Meldingen
Alles wissen

van temperatuur naar percentage


Berichten: 17
Topic starter
(@frans17)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Goeiedag collega's,

Ik moet nog aan mijn eerste ruwstook met grainfather+dome beginnen, maar probeer mij droogzwemmend voor te bereiden. Waarom en op welk moment schakelt men bij het stoken over van temperatuur naar (welk?) percentage (wat betekent dat percentage juist?). Het gaat over een gewone suikeroplossing.

alvast bedankt

Frans17

Beantwoorden
5 reacties
5 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@frans17 helaas er zijn geen cijfers die je kunt gebruiken zodat je altijd de perfecte drank stook. Waar het over het algemeen een klein beetje op neer komt 😉 is dat je de temperatuur zo hou dat er uit stroom is. Je stook er dan de eerst keer zoveel mogelijk alcohol uit. En de volgende keer doe je wat beginner vaak doen en dat is klein hoeveelheden op vangen en die achteraf apart beoordelen of je ze gebruik voor je drank.

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@rumo dankjewel

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@frans17 een suikerwash zou ik met de kolom stoken voor neutrale alcohol van +90%

Met de helm stook je fruit, graan, wijn voor eau de vie, whisky, gin, brandy, calvados te stoken, dus dranken waar smaakoverdracht belangrijk is. Je kan er natuurlijk ook je suikerwash mee overhalen. De temperatuur op de termometer in de hals zal oplopen tot 75 gr tot wanneer het begint te lopen. Dan regel je het vermogen wat lager tot het zachtjes gaat lopen en de temperatuur rond de 80 gr blijft. Tijdens de verdere stook gaat de temperatuur omhoog naar max 92 gr, dan heb je quasi alle alcohol over.

Met de helm haal je alcohol van max 80%, vaak minder. Het is maar wat je als resutaat wilt.

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@odevie dankjewel bedoeling is om gin te stoken na de ruwstook

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@frans17 dat kan. Bij de tweede overhaal verdun je de alcohol terug tot 40%, doe je de kruiden in de botanical basket, regel je het vermogen zodat het traag loopt / snel druppelt. Je kan in het begin best opvangen per 100 a 200 ml zoadat je naderhand op smaak kan gaan selecteren en terug samenvoegen. Je stopt ook wanneer de smaak keert en het je niet meer lekker vindt.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?