Meldingen
Alles wissen

Welk gist gaat net iets verder...


Ricooss
Berichten: 25
Registered
Topic starter
(@ricooss)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Heb zoveel gezien en gelezen dat mijn hoofd er van tolt terwijl mijn ketel nog niet klaar is, maar er zal toch een wash gemaakt moeten worden 😊 ik wil een redelijk neutrale alcohol om daar verder mee te experimenteren.

ketel word pottstill 

Wat is het idee van de kenners hier...

brood gist (Bruggeman bijv)

turbo incl kool en clear

Birdwatchers tomaten wash of een afgeleide hiervan..?

  1. of heeft iemand een soort tussenweg .. een wijn of champagne gist oid hoog tolerant, wat ik met wat meer tijd en liefde en voeding naar bijvoorbeeld 14-15% kan krijgen?
Beantwoorden
16 reacties
10 Reacties
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 179

@ricooss welkom op het forum. Als introductie is het altijd best de beginnersgids van stookwinkel door te lezen. Op pag 18, denk ik, staat een tabel met hoeveelheid suiker, het soortelijk gewicht, de te verwachten alcohol percentage en ook welk type gist je kan gebruiken. Voor rond de 14% zijn dat wijngisten, champagnegisten of turbogisten. Over die laatste is er al heel veel discussie voor en tegen geweest want echt neutraal zijn die resultaten niet.

Als eerste experiment, om e.e.a. in de vingers tekrijgen, is daar echter niks mis mee. Je kiepert 6 kg kristalsuiker in een pan met ong 5 liter water, warmt op tot alles is opgelost, giet over in je vergistingsemmer en vult aan tot 25 liter. Zodra de temperatuur onder de 30 graden is gezakt voeg je een zakje turbogist toe, deksel er op met waterslot en laat maar pruttelen als een gek. Na enkele dagen wanneer alles is uitgegist hevel je over in een andere emmer zonder het bezinksel. In je stookwijn doe je dan klaringsmiddel, eerst zakje A onder goed doorroeren en na een uurtje of twee zakje B met oppervlakkig roeren. Na 24 uur is je stookwijn geklaard en kan je opnieuw overhevelen naar je ketel om te stoken.

Kan in princiepe niks fout mee gaan.

Naderhand kan je beginnen experimenteren met andere gisten, zoals de Fermentis C70 of andere, toevoegingen als gistvoeding, pH regelaars, edm.

Dan kan je ook gaan bepalen welke richting je verder uit wil, gin, vodka, jenever, whiksy, likeuren,...

Veel succes, gewoon doen!

 

Beantwoorden
Ricooss
Registered
(@ricooss)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 25

@odevie bedankt voor de reactie, de principes snap ik en het verschil in wash etc snap ik ook wel. Wat het beste bij mij past moet ik inderdaad ondervinden.

maar door de vele discussies over turbogist was ik benieuwd wie wat gebruikt. 
En  of het loont om ipv bakkersgist toch te kijken naar wijn gist, om zo ook iets verder te kunnen komen dan 10-11 ... natuurlijk ben ik nieuw in de hobby en wil ik wat meer opbrengst alvorens ik alles ga finetunen op smaak maar dacht misschien is er mooie tussenweg.

ipv turbogist met kool etc een goede wijngist die wat resistenter is dan bakkersgist en misschien wat langer moet staan maar dan wel leuk percentage geeft en minder bij smaken dan turbo.

de zoektocht gaat door 🙂 bedankt voor de reactie iniedergeval 

Beantwoorden
marcel1966
Registered
(@marcel1966)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 143

@ricooss Wat ik niet begrijp is waarom moet jou wasch hoger worden dan 10%, wat is jou gedachtegang hierachter?

zoals jij zelf aangeeft ben jij nog een beginner, begin dan ook simpel, en ga niet gelijk al experimenteren, zorg eerst eens dat je met een basis suikerwasch een mooie basis alcohol stookt, al is het maar om het gevoel te krijgen en het proces te leren kennen.

Maar uiteraard staat het jou vrij om te doen wat voor jou goedvoelt, dit is puur MIJN mening.

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 179

@ricooss persoonlijk heb ik geen slechte ervaring met de alcotec turbo 24 of 48 en de double snake turbo's. Met de 48 haal je uit een suikerwash van 8 kg suiker op 25 liter zelfs tegen de 20%. Ik stook dan in een T500 met reflux kolom, wat het resultaat kan zijn met een potstill durf ik niet te zeggen. Hoe trager je stookt en hoe beter je de temperatuur in de brug onder controle houdt hoe beter het resultaat zal zijn.

Over kleuren en smaken kan je niet discussieren en net zo min over "neutrale" alcohol. De alcohol die je uit turbogisten maakt met de reflux heeft inderdaad een bijsmaak maar ik vind dat geen ramp om bvb fruit in te macereren of voor een tweede  overhaal met kruiden in een botanical basket in een helm met koeler.

Of je nou een meerwaarde gaat creeren door een wijngist of een champagnegist te gebruiken voor een suikerwash weet ik niet, lijkt me trouwens weinig waarschijnlijk. De fermentis C70 is een neutrale gist die toch hogere alcoholpercentages aankan dan gewone bakkersgist maar je hebt ook vodkagisten die prima presteren.

Mocht ik vandaag opnieuw van nul moeten beginnen dan zou ik drie of vier gisten bestellen en deze in drie of vier emmers laten vergisten volgens de resp voorschriften. Dan heb je gelijk wat om te stoken, de ene zal sneller uitgegist zijn dan de andere, maar zo kan je vrij snel tot een vergelijk komen wat je best ligt.

Beantwoorden
Ricooss
Registered
(@ricooss)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 25

@odevie super bedankt dit is waar ik naar zocht, ik zal inderdaad eens beginnen met 2 (denk een turbo en een wijn gist) zodat ik redelijk snel wat kan gaan stoken en pak ik volgende keer weer 1 of misschien 2 andere. Heb 2emmers van 30 lit dus dacht 2 x 25 lit wash Als het allemaal gaat zoals ik wil heb ik een stook ketel van 18 liter dus zou ik mooi 2x ruw stook en 1 x fijn stook kunnen doen. Per wash

Beantwoorden
Ricooss
Registered
(@ricooss)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 25

@odevie doe je wel standaard bij al jouw turbo gisten, actieve kool ?en turbo clear of laat je t natuurlijk bezinken?

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 179

@ricooss aktieve kool heb ik een of twee keer gebruikt maar vond daar niet echt een meerwaarde in. Het is wel een zooi om je emmers en ketel naderhand terug schoon te maken, alles ziet nl roetzwart.

Beantwoorden
marcel1966
Registered
(@marcel1966)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 143

@ricooss         

Allereerst welkom

En zoals odevie al schreef lees eerst aandachtig de beginnersgist,

Waar jij nu al mee in de fout gaat is dat jij SNEL en VEEL wilt.

Om een goede drank te maken zul je moeten leren geduld te hebben.

Door het allemaal snel te doen om veel output te krijgen, zal de kwaliteit daar zeker zwaar onder lijden.

suikerwash maken is echt niet moeilijk, maar zorg vooral dat jij schoon werkt.

Ikzelf gebruik altijd natte bakkersgist.

Wens jou veel succes en stookplezier.

 

Beantwoorden
Ricooss
Registered
(@ricooss)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 25

@marcel1966 bedankt voor de reactie Marcel.

ik ben een beginner en snel en veel zoals jij beschrijft dat krijg ik wel voor elkaar met turbo gist kool en clear etc, daar ben in van overtuigd.

en zal er ook niet om liegen maar denk dat veel beginners dit hebben, ook ik zit vaak in kwantiteit te denken boven kwaliteit.

maar daar komt mijn vraag ook vandaan.

is er een tussenweg tussen bakkersgist en turbogist.

dus iets hogere opbrengst dan 10% maar door het misschien iets meer werk liefde en tijd te geven dat ik een mooie “schone” wash met bijv 13-15% kan verkrijgen. 
En schoon werken hoor ik inderdaad veel! Met wat reinig je zelf al jouw spullen?

ik zal eerst hier de gist pagina er nog eens op na slaan. Nogmaals dank

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@ricoosssnel en veel gaat ten koste van kwaliteit .

 
Je kunt uit 1 kilo suiker maar 510gr alcohol krijgen ongeacht wat voor soort gist . Alleen zijn er gisten waarmee je hogere alcohol tolerantie heb dus je gaat het forceren . Met kans op slechter resultaat .
 
Bird-watchers is niet aan te bevelen . Daar gebruikt men o.a tomaten puree. Dit verzuurt , geeft bijsmaak en vervuilt enorm het materiaal .
 
Gebruik b.v. een frementis c70 en toch gewoon 5,5 kilo suiker op 25 liter
Beantwoorden
dumo
Berichten: 1213
 dumo
Registered
(@dumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Geplaatst door: @marcel1966

Om een goede drank te maken zul je moeten leren geduld te hebben.

En graag afwassen, afwassen en nog eens afwassen.., en daarna ontsmetten. 😏 

grts.

 

Dumo

Beantwoorden
Mick
Berichten: 440
 Mick
Registered
(@mick)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik zou niet verder gaan dan 8% of hooguit 10% in je wash. Meerdere ruwstoken combineren voor een fijnstook.

Echt neutraal ga je het niet krijgen met een potstill, daar is een kolom echt beter voor. Met drie keer stoken lukt het misschien om het iets beter te krijgen.

 

Bedenk eerst wat je wil gaan maken, wat worden je experimenten?

Hou vooral in het achterhoofd dat hogere percentages in je vergisting het veel moeilijker maken om een neutraal te krijgen.

Beantwoorden
2 Reacties
Ricooss
Registered
(@ricooss)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 25

@mick bedankt mick vooral de zin hogere percentages maakt het moeilijker neutraal te krijgen... dit heb ik nog niet gehoord wel al een vermoeden gehad.

Beantwoorden
Ricooss
Registered
(@ricooss)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 25

@mick ik snap dat het lastig is om het echt neutraal te krijgen zonder reflux kolom, maar om simpel te beginnen en misschien ook wel wat expirimenten met sappen en of andere toevoegingen toch onderweg een potstill in elkaar aan t knutselen 🙂 en met wat hulp van de ervaren stokers hier kom ik er ook wel

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Berichten: 71
Registered
(@jaapjanjoost)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ik hoop voor jou dat je de eerste drank die uit je (zelf gesoldeerde?) ketel komt niet van plan bent om te gaan drinken. Eerste stook met azijn is niet genoeg om alle flux te verwijderen. Ik heb een aantal weken geleden nog een koperen kolom met condensator gemaakt. 2 uur citroenzuuroplossing in de kolom en condensator, daarna 10 liter schoonmaak azijn weggestookt. Toen 25 liter suikerwash en bij de eerste pot lag er een olieachtige waas op het oppervlakte. Aan het einde van de stook was de alcohol schoon.

Prima alcohol om de ramen mee te lappen...

Om een zo neutraal mogelijke alcohol uit een potstil te krijgen zou je kunnen gaan voor dextrose. Ook te koop in 25kg zakken... Dextrose is een suiker bestaand uit 1 atoom, glucose. Het gist hoeft dan geen 2 suikeratomen te scheiden en glucose is van alle suikeratomen het gemakkelijkst te verteren door het gist.

Verder zou ik een neutraal gist gebruiken. Champagnegist of het door Robbert genoemde C70

En koop een ph meter of strips en citroenzuur. Een ph waarde van rond de 5.4 maakt je gist blij en bacteriën minder. Als je te scheutig bent geweest kan je de ph verhogen met baksoda.

Zorg dat de gist voedsel heeft zoals rijst. Als deze hobby aanslaat zou je diammoniumfosfaat en een pot marmite kunnen kopen.

En als laatste calcium. Eierdoppen kan. Ik heb een jaar geleden een zak oesterschelpen gekocht. Ben in 1 keer klaar voor de rest van mijn stookdagen. 

Maar dit is allemaal theorie. Maak de scheiding door veel kleinere potten te gebruiken tijdens de fijnstook. Combineer de totale ruwstook van beide vergistingemmers in 1 fijnstook! Hoe groter het totale volume hoe gemakkelijker de scheiding te maken tussen hearts en anderzijds foreshots, heads en tails (sorry ik ken alleen de engelse termen).

Proef en ruik en gebruik wat je lekker vindt.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Ricooss
Registered
(@ricooss)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 25

@jaapjanjoost geen flux gebruikt, alles wat ik gebruik komt uit de schuur van een loodgieter die extreem schone projecten doet.

wel minimum aan loodgieters soldeer 

maar natuurlijk word hij eerst netjes schoongestookt.

druivensuiker inderdaad ook nog aan gedacht maar begin eerst maar met gewone suiker voor ik het ga verfijnen.

dat van de ph had ik inderdaad gelezen dus zal strips aanschaffen, net als alle meetapparatuur.geloof er in dat daar de kunst zit.

Rijst, marmite, citroenzuur, bakingsoda, heb ik standaard in huis dus dat gaat goed komen. Ik zal je tips ter harte nemen.

cuts maken zal een leer ruik en proef proces zijn maar ook dat gaat wel goed komen denk ik.

Bedankt voor de tips

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?