Meldingen
Alles wissen

Welke gist voor welk resultaat ?

Pagina 1 / 11

Holy Cow
Berichten: 323
Topic starter
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hallo allemaal,

steeds vaker lees ik dat elk soort en merk gist de smaak van je eindproduct bepaalt.

welke gist gebruiken jullie voor welke wash/drank ?.

Zelf ben ik er ondertussen ook al achtergekomen dat de ene gist de andere niet is. Om teleurstellingen te voorkomen hoor ik graag welke gisten jullie gebruiken en weet iemand waar die verschillen door veroorzaakt worden ?

Bedankt vast,

Ruben

Beantwoorden
167 reacties
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goede vraag. Heb bij mijn eerste twee stoken Turbogist Extreme alcohol gebruikt en de bijsmaak/geur was erg naar. Volgende keer mik ik wat vloeibare kool in de suikermash. Kijken of dat werkt.

Ben nu ook bezig met een whisky. Als die klaar is kan ik beoordelen of de gist die ik gebruikt heb goed is.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
Topic starter
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik lees dat sommige turbo gisten inderdaad nare smaken kunnen veroorzaken, langzame gist zou sowieso beter zijn.

whisky staat ook nog op mijn verlanglijstje dus ben zeer benieuwd naar jouw gist en ervaring.

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Denk dat je de prestige turbo extreme gist bedoeld van gert strand?Die van alcotec staat bekend om zijn bijsmaak of nare geurtjes en deze zal ik nooit proberen hierdoor.

Deze was bij mij binnen 48 uur vergist en had zo'n 22% volgens de vino iets kan afwijken.Gisteravond gestookt en had 3,2 liter van 92% zonder nare (bij)smaak op de tail dan na, sterker nog prima smaak met een licht zoetje.

Heb de barrel 674 van stookforum gemaakt en ligt nu te agen, uiteraard tussendoor geproefd en de smaak zit er al aardig in.

Verder ben ik ook benieuwd in met welke gist populair is onder de stokers?

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had problemen met 8KG turbo alcohol yeast. Heb nu ook een zakje alcotec gekocht voor fruit. Niet gebruiken dus? Maar welke gist raad je ons nu aan voor suiker?

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Matt ik kan nog niet veel aanraden ik heb nog niet vaak vergist moet gezegd worden.

Van die 8kg heb ik inmiddels vaak gelezen dat hij niet zo best is dus deze laat ik links liggen, maar ik heb hemzelf nooit gemaakt wil ik er wel eerlijk bij vermelden.De fruit versie idem dito maar dat is meen ik geen turbo gist en wil ik wel proberen, gewoon proberen en houd ons op de hoogte want ik ben ook benieuwd in die gist.

Waar ik wel tevreden over ben is de turbo 23% van prestige welke ik er van de stookwinkel heb bij gekregen met de volgende verhoudingen.6 kg kristalsuiker (koken naar suikerwater) 500 gr fructose, 500ml sinaasappelsap, 500ml druivensap.Dit recept las ik van iemand die al 30 jaar suikerwashes maakt en de toevoegingen schijnen goed te zijn voor het fermenteren. De 6 kg mag ook nog wel 7kg van gemaakt worden of 1kg fructose maar dit zal ik volgende x proberen eerst dit weekend de melasse met rietsuiker maken voor rum.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leuke T-shirt print Jan1? Heb je die ook weer in de pocket.
Voor bovenstaande medestokers hier mijn bijdrage.
Zie gist als het populaire jaren 80 spel PAC-man.
Die vrat alle korreltjes op. Dus dat hongerige pac-mannetje vreet suiker moleculen.
Alles wat suiker is gaat koolzuur en alcohol worden.
Om dure suikers te gaan gebruiken of pakken vruchtensap, het zal pac man een rotzorg zijn als er maar suiker inzit. Mogelijk kun je de vruchtensappen in je suikerbeslag terug proeven in je distillaat. Maar waarom zou je. Je kunt je ook veel werk besparen door later gewoon de vruchtensap in je gestookte moonshine te mixen.
Nog een misverstandje bij stoken: geen tonnen vullen met een douchekop om extra zuurstof in je water te brengen. Je vertraagd hiermee je opstart fermentatie want pac man kan pas suikermoleculen eten als er geen zuurstof meer is.
Tot slot: suiker vooraf koken(inverteren-met veel citroenkorrels)? Totaal overbodig, de gist doet dit al voor je. Scheelt je nog meer onnodig werk.Ton vullen met 30 graden water, suiker erdoor roeren, deksel erop, waterslot paar druppels water erin en tja..klaar al. Pac man gaat na verloop van tijd dood bij gebrek aan puntjes..ehh suikers. Wat wel zo is: probeer vooral alles uit en behoud het goede. Veel plezier mannen 😉

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
Topic starter
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vroeg mij al af waarom die vruchtensappen erdoor moesten ?.

@Nimrax: ik begrijp dat het soort suiker dus geen invloed heeft op het eindproduct ?, maar toch stoken we rum met Melasse .. dus de alcohol uit melasse is hetzelfde ?, en de rum smaak wordt veroorzaakt door het restant wat uit de wash mee komt ?

En als die Pacman de gist is, is die dus niet altijd hetzelfde pakmannetje ?, want het is wel duidelijk dat de gist invloed heeft op de smaak van de alcohol.

Wat ik graag wil weten is waar die verschillende smaken in het eindproduct (na het stoken) nou door verklaart worden ?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goede vragen Fastback!
Klopt, er zijn heel veel soorten gist. De snelst werkende vind ik zelf de slechtste als het op bijsmaken aankomt. Ik gebruik zelf de alcotec vodkastar voor 6 kg suiker. Ik stook met een smartstill (rvs). Zelf ga ik dus voor steeds hetzelfde soort pac menneke 😉
Sommige palm suiker of rietsuiker hebben we invloed op het distillaat kwa smaak en graag hoor ik andere ervaringsdeskundigen mij corrigeren of aanvullen. Rum stoken met melasse is een bijzondere techniek om een specifieke,unieke smaak te verkrijgen. Hier zijn anderen druk mee aan het experimenteren.
Als je met een koperen installatie stookt kunnen de (bij) smaken nog weer anders worden doordat de ethanol zich licht bind aan het koper en ook weer een unieke smaak kan veroorzaken. Of je krijgt blauwe moonshine... als er teveel kopergroen aanslag in je leidingen zit na lang stilstaan van de ketel. Zuivere moonshine smaakt naar peper. Als je er dan ooknog geen hoofdpijn van krijgt is je missie : well done!

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe zuiverder je suiker(s) hoe zuiverder je eindproduct. Glucose is zuiverder dan kristalsuiker.

Turbo gist zet inderdaad alles om maar het eind product van kristalsuiker zal anders zij dan dat van glucose/fructose of invertsuiker.

Te snel vergisten komt de kwaliteit niet te goede net zoals te hoge temperaturen (hier heb je dan ook weer een aparte gist voor). Vloeibare kool toevoegen aan je mash of wash zorg ervoor dat nare smaakjes alvast weggevangen worden. Koper neutraliseert het eventuele zwavel wat bij het gistproces is vrijgekomen. 

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
Topic starter
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus de vodkastar zou een goede gist zijn als ik alcohol stook uit een suiker mash die ik voor bijvoorbeeld likeur ga gebruiken ?. Ik begrijp dat deze alcohol wat zoetig smaakt dus dat past goed bij de likeuren ?

ik stook via een koperen reflux kolom dus dat zou ook goed moeten gaan.

welke vloeibare kool raden jullie aan voor bovenstaande ?, hoewel het volgens mij altijd beter is om te zorgen dat het eindproduct al meteen goed is , dus zonder de kool.

Ook ik heb de rietsuiker melasse van Pinot gekocht en daarvoor alvast de amylase gekocht en de Rum Turbo gist van de stookwinkel, neem aan dat dat wel goed gaat?

Ik dacht dat gist gewoon gist was maar volgens mij kan je op alleen gist al afstuderen ...

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vloeibare kool die je in stookwinkel.nl kunt kopen is goed. 1 Verpakking is goed voor 25 liter. Kool zorg voor een goed eindproduct, het wordt er zeker niet slechter van. 

 

Er zijn zoveel verschillende soorten gist-stammen en iedere gist is weer specifiek voor een ander doel. Kijk alleen al naar de verschillende bier- en wijngisten.  

 

De vodkastar ken ik niet.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
Topic starter
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar heeft de vloeibare kool niet ook wat nadelen ?, ik bedoel.. als je wat smaak wilt raak je die dan toch ook kwijt ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vloeibare kool moet je enkel in combinatie met turbogist gebruiken. Dit om een zo neutraal mogelijke alcohol te maken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik voor alles wat ik stook gewone bakkersgist.(stook alleen fruit)lukt altijd,je kunt het proeven op de bijeenkomst.gr?Chris.V

Beantwoorden
3 Reacties
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

Hoi Chris

Ik heb appelmelasse dus een restproduct van appelstroop. Ik ben van alles aan uit proberen b.v met rumgist en dat gaat. Ik verdun hem want hij is erg stroperig dus 10 liter water en 10 liter malasses. Maar ik wilde ook eens bakkersgist gaan gebruiken dus zou ik je willen vragen hoe daar mee om te gaan starters maken hoeveelheid pecto enzymen voeding heel vragen misschien weet jij iets. Ik wil er geen suiker aan toevoegen misschien wel appels of sap ik wil het zoveel mogelijk natuurlijk houden. Ik zou ook willen weten of bakkersgist de smaak beïnvloed tegenover b.v een rumgist of fruit gist b.v.d. Ik kook die melasse eerst af

Groet Guus

 

1634806638-20210916_120842.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gusjke  Chris is veranderd van account dus hij ziet de respons misschien niet, ik heb hem even een WhatsApp bericht gestuurd met de link naar dit topic.

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@alchemist oke bedankt

Beantwoorden
Pagina 1 / 11
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?