Hoi,
Vorige week donderdag voor het eerst een wash klaargemaakt en die staat nu al sinds zaterdag actief vrolijk te borrelen. Hij is constant op 20 graden geweest. Ik heb de pure turbo yeast gebruikt van still spirits maar hoe weet je of de wash klaar is. Ik neem aan dat het borrelen gestopt moet zijn? Ik had de lucifertruc al gelezen maar wil zo lang mogelijk wachten met de emmer openen.
Ook was ik nieuwsgierig naar welke kleur de wash moet zijn als hij klaar is met gisten. Als ik naar de emmer kijk lijkt het een beetje gelig (is moeilijk te zien door het plastic van zo'n witte emmer).
Kan het kwaad als je te vroeg gaat destilleren?
En hoe moet de wash ruiken? En als laatste vraag, zijn er methanol tester of iets die een concentratie van methanol aangeven in je wash of alcohol?
Hoop vragen weer maar we willen het graag goed doen 🙂
Bij sugar wash gewoon Water, heldere suiker en gist heb je amper tot geen methanol voor zover ik weet.
Hoe lang je best wacht hangt volgens mij af hoeveel suiker er in zat en hoe sterk de gist is.
Zolang het blijft borrelen is de gist nog suiker aan het eten en alcohol aan het maken.
Vergeling is normaal en het zou naar alcohol/fermentatie(fruitig?) moeten ruiken.
Een simpele manier om aanwezigheid van methanol in je stooksel te checken is om een lepel te vullen en te branden. Methanol brandt geel, ethanol heeft een vlam zonder kleur maar deze test is niet accuraat genoeg om met zekerheid te zeggen dat je geen methanol hebt, hiervoor bestaan test kits die je zo kunt kopen.
Te vroeg destilleren kan geen kwaad maar dan ga je starten met een lagere alcohol concentratie dan wanneer hij lang genoeg heeft gefermenteerd.
Heb zelf nog geen praktijk ervaring enkel tekstboek kennis tot dusver, er zal wel iemand met meer kennis en ervaring mij verbeteren of aanvullen. 🙂
bedankt 🙂
Verstoord je ook de boel als via het aftapkraantje wat mash eruit haalt?
Zo zou je het sg kunnen meten