Meldingen
Alles wissen

Aardbeien en kersen van de boer


Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik wil wat met smaakjes gaan doen en eens zien of ik wat aardbeien en kersen kan regelen bij een boer die 't anders er door draait. Fruit wat over rijp is  gist immers al... Toch?

Iemand hier ervaring mee? 

Beantwoorden
25 reacties
Berichten: 20
(@karlojanssen)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kersen is behoorlijk intensief. Alles ontpitten is een draak van een klus. Bij pruimen netzo alleen is de opbrengst beter. Daarnaast zijn de vogels zo rap bij de kersen hier dat het een gelopen race is. 

Aardbeien heb ik zelf nog nooit gedaan.

Je zou ook de gestookte alcohol op het fruit kunnen zetten zodat de smaak beter behouden blijft. Doen wij veel met bramen, erg lekker.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn verschillende mogelijkheden van likeur maken  ,  destileren. Maceren , infusie deel Maceraat en deel destilaat. Percoleren. 

Je zal voor verschillende producten ook andere werkwijze moeten gebruiken voor optimaal smaak te krijgen .  Kersen bijvoorbeeld kun je prima , wijnen , destilaten en maceraat van maken. Daaraantegen de producten met fragiele smaken zoaks bepaalde bessen en aardbeien kun je beter Maceraat of deel Maceraat van maken .

Beantwoorden
Berichten: 16
(@matty)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb ooit bij de Lidl 7 zakken bevroren rood fruit gekocht en deze laten vergisten. Het schuimde wel enorm 😆 

1650650101-IMG_20210613_134407749_HDR.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@matty volgende keer bananen rum proberen 😉 harry

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@matty beetje amandel olie bij het gisten dan schuimt het minder . Maakt niet ut voor vergisten .

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@matty beetje amandel olie bij het gisten dan schuimt het minder . Maakt niet ut voor vergisten .

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Gisteren kersen geplukt in Gorssel. 

Kilo of 15.

Gekookt en een nacht laten staan. 

Nogmaals gekookt en toen met de mixer er door. Pitten zakken wel naar de bodem. 

Morgen 3 kilo suiker en gist erbij. 

Pitten blijven achter straks,worden niet gestookt. 

 

1656001726-IMG_20220622_212526.jpg
Beantwoorden
13 Reacties
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

Kokende kersen. Ruikt heerlijk. 

1656001865-IMG_20220622_220319.jpg
Beantwoorden
(@theovz)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@pulle hoeveel liter water he je gedaan op die 15 kilo kers ik heb hier ook heelwat kilo's liggen

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@theovz

Ik maak een batch van 30 liter.

15 kilo kers aanvullen met 30 liter water en 3kg suiker.

Ook mijn 1e keer..... Afwachten. 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@theovz  OPPASSEN !! 

Ik had vanmiddag om een uur of 1 gist toegevoegd. 10 a 15 centimeter onder de rand,dit is bij suikerwash ruim voldoende. Bij kersen dus niet ! Ik liep om 4 uur even de garage in en daar was een chaos aan kersenprut te vinden. Het vat sond zelfs bol,kreeg t schroefdeksel er niet af zelfs ! Het waterslot zat vol kersen prut. Vat naar buiten getild en het waterslot verwijderd. Resultaat,Pulle onder de kersenprut. Alles gereinigd,want de garage zag er uit als na een uit de hand gelopen studentenfeest. Nu even laten gisten zonder deksel , want t ging gelijk weer bijna mis. Nog niet eerder zon reactie meegemaakt !  Weer een leermoment !

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle tsja dat blijft een beroepsrisico, graan kan dit ook doen (buiten het waterslot verstoppen als je i.i.g. filtert). Ik laat t gistvat sowieso de eerste dag altijd ergens staan waar een fontein uit het waterslot geen schade kan aanrichten. 

 

In de regel vul ik een gistvat ook maar voor 2/3 a 3/4 .

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist ik had recent 40 liter vaatjes aangeschaft en daar 30 liter op afgetekend. Dus 10 Liter expansie. Wat ik nu heb gedaan is dit. Oude doek gepakt en die er overheen gespannen met 4 klemmetjes en daar de deksel weer op, mocht 't gaan regenen. Zo kan 't gas er vrij uit en de diertjes blijven buiten. Morgen het deksel er maar weer op. In ieder geval weer een wijze les geleerd. Vallen en opstaan.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle prima opgelost zie ik 👍

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist

Creatief is m'n 2e naam.

Fijn weekeinde stook vrienden. 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@theovz  Theo , lees even t stukje hierboven of onder over de druk en t schuim van kersen na t toedienen van gist. Dit is best veel dus.....

Beantwoorden
(@theovz)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@pulle klopt ik heb vaatjes van 50 liter waar ik 30 liter in vergist

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@theovz dat zou in mijn geval nog te weinig zijn.

Afdekken met een doek, na 24 uur 't deksel proberen. 

Beantwoorden
(@theovz)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@pulle of zo'n fles a 1000 liter

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@theovz lol.. Daar sla ik m'n regenwater in op..

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Pulle, hoe staat het met de kersen in Gorssel?  Heb je nog wat laten hangen? Misschien dat ik toch ook maar even naar mijn geboorte dorp moet rijden om wat te plukken. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@bewust er hangt nog genoeg.

Neem een trapje mee, de dikke jongens hangen net buiten handbereik. 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het gisten van de kersen is nu op normaal niveau. Volgende keer laat ik het deksel er 24 uur af en dek ik 't af met een doek. Na 24 uur kan 't deksel met waterslot er weer op. 

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hahaha leuk om van te leren! Ben benieuwd naar het eindresultaat maar moet goed komen 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Update. 

De kersen staan nu een dag of 6 op gist. 

Het lijkt er op dat de vergisting is afgelopen. 

6 dagen lijkt me te weinig. 

Wat is t advies?

Stoken of de vergisting op gang brengen?

En hoe?

Ik dank u. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?