Al veel over gelezen hier op het forum appelsap Vd Lidl in een neutrale alcohol wash. ook omdat dit een zachtere smaak zou geven aan een suiketwash. dus ben ik zelf aan de gang ermee gegaan, gewoon eens testen.... het merk 'solevita' is zonder conserveermiddel en heeft een ph waarde van 3,13 en een suikerpercentage van 10 gram per 100ml!!! Daar schrok ik wel van moest gelijk aan die kinder gebitjes denken. Maar goed alles omgerekend naar m'n 12 liter keteltje en de wash na 19 dagen gestookt dit gaf 2950 ml met een gemiddelde percentage van 46% gemeten bij 17°c.
Omdat ik zelf nagenoeg me altijd op rum heb toegelegd viel mij de grote opbrengst en de snelle vergisting gelijk op. Nu is dit een ruwstook geweest maar er zit toch nog een eigen, wat appelige, smaakje aan wat hopelijk mogelijk verdwijnt bij de fijnstook. Voor bijv. een frambozen of aardbeien likeur wil je dit niet. Nu is m'n vraag op welk percentage is opslag het beste om hiervan later likeuren of maceraat te maken? En wat doe je met alles wat onder dit percentage zit? Maar dan moet wel eerst de smaak neutraler worden...
Vriendelijke groet, RD.
... Met maceraat bedoel ik een tinctuur...