Meldingen
Alles wissen

ABV ruwstook


Skoelie
Berichten: 25
Topic starter
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Ik heb gisteren m'n eerste zelf gemaischte stookbier gedestilleerd in de G30 (ruwstook) met Copper Dome en bijbehorende Condensor (moutrecept ongeveer als IJdele Hoop 1 van Alchemist).

Netto 15L stookbier, start sg 1.060, eind sg 1.004 (na 11 dagen). Hiermee kom ik op een ABV van 7,35%.

 

Mijn verwachting was dat  de ruwstook uit zou komen op ca. 5L met een ABV van ongeveer 22%.

Het resultaat was echter 2,5L met een ABV van 40% ... 

 

Hoe is dit verschil te verklaren? Door de geringe vulling van de ketel (50%)?

 

De fijnstook in m'n 10L Alambiek kwam op 1,55L totaal incl. voor- en naloop.

Na de cuts resulteerde 1,15L met ABV van 65%, dat komt wel overeen met eerdere stookresultaten.

 

Beantwoorden
6 reacties
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@skoelie de vulgraad en snelheid van destilleren (lees hoeveel warmte wordt toegevoegd) zorgt inderdaad dat er verschil kan zijn aan percentages die je haalt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9972

@skoelie ketel inrichting  ,  samenstelling te verwerken product , viscositeit,  vlam verdeling , geleiding temperatuur, flow , terug slag koelingen op brug  het Heeft allemaal invloed  .  En wat is alcohol percentage in beslag.  Temperatuur op brug. Temperatuur kooknat . 

Een van mijn ketels kan een whisky beslag in 1 overhaal met verwijderen van voorloop naloop 68 % met vol aroma pakken .  4,5 uur 40 liter  uitstroom druppelsgewijs kan vaak ook te droog zijn .  

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert

'droog' als in 'weinig aroma'?

De ruwstook zou ik op een iets hoger vermogen kunnen doen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9972

@skoelie je kunt een eerste overhaal doen tot max ,96 graden. Daarna verbranden de smaakstoffen.  Je moet bij whiskey ook nooit te lage temperatuur aanhouden ook niet in de finale overhaal. Te lage temperatuur minder smaak te hoge temperatuur ook minder snaak omdat je dan alles dus " verbrand "

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert De laatste potjes hadden inderdaad geen geur (roken als water) en heb ik dus weggekieperd, incl. het potje ervoor met een olielaagje

Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 25
Topic starter
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

De ruwstook heb ik gedaan op 35% van het vermogen, dus 700W.

Resultaat was een onderbroken, druppelende straal zoals de bedoeling is.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?