Meldingen
Alles wissen

Wat is het resultaat van ongepasteuriseerd sap met gist uit een zakje


Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ha mede-brouwers! Na twee jaar rust heb ik de brouwemmers maar weer eens schoon gemaakt. Ik heb een emmer van 20 liter ongepasteuriseerd appelsap en voor de zekerheid heb ik er toch maar een zakje gist bij gegooid.

Nu is mijn vraag, heeft dat nut, of had ik nu net zo goed voor gepasteuriseerd sap kunnen gaan?

Daar heb ik ook twee emmers van, maar ik dacht 'kom, laat ik eens kijken wat er gebeurd.'

Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@henkrigter als er geen conserveer middelen inzitten krijg je gewoon appelcider met alco er in

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9959

@henkrigter bij ongepasteuriseerd kun je spontaan/ natuurlijke gisting krijgen en ook stimuleren.Je kunt ook met gist bijvoegen een secondaire gisting creëren of een gist toevoegen wat juist averechts werkt en andere gisting stopt of zelf vroegtijdig stopt.

Bij gepasteuriseerd is ook vaak enzymen werking gestopt dus ook het enzym wat methyl afstoot kapot. En daarbij ook celwanden verzwakt. Wat weer vergisting kan vergemakkelijken. Maar ook pasteuriseren is een behandeling met warmte wat invloed heeft op smaakvorming en ook afbraak van enkele stoffen.

Beide hebben zowel voordeel als nadelen.  Het heeft ook invloed op wat het verdere traject is in werkwijze en wat je eruit wil halen.

Keuzes. 

Beantwoorden
(@henkrigter)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@robbert Jeetje, wat een veel mogelijkheden allemaal. Dus het kan naar alles smaken, als het zo uit die emmer komt. Het vervolg is trouwens gewoon de fles in met wat suiker en dan een paar maanden laten rijpen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?