Ik wil wat met smaakjes gaan doen en eens zien of ik wat aardbeien en kersen kan regelen bij een boer die 't anders er door draait. Fruit wat over rijp is gist immers al... Toch?
Iemand hier ervaring mee?
Kersen is behoorlijk intensief. Alles ontpitten is een draak van een klus. Bij pruimen netzo alleen is de opbrengst beter. Daarnaast zijn de vogels zo rap bij de kersen hier dat het een gelopen race is.
Aardbeien heb ik zelf nog nooit gedaan.
Je zou ook de gestookte alcohol op het fruit kunnen zetten zodat de smaak beter behouden blijft. Doen wij veel met bramen, erg lekker.
Er zijn verschillende mogelijkheden van likeur maken , destileren. Maceren , infusie deel Maceraat en deel destilaat. Percoleren.
Je zal voor verschillende producten ook andere werkwijze moeten gebruiken voor optimaal smaak te krijgen . Kersen bijvoorbeeld kun je prima , wijnen , destilaten en maceraat van maken. Daaraantegen de producten met fragiele smaken zoaks bepaalde bessen en aardbeien kun je beter Maceraat of deel Maceraat van maken .
Hoi Pulle, hoe staat het met de kersen in Gorssel? Heb je nog wat laten hangen? Misschien dat ik toch ook maar even naar mijn geboorte dorp moet rijden om wat te plukken.
Het gisten van de kersen is nu op normaal niveau. Volgende keer laat ik het deksel er 24 uur af en dek ik 't af met een doek. Na 24 uur kan 't deksel met waterslot er weer op.
Hahaha leuk om van te leren! Ben benieuwd naar het eindresultaat maar moet goed komen
Update.
De kersen staan nu een dag of 6 op gist.
Het lijkt er op dat de vergisting is afgelopen.
6 dagen lijkt me te weinig.
Wat is t advies?
Stoken of de vergisting op gang brengen?
En hoe?
Ik dank u.