Hallo,
Ik vraag me af of het effectief nodig is om een suiker -of graan-stookwijn te klaren vooraleer deze af te stoken met de grainfather/T500 combo met kooksteentjes. Zelf heb ik al een stookwijn uit graan afgestookt zonder deze eerst te klaren maar de bodem van de G30 was wel wat aangebrand. Zelfs met de kooksteentjes. Is dit normaal of moet dit ten aller tijde vermeden worden? Hoe doen jullie dit?
@moonshiner79: Destilleer je met de G30 op vol vermogen? Dan zal je zeker last krijgen van aanbranden. Als je op een lager vermogen stookt, zal je minder of geen last van aanbranden hebben.
Na 2 weken zit ik momenteel op een SG van 0.994 van mijn suikerwash. Het waterslot borrelt nog heel af en toe dus er is nog vergisting bezig, maar dan heel weinig.
Als experiment zou ik eens proberen te klaren met kiezelsol en gelatine. Het zou geen smaak mogen achterlaten...
De vraag is of ik nu al mag beginnen met klaren of moet de vergisting volledig gestopt zijn? Erg veel alcohol zal er niet meer bijkomen dus ik ben akkoord met dat klein verlies.
Maw, kan er geforceerd geklaard worden als de vergisting nog niet gedaan is?
Hallo, ik was ook benieuwd hoe helder de stookwijn moet zijn om te kunnen stoken. Ik brouw al ruim 10 jaar bier, de laatste jaren met een G30. Deze ketel zet meestal iets aan op de bodem. Dat kan ook niet anders want de maisch wordt in dezelfde ketel gekookt zonder tussentijds te klaren. Ik heb daar echter nog nooit iets van smaak in mijn bieren aangetroffen.
Ik weet dus niet in hoeverre eventuele gistresten in de stookwijn ook invloed hebben.
Om de fijnste delen uit te filteren kan je ook een microfilter gebruiken. Die is met 100 micron nog wat fijnmaziger dan een kookzak. <a title="Filterzak" href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener"> Verwijderde link