Meldingen
Alles wissen

Vraagje over de diverse gistsoorten en stookwijn


Berichten: 30
Topic starter
(@edjev)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Is bijvoorbeeld PRESTIGE WD VOOR WHISKY BEREIDING ook bij stookwijn maken (suiker basis) te gebruiken?

En is PRESTIGE TURBO GIST RUM TURBO ook bij stookwijn maken (suiker basis) te gebruiken?

En is BLACK LABEL VODKA TURBO GIST ook bij stookwijn maken (suiker basis) te gebruiken?

Of zijn deze dasr NIET voor geschikt en moet je deze ALLEEN voor whiskey, rum en vodka bereiding gebruiken???

 

Thanxs voor jullie tijd rn hulp in deze...

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
6 reacties
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@edjev Misschien is een wat fundamenteler antwoord antwoord geschikt, ik kan me deels vinden in wat William zegt maar voor een beginner is iets meer duidelijkheid misschien gewenst.

 

De keuze voor een gistsoort (wat sowieso een ondergewaardeerd ingrediënt is voor menig hobbyist) is afhankelijk van een aantal dingen;

  • Smaakprofiel wat je met je uiteindelijke drank wilt verkrijgen, gist doet meer voor een sterke drank dan menigeen zich van bewust is.
  • Type grondstof wat je wilt gaan vergisten, maar meer gericht op de eisen die sommige soorten grondstoffen stellen (zoals p.H.), bij fruit kun je in een gebied qua p.H. eindigen waar menig bier of whisky gist stilvalt.
  • Hoeveelheid suiker die je per liter hebt zitten in wat gaat vergisten, buiten de discussie over hoe smaak (mogelijkerwijs negatief) beïnvloedt wordt kunnen sommige gistsoorten niet tegen alcoholpercentages boven de 10 a 12%.
  • Opbrengst, wederom afhankelijk van de grondstof. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het brouwen met graan, wanneer tijdens het maischen (enzymatische omzettingen t.g.v. temperatuur, p.H. en diastatisch mout) gekozen wordt om de omzetting niet volledig te laten verlopen, ergo je hebt nog complexere suikers aanwezig waarmee een standaard bier of bakkersgist niks mee kan, zul je een rest zoetheid houden, voor bier aan te bevelen maar niet voor een Whisky of Jenever, de suikers proef je na het destilleren toch niet want die blijven achter.

 

In het kort kun je wil wisselen met de gisten tussen soorten drank, wordt soms ook bewust gedaan, maar het hoeft niet altijd een verbetering qua eindproduct op te leveren.

 

Waar je wel op moeten letten en dat haalt William ook aan, let erop of de gist voorzien is van voeding (meen dat dit bij de Turbo varianten er standaard bij zit) of dat je spul moet toevoegen want op alleen suiker kan een gist niet teren. Denk hierbij aan;

 

  • Diammoniumfosfaat, dosering 6 à 12 gram per 20 liter. 
  • Distillers Yeast Nutrients, dosering zie verpakking.
  • Marmite, dosering 20 à 30 gram per 20 liter.
  • Gekookte havermout, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.
  • Gekookte witte bonen, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.

 

En overweeg het toevoegen van een mineralen tablet.

 

Verder ga je een stuk gelukkig worden met je vergistingen wanneer je S.G. waarde en met name p.H. als concepten onder de knie hebt.

 

Gist wordt vaker als minder interessant gezien bij het starten van de hobby maar met name wanneer de vergistingen, destilleren en rijpen onder de knie zijn is het een hele interessante om meer op smaak te sturen. Zo kun je ook zelf gisten opkweken, wel wat minder opbrengst voor lief nemen vaak.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

Ik vergeet nog een hele belangrijke, die lag zo voor de hand dat ik het vergeten was, temperatuur. Als je door omstandigheden, lees de verstandigere betere helft, niet overal de gistvaten mag neer zetten maar moet uitwijken naar een zolder of kelder, loont het zich nog om te kijken bij de gist wat de ideale temperatuur van vergisting is.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1846

@alchemist ik denk dat het antwoord simpeler is. Waarschijnlijk heeft EdtjeV een starters pakket distilleren en zitten deze gisten hier in en wil hij (om te beginnen) alleen suiker vergisten. Als dit zo is kan je de genoemde gisten daar ook wel voor gebruiken.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1846

Maar ik vind jouw antwoord ook wel nuttig 😀 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@edjev Met de WD gist kun je een redelijke whiskey beslag vergisting doen . 

Voor wat alcohol kun je een bakkersgist of een algemeen gist als fermentis c70 gebruiken .ook de dr oetker is prima voor gewoon alcohol .

 

De turbo gisten gebruik je om alcohol /drank mee te maken die je voorzet aan mensen die je niet weer op bezoek wil hebben of voor mensen met sterke smaak beperking .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom veel geld uitgeven voor een stookwijn (suikervergisting)? Warm water in een ton suiker erbij, roeren en een goedkope vergister en een hand gekookte rijst, als voeding, erbij. Wil je alcohol voor drinken, pak je bakkersgist, wil je alcohol voor alcoholbrander ,zoals ik, dan pak je een turbogist. Gisten geven smaak en de Gisten die je opnoemt, zijn speciaal-Gisten, die het beste gemiddelde geven, voor dat waar ze voor dienen. Veel geld geven aan een suikervergisting is wat overdreven. Maar proberen staat vrij, en misschien krijg je heerlijke Vodka, maar het blijft afwachten. Elke Gist kan voor een suikervergisting dienen, maar met de juiste gistvoeding. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?