Meldingen
Alles wissen

Weer beginnersvragen..

Pagina 2 / 4

Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ongeveer 12-15 gr.
Het neutraliseer en verbind bepaalde stoffen .
Het reinigt dus .
Daarnaast ook wordt zuurgraad veranderd .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Probeer de temperatuur van de damp op brug zo dicht mogelijk bij de 78,3 - 81 graden te houden .

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert, zou je de Gemberwortel eerst koken voor toevoegen? om besmetting te voorkomen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Schoonmaken en raspen

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Over gember gesproken: Ik heb niet zo heel lang geleden een gemberwhisky gemaakt. Omdat ik maar 4,5 liter stookwijn had moest ik hem wel in een keer overhalen.

Ondanks dat ik de scheidingen goed kom maken op basis van smaak en reuk was het werkelijk afgrijselijk wat er uit kwam. Ik ben zelfs vroegtijdig met de stook gestopt. Het fles had ik vervolgens in het kastje boven de oven neergezet om te vergeten.

Maar wat een geweldig drankje was daar na een maand of twee uitgekomen zeg! Dus wellicht komt hier ook wel heel wat moois uit. Om je keel wat te sparen zou ik wel  onder de 40 procent ABV blijven, de gember kickt er namelijk aardig in samen met de alcohol. Succes,

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dat verhaal komt me bekend voor, dat heb ik met bieren gehad. Ik heb een paar jaar geleden een bier gebrouwen ter ere van een overleden oom. Dat bier was gebrouwen met te veel gerookte mouten en was werkelijk niet te zuipen zo smerig. Ik heb al die 80 flessen apart gezet en toch bewaard.. gelukkig want na een jaar of 1,5 was dat bier geëvolueerd naar een heel ander gruwelijk lekker bier waarvan ik er nu na 4 jaar nog een paar in de bewaarkelder gezet heb... dat is nu een van de allerbeste bieren die ik ooit gemaakt heb. Maar ik ga er aankomend weekend gember bij doen en voor ik ga stoken doe ik roerend slaolie in de grainfather. over de soda moet ik nog even nadenken... maar wellicht gebruik ik dat ook..

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rookmouten evolueren in bieren die rijpen. Wat je zegt, ze worden steeds lekkerder.

 

Er is overigens een whisky met hop. Google maar eens op Boxing Hares. De basis hiervoor is een craft beer. 

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

This brand new creation includes Hallertau and Cascade hops which together develop aromas of lime and tropical fruits, which beautifully complement the sweet honey aroma of Scotch.

Ja nu breng je me aan het twijfelen, of wel soda en gember of zo stoken...

Dit zijn wel de hoppen die ik vaak gebruik, maar welke hoppen er in het vat zitten weet ik zo niet ik heb gewoon alle bieren die ik niet meet nodig heb er in gedonderd.. van bock tot stout..

 

 

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Oja, het is beter om minimaal 2x te stoken toch? mag er tussen die keren een tijd tussen zitten of maakt dat niks uit? ik kan de alcohol toch bewaren in flessen of een kunststof vat?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

2 - 3 x stoken . Ja rer mag tijd tussen zitten

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Da's mooi dan kan ik de eerste ronde zonder meten doen, ik heb namelijk nog geen alcoholmeter (Wel een sg meter) ik heb er net een besteld bij Ali voor 10 euro maar dat duurt een weekje voor de binnen is.

https://nl.aliexpress.com/item/32702514945.html?spm=a2g0z.search0302.3.9.473c39adN3JVXz&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_0,searchweb201603_0,ppcSwitch_0&algo_pvid=4f10cfc9-a138-49b3-8441-835b5a501c4b&algo_expid=4f10cfc9-a138-49b3-8441-835b5a501c4b-1

Beantwoorden
Berichten: 1831
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er wordt wel beweert dat het de smaak ten goede komt als er enige tijd tussen de eerst en tweede stook zit. Maar ik doe het vaak door tijd gebrek, dan stook ik de stookwijn 1 keer en nog een keer als ik weer tijd heb. Je moet namelijk de stookwijn niet te lang laten staan als deze uitgegist is. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een stookwijn moet je NOOIT te land laten staan .
Tijd tussen overhaling in kan zowel bevordelijk zijn maar ook de drank naar de k*****. Helpen.
Hangt af van het product .
hoe overgehaald . Op ruime temperaturen en laag percentage bevat meer stoffen ,, bijproducten , vervuiling ,zouten , zuren .
En ook opslag aan atmosfeer , temperatuur en licht heeft invloed .
Des te meer bindingen , ontbindingen en oxidatie tussentijds is geeft allemaal invloed op wat het bewerkstelligd in volgende overhaal en wat uiteindelijke uitkomst is .
er zijn bedrijven die bepaalde dranken tussentijds rijpen voor smaakmanipuleren / vormen .
Ester vorming , zouten , zuren enz ,kunnen zowel aroma's creëren maar ook afbreken .
Dus weet wat je doet niet alleen in het aantal keren dat je iets opnieuw overhaalt maar ook tussentijdse " behandeling / manier van werken .
heb je weinig inzicht dan altijd zo vlot mogelijk verwerken . Beter iets lager in aroma dan doorgeschoten .
( Te laag kun je met belendingen b.v. corrigeren. )

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ok ik heb de flessen afgelopen week leeggemaakt in het vat en wil er dit weekend mee aan de slag..

Omdat dit de eerste keer wordt dat ik ga stoken zou ik best een paar bevestigingen willen hebben en nog enkele vragen.. 

ik heb zoals hierboven aangegeven een Grainfather met rvs deksel en koperen condensor..

Run 1

  1. ik hevelde stookwijn in de Grainfather
  2. ik stel de Grainfather in op % opwarmen en zet hem op 35%
  3. ik wacht met koelen tot de temperatuur in de condensor rond de 40 graden is en dan ga ik alles wat er uit de condensor komt opvangen in een Pet Vat van 5 liter
  4. Ik doe dit tot de temperatuur in de condensor rond de 97 graden is en dan stop ik er mee?
  5. ik gooi wat er nog in de grainfather zit weg en maak hem schoon en zet de opgeleverde alcohol koel weg.

Run 2 doe ik vanwege tijdgebrek een week of 2 later.

Kan iemand dit bevestigen?, heb al veel gevraagd en gelezen maar een bevestiging op de eerste stook is altijd geruststellend..

 

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert hoe lang zou je dit bier verwarmen op 50 graden om het koolzuur kwijt te raken? ik heb van Grainfather een ketel voor mijn spoelwater die ik op 50 graden in kan stellen, daar zou ik dit bier in kunnen doen voor een tijd. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?