Meldingen
Alles wissen

stookwijn klaren of niet?


Moonshiner79
Berichten: 129
Topic starter
(@moonshiner79)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,

Ik vraag me af of het effectief nodig is om een suiker -of graan-stookwijn te klaren vooraleer deze af te stoken met de grainfather/T500 combo met kooksteentjes. Zelf heb ik al een stookwijn uit graan afgestookt zonder deze eerst te klaren maar de bodem van de G30 was wel wat aangebrand. Zelfs met de kooksteentjes. Is dit normaal of moet dit ten aller tijde vermeden worden? Hoe doen jullie dit?

 

 

Beantwoorden
11 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshiner79 normaal zou een stookketel een troebele of pulp moeten kunnen verwerken . Het Destileren maakt het helder . 

Een goed werkende ketel kan dit probleemloos !  

 

Ooit heb ik soort upgrade aanpassingen gemaakt voor de t500 vanwege dat er mensen problemen hadden dat de ketel aanbrande  en zelf heb ik kontackt opgenomen met still spirit 

Ook heb ik het antwoord in een bericht op het forum gezet . 

Dat was dit volgende  ;

Munckerik , Nu toch Antwoord van stil spirit gekregen .

 

heel verhaal maar komt erop neer dat ze aanpassingen niet nodig vinden omdat het apparaat voldoet aan hetgeen waarvoor deze ontworpen is .

Dan zeggen ze : quote :

” The T500 boiler is not designed to mash but rather distil cleared, fermented liquid. the purpose of the Still Spirits T500 boiler is to boil wash/wort that is already fermented and cleared (so its free from any particles or sedimentation)

 

They can used the Still Spirits botanical basket which screws onto the underside of the T500 condenser or alembic dome. ”

 

Dus wil je wat anders ? jammer de T500 machine is niet geschikt .

.…

 

Dus @moonshiner79 wil je de ketel meer flexibele hebben zal je aanpassingen moeten maken aan de ketel / upgraden .

Of gewoon een andere meer fuctioneler apparaat kunnen kiezen .

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert 

Ik gebruik de grainfather G30 ketel om te stoken. Dus niet de standaard T500 boiler.

Maar het eindproduct is wel helder. Heb enkel last van wat aangebrand wort. Zou je dit de smaak verpesten denk je?

Ik wil een idee hebben hoe erg het aanbranden is voor het eindproduct. 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshiner79 aanbranden heeft altijd invloed op smaak . Kan zijn van een licht caramel achtig tot muffe bijsmaak of echt ook de smaak van aan Branden.   Probeer eens met kookzak te werken .

 
(Verbaast mij trouwens niet dat de grainfather aanbrand . 
Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert

Een kookzak gebruiken komt dan op hetzelfde neer als filteren? Is het dan niet beter dat ik alles filter tijdens overhevelen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshiner79 nee. Is meer dat de vaste stoffen niet zo zeer met wand en bodem on kontackt komen .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@moonshiner79: Destilleer je met de G30 op vol vermogen? Dan zal je zeker last krijgen van aanbranden. Als je op een lager vermogen stookt, zal je minder of geen last van aanbranden hebben.

Beantwoorden
2 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@mccorner 

Ik had deze op 80% gezet. Welk vermogen zou je aanraden?

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@moonshiner79 Ik heb zelf mijn G30 nog niet gebruikt om te stoken (heb een alambiek en T500), maar heb in youtube video's volgens mij 70-75% langs zien komen. Er is ook een Facebook groep Grainfather distillers en Grainfather Netherlands. En wat Robbert zegt, een kookzak die net boven de bodem hangt zal ook helpen.

Beantwoorden
Moonshiner79
Berichten: 129
Topic starter
(@moonshiner79)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Na 2 weken zit ik momenteel op een SG van 0.994 van mijn suikerwash. Het waterslot borrelt nog heel af en toe dus er is nog vergisting bezig, maar dan heel weinig.

Als experiment zou ik eens proberen te klaren met kiezelsol en gelatine. Het zou geen smaak mogen achterlaten...

De vraag is of ik nu al mag beginnen met klaren of moet de vergisting volledig gestopt zijn? Erg veel alcohol zal er niet meer bijkomen dus ik ben akkoord met dat klein verlies.

Maw, kan er geforceerd geklaard worden als de vergisting nog niet gedaan is?

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshiner79  in geval van noodzaak dat je moet klaren dan klaren na vergisting .

Beantwoorden
Berichten: 21
(@arjen)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo, ik was ook benieuwd hoe helder de stookwijn moet zijn om te kunnen stoken. Ik brouw al ruim 10 jaar bier, de laatste jaren met een G30. Deze ketel zet meestal iets aan op de bodem. Dat kan ook niet anders want de maisch wordt in dezelfde ketel gekookt zonder tussentijds te klaren. Ik heb daar echter nog nooit iets van smaak in mijn bieren aangetroffen. 

Ik weet dus niet in hoeverre eventuele gistresten in de stookwijn ook invloed hebben.

Om de fijnste delen uit te filteren kan je ook een microfilter gebruiken. Die is met 100 micron nog wat fijnmaziger dan een kookzak. <a title="Filterzak" href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener"> Verwijderde link

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?