Meldingen
Alles wissen

Welke gist voor whisky?


Berichten: 5
Topic starter
(@jandeimker)
Active Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik heb een stevig geturfde mout gekocht en wil hier een single malt van stoken. Welke gist raden jullie aan? Als ik Google worden er voornamelijk turbo gisten getoond als resultaat maar ik lees overal dat dit rommel is. Gewoon bakkersgist of toch nog iets anders? Een biergist eventueel? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jandeimker Fermentis M1, Mangrove Jack's West Coast, Bakkersgist, Saison Gist (diastaticus en geeft nog wat pepertonen mee).

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Nog even als aanvulling, sommige biergisten kunnen wat eerder stoppen voordat de vergisting klaar is, je kunt ook biergist met wat bakkersgist gebruiken, die verdragen zich goed in de regel.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@jandeimker inderdaad het zou erg zonde zijn om in een goed beslag van goede ingrediënten een turbo gist te gooien . 

Mangrove jack west coast,  fermentis M1 , fermentis d53 ,fermentis usw 6  zijn  zeer goede gisten  .

En wanneer je gist  zoals , redstar dady of ook bakkers gist gebruikt kan het nooit mee mislukken. 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@jandeimker)
Active Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Dank voor de reacties. Ik zie dat de gisten die bedoeld zijn voor sterke dranken eerder neutrale smaken ambiëren. Is het een slecht idee om voor een gist te gaan die juist veel esters produceert? Bvb een biergist die gekend is om kruidige en/of fruitige esters (saison/Tripel). Of is de ervaring dat dit minder lekkere whisky oplevert? Ikzelf hou wel van rijke smaakprofielen.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jandeimker Dat kan een zwaard zijn dat aan twee kanten snijdt, ik denk dat de stort en houtrijping erop afgestemd moeten worden. De reden is dat je een bepaalde harmonie wilt qua smaken. Ik zeg niet dat biergisten een slecht plan is, zeker niet maar sommige smaken werken beter met elkaar.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

En voor vollere smaakprofielen is een eiwitrust aan te bevelen rond de 50 a 52 graden.

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@jandeimker)
Active Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Bij vraag: waarom is eiwitrust nodig voor whisky? Blijven alle eiwitten niet achter bij het distilleren?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@jandeimker eiwitten worden grotendeels afgebroken tot aminozuren. Dat geeft voeding voor gist , ondersteuning enzym werking en  estervorming .

Schuimvorming word minder doordat normaal de eiwitten bel wand versterken. Dus geen " spugen " / over koken ketel

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?