Meldingen
Alles wissen

Wodka maken maar hoeveel gist?


Berichten: 14
Topic starter
(@conny)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Goedemorgen,

 

graag zou ik een gin maken en ik wil graag het recept van mijn nieuwe Nieuw-Zeelandse bestie gebruiken. Hij start met het maken van een wodka. Nu staat er een heldere ingrediënten lijst maar van de gist welke hij gebruik doet hij dan een thee lepeltje…

 

het recept is als volgt:

 

160 gr tarwezemelen

50 gram havervlokken

3kg suiker

1 theelepel gistvoeding

en een 1/2 theelepel DAP. 

dit alles op 15 lt water. Nu is de vraag; ga ik uit van de suiker om te bedenken hoeveel bakkersgist toe te voegen? Ik zou ook nog birdwatchers calculator kunnen gebruiken eventueel. Is dat een goed uitgangspunt?

 

ik lees het graag:) geniet van de mooie dag, hier schijnt het zonnetje! Mooie dag om wat rommelen om alcohol te maken!

 

Conny

Beantwoorden
11 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@conny Hoi Conny, de hoeveelheid gist die nodig is loopt niet geheel lineair.

 

Richtlijn voor een aantal soorten gist, let wel dat bij grotere volumes het aandeel gist iets kleiner wordt. 

  • Droge Bakkersgist, dosering 30 à 50 gram per 20 liter.
  • Verse Bakkersgist, dosering 60 à 80 gram per 20 liter.
  • Mangrove Jack’s West Coast, dosering 10 à 20 gram per 20 liter.
  • Fermentis Safspirit HG-1, dosering 15 à 20 gram per 20 liter. 
  • Eigen gekweekte gist, dosering 50 à 150 gram per 20 liter. Sterk afhankelijk van de activiteit van de gist.

 

Theelepeltje gist op 15 liter is vragen voor een slepende vergisting, een goede pitch geven zorgt voor een snelle start en vergisting. Je gaat een gin maken dus bakkersgist is prima, geeft een neutraal profiel na vergisten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9959

@alchemist reden van bijsmaak, gist stress , vroegtijdig stoppen van vergisting , ph drop is ook fout in pitch !

Bakkersgist bij suiker min 70 gram droog bij 25 liter waar 5,5 kilo geconverteerd suiker in zit  , 100 gr -125 gr rauw . Natte of verse bakkersgist is 2 x de hoeveelheid van droog.

Vers gemaakte gist hangt af van consistentie , vochtig , vloeibaar of gedroogd.  50 gram droog zal ook hier te weinig zijn .  Wanneer je cellen getal gelijk ligt aan bakkersgist kun je zelfde aanhouden . 

Fabrieks gist als fermentis, mangrove jack enz kun je aanhouden wat op pak staat als je voldoet aan de , zelfde waardes als het op is getest in lab . ,dus zelfde waterhardheid, temperatuur en voeding kun je hieraan niet voldoen zal je pitch moeten worden bijgesteld. 

 

Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

@conny Wat een toeval zeg, heb gisteren dit recept ook gemaakt, maar dan verhoogt na 25 liter( is 27 liter geworden😁) heb er 110 gr Bakkersgist op gedaan.

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@conny)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Dankjewel voor je antwoord! Maar begrijp ik dan goed dat je uitgangspunt is de hoeveelheid vocht en niet je ingrediënten? Elke keer denk ik het beter te begrijpen maar blijkt dat toch weer niet geheel en al de waarheid😂

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9959

@conny normaal ga je uit van hoeveelheid vloeistof met maximale oplossing van suikers . Dus aantal liters vloeistof met max Brix /SG waarin gist het best presteert .

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@conny)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nice Rudy! Ga je door voor de Gin?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

@conny ja dat was ik wel van plan

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@conny)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ha Rudy, hoe staat het met de gin?

Beantwoorden
3 Reacties
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

@conny na 3 weken was die uit gegist van Sg1070 na een Sg van 990. Dus gisteren de ruw stook gedaan en ben nu bezig met de fijnstook.

Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

@conny , en hoe gaat het bij jouw?

Beantwoorden
(@conny)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@rudy68 vergisting kwam onvoldoende op gang waardoor laag alcohol percentage en minimale opbrengst na ook nog wat kluns acties…..Volgende keer maar beter! Top dat tie goed gaat, ben benieuwd!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?