Meldingen
Alles wissen

Zelf melkzuur toevoegen?


Berichten: 27
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik las dat voor ierse whisky een gist gebruikt wordt met n melkzuur. Nu vind ik alleen lallemand (duur) en go......... maar die heeft een heel erg smal temperatuurbereik. Is het een optie om gewoon fetmentis m1 te gebruiken en zelf n theelepeltje melkzuur toe te voegen?

Beantwoorden
2 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@richard-k Je bedoelt melkzuurbacteriën? De hele simpele versie is een gist gebruiken en melkzuurbacteriën vanuit ongebruikte mout of wat sap van zuurkool.

 

Anderzijds kun je het ook opkweken uit witte kool

  • Ziplock zakje vullen met gekneusde witte kool.
  • Paar dagen laten broeien zodat het zakje begint bol te staan.
  • In magere melk (op kamertemperatuur) doen.
  • Wanneer melk schift, filteren.
  • Vloeistof mengen met bloem en opkweken.

Staat ergens betere uitleg op t forum wel.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@richard-k melkzuur kan komen uit zuurmout , gist,  gevormd bij maischen en door toevoeging.

Maar let wel op dat elke verschillende methode van melkzure toevoeging ook ander gevolgen heeft op eind resultaat. 

Je kunt niet zomaar melkzuur toevoegen.  

Wat is het geen wat je er mee wil stimuleren.

Te veel melkzuur kam ph balans verstoren . Acetaten overheersen , stoppen van gisting . 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?