Meldingen
Alles wissen

Allereerste stook met Grainfather & T500 Refluxkolom


Berichten: 11
Topic starter
(@artliner)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo,

Ik heb deze morgen mijn allereerste stook gedaan. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een grainfather met een koperen T-500 kolom. Voor de stookwijn heb ik gebruik gemaakt van still spirits classic 8 turbo gist, 8 kg suiker, 20l water en still spirits turbo carbon. Na het vergisten geklaard met still spirits turbo clear. Na het stoken had ik ongeveer 3,75 liter alcohol van rond de 92%. Na 3,5L begon de alcohol veel trager uit de ketel te lopen. De hele tijd had ik het koelwater dat op het einde gemeten wordt rond de 55 °c maar op het einde moest ik dat verhogen tot 70 à 75 °c om er nog iets uit te krijgen. Ik heb dan toch maar de ketel uitgezet maar nu blijkt na het afkoelen dat de helft van de stookwijn nog in de ketel zit. Is dat normaal of moet ik nog verder stoken?

Ik zag ook op verschillende filmpjes over de T500 / grainfather dat het niet goed is als de slang waar de alcohol uitkomt in de alcohol hangt. Waarom is dat eigenlijk? De slang heeft bij het veranderen van een volle fles naar een lege, een aantal seconden in de alcohol gehangen. Ik veronderstel dat dit geen kwaad kan?

Beantwoorden
5 reacties
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

3,75 liter alcohol van rond de 92% uit 4 kg suiker klopt wel hoor, alleen wat er na 60 graden uitkomt is niet te drinken. Even de slang een paar seconde in de alcohol is niet erg, alleen als hij er zo lang inzit zodat de alcohol terugloopt in de kolom is niet goed, waarschijnlijk kan het er dan in een keer uitgeblazen worden denk ik. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De alcohol moet vrij kunnen druppelen. Wanneer de slang ondergedompeld is krijg je een drukopbouw en werkt je reflux niet goed meer  en kan er ineens een hele stoot alcohol uitkomen. Wat Gompie zegt, even kan geen kwaad.

Ik zou niet op het einde de koelwatertemperatuur sterk laten oplopen, je krijgt dat de hogere alcoholen die je niet wil. 

 

De helft van je stookwijn overhouden is weinig hoor. Als je stookwijn van 20% hebt zal er toch wel meer achterblijven in je ketel. 

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@artliner)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is dus normaal dat er zoveel overblijft. Ik kan het dus gewoon wegkieperen? Bedankt voor jullie antwoorden, top!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja hoor gewoon weggooien.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er is 4% alcohol achtergebleven, maar dat zal vooral tails zijn. dus niet druk om maken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?