Meldingen
Alles wissen

wat ging er mis ?


JohanS
Berichten: 42
Topic starter
(@johans)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

wel beste vrienden, ik heb mij vandaag gewaagd om de eerste maal een wiskymash te distilleren met mijn grainfather en de koperen dome .
Niet helemaal gegaan zoals ik had verwacht .
Wat is er gebeurt? , wel ben dus beginnen verwarmen toen bovenaan de temp meter op de koperen dome op 55 graden kwam heb ik de grainfather op 80 % gezet en de kraan van het koelwater openzet dan ineens ipv druppeltjes te zien kwam de mash eruitgelopen zoals een kraan . ik heb dan de kraan voor het koelen nog meer opengezet en na zo een 2 liter die ik zeer snel had begon het darmpje pas te druppelen en er kwam dan wel heldere vloeistof uit . ik heb van zo een 20 liter wiskymash een 2,5 liter alcohol kunnen bekomen volledig helder waarvan de laatste halve liter maar 20 % meer was..
Ik heb dan de totale hoeveelheid gemeten en kom maar uit op 35 % alcohol voor 2,5 liter .
Nu mijn vraag is deze alcohol goed of niet of giet ik beter alles weg en begin opnieuw ?
Ik ga wel nogmaals dezelfde mash maken en hetzelfde nogmaals distileren .
Wie geeft me raad , wat is er misgegaan ?
groeten Johan

Beantwoorden
7 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9172

@johans in jou beslag maken is wat fout gegaan waarschijnlijk waardoor je een relatief lage opbrengsr hebt .

Je moet het inderdaad nog een 2e keer stoken. 

De grainfather is leuk voor wat brouwen en een beetje leuk knutselen met wat probeersels .

Wil je echt whiskey stoken kun je beter er een goede ketel bij maken of kopen .  whiskey ketel e.v.t potstill , alembiek of alquitara .

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@robbert bedankt voor uw antwoord  . ik ben eigenlijk begonnen met bierbrouwen wat ik al wat jaren doe  . Nu ik brouwen onder de knie heb wil ik mij wat toeleggen op stoken daarom had ik de koperen helm gekocht voor op mijn grainfather maar dus toch noet zo goed ? 

groeten Johan 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Lid
Berichten: 5130

@johans het enige wat ik denk dat er misgegaan is is dat je de Grainfather nog op een te hoog vermogen hebt laten draaien. 80% Is nog behoorlijk hoog, ik zet hem op 35% en soms zelfs op 30% als het gaat lopen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2790
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

@johans Even voor mijn beeldvorming,

 

  • Start en eind S.G. van je brouwsel?
  • Hoeveelheid wat je in de Grainfather gedaan hebt om te destilleren?
  • Heb je eenmaal of tweemaal de overhaal gedaan? Bij de eerste overhaal ga je door tot 0% (ruwweg 1/3 van de beginhoeveelheid). Bij de eerste overhaal eindig je met een tussenproduct van tussen de 18 en 30%, afhankelijk van de hoeveelheid alcohol erin en de manier waarop je gedestilleerd hebt, traag destilleren zorgt voor een hoger eindpercentage en minder volume

 

Het spuwen komt doordat er eiwitten zijn die het opgeloste CO2 vasthouden en tijdens het koken van de vloeistof kan dit inderdaad de neiging hebben om uit de ketel te komen, heb er zelf ook nog wel last van. Dit kun je verminderen door;

 

  • De vloeistof tot 55 graden te verwarmen zonder de hoed erop en dan met een garde of iets de CO2 eruit te meppen.
  • Gebruik van sla-olie (of anti-foaming agent als je voorkeur daar ligt).
  • Ketelvulling tot 2/3 te beperken.
  • Oude lap rond de hoed te bevestigen en deze vochtig te houden, hierdoor krijg je meer reflux waardoor het spuwen wegblijft, destilleren gaat wel trager.

 

Het probleem waar je lichtelijk tegenaan gaat lopen met de Grainfather is dat je met een groot volume werkt ten opzichte van je vergist brouwsel, dan kun je beter 2 keer brouwen en eenmaal overhalen, die 2 keer eerste overhaal combineren voor de tweede overhaal. Ik gebruik een Grainfather om te brouwen en een 10 liter ketel waarbij ik 1 batch in 2 keer de eerste overhaal geef en daarna deze combineer voor de tweede overhaal.

Beantwoorden
JohanS
Berichten: 42
Topic starter
(@johans)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

dank je wel voor deze reply begin soortelijk gewicht weet ik niet ... idd foutje dus , eind sg 1020 wat eigelijk 1015 had moeten zijn , maar ik dacht dit lukt wel ... en 1 maal ruwstook , hier steek ik wat van op ... het doet me deugd dat er echt nog mensen zijn die anderen willen helpen . dank je wel   munckerik !

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2790

@johans Waarom verwacht je een eind S.G van 1,015 of 1,020? Een whisky brouwsel komt op 1,000 a 0,990 uit als het goed is. Het lijkt me stug dat je met een dusdanige hoge S.G. begonnen bent dat het alcoholpercentage niet gered kan worden.

 

Het verschil tussen bier brouwen en whisky maken is niet alleen de hop, bij bier wil je eiwitten overhouden om schuimstabiliteit te verkrijgen en restsuikers voor een zoetje aan het einde (geuze etc. daargelaten). Dat houdt in dat je langer doet maischen dan bij bier (zo goed als volledige omzetting naar vergistbare suikers) en eventueel ook de eiwitrust aanhoudt om bij biermout ervoor te zorgen dat de eiwitten gesplitst worden in aminozuren. Het koken aan het einde kan bij beide maar is bij whisky eigenlijk maar bruikbaar voor 2 doeleinden, verhoging van de S.G. waarde en infecties bij bepaalde granen (zoals mais) tegen te gaan bij de vergisting.

Beantwoorden
JohanS
Berichten: 42
Topic starter
(@johans)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

en eveneens dank aan alchemist !!!

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?