Meldingen
Alles wissen

Whisky mash vergisting gestopt.


Berichten: 44
 Bob
Topic starter
(@bobje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedemorgen,

Ik heb een week geleden een (Mijn eerste) Hard mocha whisky mash gemaakt met een pakket van bio brouwmaat. Erg leuk pakket, en zeker zo leuk om te doen. De eerste dag ging het waterslot ontzettend te keer, en de dagen daarna bubbelde hij af en toe. Alleen is nu volgens mij de vergisting gestopt. De begin SG was 1059 en nu zit hij op 1025. De emmer staat bij een continu temperatuur van 20 graden. Heeft iemand een idee hoe dit kan?

Vr gr Bob.

Beantwoorden
3 reacties
Jandemann
Berichten: 166
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gewoon in totaal zo`n 10 dagen laten staan, eventueel kan de temperatuur 2 graden omhoog.
Komt het mijn inziens wel goed, zo niet dan wordt ik wel gecorriceerd door forumleden met meer kennis πŸ˜‰
Maar ik heb de Hard Mocha al twee keer gemaakt.. De laaste paar dagen pruttelt het bijna niet meer. No worry
Het is een aanrader deze whiskey ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet wat voor gist er is gebruikt maar het zou zelf 21 tot 28 dagen kunnen duren afhankelijk van gist , warmte en kwaliteit .
Maar hoe zeker ben je dat het uitgegist is ?
Ga je uit van het bubbelen van het waterslot dan maak je de fout te denken dat waterslot een indicator is en dat is het absoluut niet .het is slechts een stankafsluiter die bijkomstig wat beweging heeft bij felle gisting .
Bij vertraging van gisting is er minder c02 druk dat misschien al via andere wegen weg lekt .
Controleer op nig aanwezige gisting daarom altijd op andere manier .
Ga niet uit van het zwanehalsje met water.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@bob Dat het in eerste instantie heftiger bubbelt dat noemen we de hoofdvergisting die duurt 1, 2 of soms 3 dagen. Daarna volgt het nagisten en dat kan dagen duren. Niet te vaak je vat openen dan blijft de CO2 als een beschermende deken over je mash liggen. Komt helemaal goed.

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?