Meldingen
Alles wissen

Wanneer is je wash klaar?


Berichten: 12
Topic starter
(@stookabilities)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi,

Vorige week donderdag voor het eerst een wash klaargemaakt en die staat nu al sinds zaterdag actief vrolijk te borrelen. Hij is constant op 20 graden geweest. Ik heb de pure turbo yeast gebruikt van still spirits maar hoe weet je of de wash klaar is. Ik neem aan dat het borrelen gestopt moet zijn? Ik had de lucifertruc al gelezen maar wil zo lang mogelijk wachten met de emmer openen. 
Ook was ik nieuwsgierig naar welke kleur de wash moet zijn als hij klaar is met gisten. Als ik naar de emmer kijk lijkt het een beetje gelig (is moeilijk te zien door het plastic van zo'n witte emmer). 
Kan het kwaad als je te vroeg gaat destilleren?
En hoe moet de wash ruiken? En als laatste vraag, zijn er methanol tester of iets die een concentratie van methanol aangeven in je wash of alcohol? 

Hoop vragen weer maar we willen het graag goed doen 🙂

Beantwoorden
14 reacties
1 Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@stookabilities bij een suikerwash is methanol uitgesloten. Wanneer je vergisting klaar is? Meten is weten. Lucifertruc is aardig en kan een indicatie zijn maar wanneer je het milieu wat verstoord hebt kan de CO2 deken boven je wash verstoord zijn en dan weet je nog niets. Meet bij aanvang van de vergisting he SG en bij het einde, dan kun je ook nog  het alcoholpercentage vaststellen. Een suikerwash die klaar is heeft een SG van minder dan 1.000. Een wash kan wat zurig ruiken en wat gelig kleuren. De kleur is afhankelijk van de zuiverheid van je suiker. Geduld is je belangrijkste ingrediënt.

Beantwoorden
kaj
Berichten: 15
 kaj
(@kaj)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bij sugar wash gewoon Water, heldere suiker en gist heb je amper tot geen methanol voor zover ik weet.
Hoe lang je best wacht hangt volgens mij af hoeveel suiker er in zat en hoe sterk de gist is.
Zolang het blijft borrelen is de gist nog suiker aan het eten en alcohol aan het maken.
Vergeling is normaal en het zou naar alcohol/fermentatie(fruitig?) moeten ruiken.

Een simpele manier om aanwezigheid van methanol in je stooksel te checken is om een lepel te vullen en te branden. Methanol brandt geel, ethanol heeft een vlam zonder kleur maar deze test is niet accuraat genoeg om met zekerheid te zeggen dat je geen methanol hebt, hiervoor bestaan test kits die je zo kunt kopen.

Te vroeg destilleren kan geen kwaad maar dan ga je starten met een lagere alcohol concentratie dan wanneer hij lang genoeg heeft gefermenteerd.

Heb zelf nog geen praktijk ervaring enkel tekstboek kennis tot dusver, er zal wel iemand met meer kennis en ervaring mij verbeteren of aanvullen. 🙂

 

Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@kaj ergens op forum heb ik eens foto's geplaatse van brandende ethyl en methyl . De kleur is niet een verschil in te zien tenzij de metyl of ethyl vervuilt is / niet zuiver waardoor het bijproduct de verkleuring geeft .

Enige methode om aan te tonen de aanwezigheid van methyl is of een simpel scheikundig testje. Ook hier op forum te vinden .

Of met een gaschromatograaf ..

bij suiker of granen vergisting is geen zorgen betreft methyl . Hierbij is methyl nagenoeg nihil. ( Bij slechte vergisting kan het gist evengoed methyl uitstoten maar dan ook nog in zeer kleine hoeveelheden) 

Beantwoorden
kaj
 kaj
(@kaj)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@robbertDat ga ik nu eens helemaal niet tegenspreken! Heb het zelf nog nooit geprobeerd en denk dat ik dit in een filmpje op youtube had gezien. Bedankt voor de correctie, helemaal de reden dat ik hier ben 😁

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@kaj, ik zou ook niet te vroeg gaan stoken als de gisting nog aan de gang is. Je gist zwemt dan nog door je stookwijn heen en die stook je dan mee. Dit komt de smaak niet ten goede. Ook zit je stookwijn dan nog vol met CO2 en dat wil je ook niet in je ketel hebben. Dus rustig wachten tot je stookwijn volledig uit gegist is.

Beantwoorden
kaj
 kaj
(@kaj)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@rumo ook duidelijk zo, is dat ook waarom dat klaring middel gebruikt wordt? Om de gist af te breken?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@kaj gist wordt er niet door afgebroken, maar het zorgt dat het naar de bodem gaat. Gist mee stoken geeft een bijsmaakje aan je drank. Dus als je dat niet wil kun je overwegen om een klaringsmiddel te gebruiken.

Beantwoorden
kaj
 kaj
(@kaj)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@rumo oh dus de gist zakt naar de bodem! Dan is het de bedoeling dat je die niet mee opschept en voorzichtig je brouwsel in je ketel doet 😮 goede tips bedankt!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@kaj ik zou toch overwegen om de beginners gids te lezen HAHA Als je een nieuwe hobby wil leren moet je er wel wat tijd in steken(klein beetje plagen mag toch wel).

Beantwoorden
kaj
 kaj
(@kaj)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@rumo hela hela! Zo niet beginnen hé! Miljaar seg.
Was nu eerst begonnen aan "Het volkomen stookboek" en eens dat klaar is grondig (de reeds afgeprinte) beginnergids doorlopen.
Geef me nog wat tijd 😋

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@stookabilities)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

bedankt 🙂

 

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Verstoord je ook de boel als via het aftapkraantje wat mash eruit haalt?

Zo zou je het sg kunnen meten

Beantwoorden
2 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@stefanjo nee als je alles rustig doet is er niet veel aan de hand

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@munckerik dan lijkt mij dat de manier voor een tussentijdse check

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?