Heb zoveel gezien en gelezen dat mijn hoofd er van tolt terwijl mijn ketel nog niet klaar is, maar er zal toch een wash gemaakt moeten worden 😊 ik wil een redelijk neutrale alcohol om daar verder mee te experimenteren.
ketel word pottstill
Wat is het idee van de kenners hier...
brood gist (Bruggeman bijv)
turbo incl kool en clear
Birdwatchers tomaten wash of een afgeleide hiervan..?
- of heeft iemand een soort tussenweg .. een wijn of champagne gist oid hoog tolerant, wat ik met wat meer tijd en liefde en voeding naar bijvoorbeeld 14-15% kan krijgen?
Om een goede drank te maken zul je moeten leren geduld te hebben.
En graag afwassen, afwassen en nog eens afwassen.., en daarna ontsmetten. 😏
grts.
Dumo
Ik zou niet verder gaan dan 8% of hooguit 10% in je wash. Meerdere ruwstoken combineren voor een fijnstook.
Echt neutraal ga je het niet krijgen met een potstill, daar is een kolom echt beter voor. Met drie keer stoken lukt het misschien om het iets beter te krijgen.
Bedenk eerst wat je wil gaan maken, wat worden je experimenten?
Hou vooral in het achterhoofd dat hogere percentages in je vergisting het veel moeilijker maken om een neutraal te krijgen.
Ik hoop voor jou dat je de eerste drank die uit je (zelf gesoldeerde?) ketel komt niet van plan bent om te gaan drinken. Eerste stook met azijn is niet genoeg om alle flux te verwijderen. Ik heb een aantal weken geleden nog een koperen kolom met condensator gemaakt. 2 uur citroenzuuroplossing in de kolom en condensator, daarna 10 liter schoonmaak azijn weggestookt. Toen 25 liter suikerwash en bij de eerste pot lag er een olieachtige waas op het oppervlakte. Aan het einde van de stook was de alcohol schoon.
Prima alcohol om de ramen mee te lappen...
Om een zo neutraal mogelijke alcohol uit een potstil te krijgen zou je kunnen gaan voor dextrose. Ook te koop in 25kg zakken... Dextrose is een suiker bestaand uit 1 atoom, glucose. Het gist hoeft dan geen 2 suikeratomen te scheiden en glucose is van alle suikeratomen het gemakkelijkst te verteren door het gist.
Verder zou ik een neutraal gist gebruiken. Champagnegist of het door Robbert genoemde C70
En koop een ph meter of strips en citroenzuur. Een ph waarde van rond de 5.4 maakt je gist blij en bacteriën minder. Als je te scheutig bent geweest kan je de ph verhogen met baksoda.
Zorg dat de gist voedsel heeft zoals rijst. Als deze hobby aanslaat zou je diammoniumfosfaat en een pot marmite kunnen kopen.
En als laatste calcium. Eierdoppen kan. Ik heb een jaar geleden een zak oesterschelpen gekocht. Ben in 1 keer klaar voor de rest van mijn stookdagen.
Maar dit is allemaal theorie. Maak de scheiding door veel kleinere potten te gebruiken tijdens de fijnstook. Combineer de totale ruwstook van beide vergistingemmers in 1 fijnstook! Hoe groter het totale volume hoe gemakkelijker de scheiding te maken tussen hearts en anderzijds foreshots, heads en tails (sorry ik ken alleen de engelse termen).
Proef en ruik en gebruik wat je lekker vindt.