@edjev Misschien is een wat fundamenteler antwoord antwoord geschikt, ik kan me deels vinden in wat William zegt maar voor een beginner is iets meer duidelijkheid misschien gewenst.
De keuze voor een gistsoort (wat sowieso een ondergewaardeerd ingrediënt is voor menig hobbyist) is afhankelijk van een aantal dingen;
- Smaakprofiel wat je met je uiteindelijke drank wilt verkrijgen, gist doet meer voor een sterke drank dan menigeen zich van bewust is.
- Type grondstof wat je wilt gaan vergisten, maar meer gericht op de eisen die sommige soorten grondstoffen stellen (zoals p.H.), bij fruit kun je in een gebied qua p.H. eindigen waar menig bier of whisky gist stilvalt.
- Hoeveelheid suiker die je per liter hebt zitten in wat gaat vergisten, buiten de discussie over hoe smaak (mogelijkerwijs negatief) beïnvloedt wordt kunnen sommige gistsoorten niet tegen alcoholpercentages boven de 10 a 12%.
- Opbrengst, wederom afhankelijk van de grondstof. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het brouwen met graan, wanneer tijdens het maischen (enzymatische omzettingen t.g.v. temperatuur, p.H. en diastatisch mout) gekozen wordt om de omzetting niet volledig te laten verlopen, ergo je hebt nog complexere suikers aanwezig waarmee een standaard bier of bakkersgist niks mee kan, zul je een rest zoetheid houden, voor bier aan te bevelen maar niet voor een Whisky of Jenever, de suikers proef je na het destilleren toch niet want die blijven achter.
In het kort kun je wil wisselen met de gisten tussen soorten drank, wordt soms ook bewust gedaan, maar het hoeft niet altijd een verbetering qua eindproduct op te leveren.
Waar je wel op moeten letten en dat haalt William ook aan, let erop of de gist voorzien is van voeding (meen dat dit bij de Turbo varianten er standaard bij zit) of dat je spul moet toevoegen want op alleen suiker kan een gist niet teren. Denk hierbij aan;
- Diammoniumfosfaat, dosering 6 à 12 gram per 20 liter.
- Distillers Yeast Nutrients, dosering zie verpakking.
- Marmite, dosering 20 à 30 gram per 20 liter.
- Gekookte havermout, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.
- Gekookte witte bonen, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.
En overweeg het toevoegen van een mineralen tablet.
Verder ga je een stuk gelukkig worden met je vergistingen wanneer je S.G. waarde en met name p.H. als concepten onder de knie hebt.
Gist wordt vaker als minder interessant gezien bij het starten van de hobby maar met name wanneer de vergistingen, destilleren en rijpen onder de knie zijn is het een hele interessante om meer op smaak te sturen. Zo kun je ook zelf gisten opkweken, wel wat minder opbrengst voor lief nemen vaak.