heb gekocht? of zie ik dat verkeerd? dan kan ik dit ook weer invriezen en gebruiken als ik het nodig heb? Of denk ik nu te simpel?

THNX voor de reacties alvast.

Gr.

Lars

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Om met je laatste vraag te beginnen: ja dat zie je te simpel. Bij de zakjes gist die je koopt en vooral de turbo's zitten een heleboel andere stoffen zoals gistvoeding, die zijn na een keer gebruik op. Je heb dus de volgende keer een nieuw zakje nodig. Voor de rest maak je zelf geen gist maar kweek je een gist op die al ergens op of in zit. Over het kweken van gist zijn al een paar hele mooie topics geschreven, dus dat zal ik niet herhalen. Maar waarom zou je het begin stuk van je giststarter invriezen, je geef zelf al aan hoe eenvoudig dit op te kweken is. Ook gaat na het invriezen de gist achteruit, en je moet toch ook nog een gist starter maken Ook moet je niet denken dat je in de begin fase gelijk een super gist heb die je MOET bewaren. Nee het zal een jonge frisse schone gist zijn die je moet trainen en verzorgen. Je geef hem voeding bijvoorbeeld meel en zuurstof en UV-licht, zodat hij sterk wordt en zich kan vermenigvuldigen. En later geef je hem suikers zodat hij alcohol kan maken.

Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En Larsje40, nog een advies neem kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld met je ketel en koel systeem te bouwen. Als dat af is gooi er eerst een paar pakken goedkope wijn in. En als dat lukt begin je aan de stookwijn, eerst met suiker en gist zakjes en ga dan steeds een stapje verder.

Veel plezier.

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@larsje40)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

TOP!! bedankt voor de reactie. En klopt helemaal had ik even niet aan gedacht dat het bij turbogisten ook andere stoffen bij zitten inderdaad. Maar een gewone gist zou dit dus wel mee kunnen. (uiteraard wel voeding toevoegen bij bv je sugarwash in de vorm van tomatenpuree)?.

Ik geef inderdaad aaan hoe eenvoudig dit te kweken is, maar weet ook niet of dit in de praktijk daadwerkelijk ook zo makkelijk is, ziet er in de filmpjes allemaal makkelijk uit. gooi wat water met fruit en honing in een pot, zet dit warm weg en wacht een week (om het even simpel te zeggen). dan heb je gist dat je kunt gebruiken.

Zo zie ik het tenminste op internet even in een nutshell.

Maar vroeg het me ook gewoon af hoe dit zat.

Ben ook inderdaad bezig met mijn ketel en ga ook eerst cheap ass wijn distileren, maar in de avond verdiep ik me nu dan even verder in wat andere dingen.

Ben nu bezig met de koeler te maken voor mijn ketel dus die is vandaag ook klaar als het goed is.

gr.

Lars 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist kweken is niet moeilijk . Je kunt vrij simpel een algemeen bruikbaar iets maken .
Maar wil je optimaal werken moet je wel zorgen dat je de meest bijpassende type maakt en dat je het opkweekt .
Voor brood hoeft gist niet hoog te presteren .
Voor alcohol moet je het " versterken ".
Zodra het wat lukt kun je ook specifieker opkweken zodat je ook beter in de verschillende te vergisten producten presteert .
Whiskey gebruik je ander gist voor dan b.v. fruit , wijn of suiker .maar ook voor rum kun je dan een specifiek gist maken of voor knollen b.v.

Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je zou je gebruikte gist een aantal keren kunnen her gebruiken. Maar je krijg er dan ook een aantal andere stoffen cadeau bij, je zou dan je gist kunnen"wassen"(die bierbrouwers doen dit nog wel eens). Je heb dan wel een suffe en futloze gist die je eerst weer moet voeden en trainen voor dat je een gist starter heb. De gist die ik ingevroren heb zijn van een eerst gist starter. 

Aan de topic van Robbert heb ik veel gehad  https://www.stookforum.nl/thread/gist-zelf-maken/2/

Het is bijna moeilijker om geen gist te kweken (al dan niet de juiste) en het is dan ook een vast onderdeel van mijn stook proces geworden.

Ik zei wel stap voor stap, maar je kan nu ook wel een paar potten met verschillende gist culturen op de aanrecht zetten. Zijn net huisdieren, je verzorg ze en geef ze eten. Leuke bezigheid als je in quarantaine zit.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist rest hergebruiken moet je reconditioneren , doe je dit niet ben je zoals Rumo zegt een slap gist met vervuilingen aan het opstapelen en dus zul je ook slechte kwaliteit krijgen .
Wanneer je echt een specifiek gist hebt kum je dit doen maar beter is om het vers te kweken en delen steeds te gebruiken i.p.v. ineens je hele voorraad .
Dan hou je een goede basis die je kun " onderhouden " en doorkwekem .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?