Meldingen
Alles wissen

Appelsap


rummy dummy
Berichten: 134
Topic starter
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Al veel over gelezen hier op het forum appelsap Vd Lidl in een neutrale alcohol wash. ook omdat dit een zachtere smaak zou geven aan een suiketwash. dus ben ik zelf aan de gang ermee gegaan, gewoon eens testen.... het merk 'solevita' is zonder conserveermiddel en heeft een ph waarde van 3,13 en een suikerpercentage van 10 gram per 100ml!!! Daar schrok ik wel van moest gelijk aan die kinder gebitjes denken. Maar goed alles omgerekend naar m'n 12 liter keteltje en de wash na 19 dagen gestookt dit gaf 2950 ml met een gemiddelde percentage van 46% gemeten bij 17°c.

Omdat ik zelf nagenoeg me altijd op rum heb toegelegd viel mij de grote opbrengst en de snelle vergisting gelijk op. Nu is dit een ruwstook geweest maar er zit toch nog een eigen, wat appelige, smaakje aan wat hopelijk mogelijk verdwijnt bij de fijnstook. Voor bijv. een frambozen of aardbeien likeur wil je dit niet. Nu is m'n vraag op welk percentage is opslag het beste om hiervan later likeuren of maceraat te maken? En wat doe je met alles wat onder dit percentage zit? Maar dan moet wel eerst de smaak neutraler worden... 

Vriendelijke groet, RD. 

1728932403-20241014_111135.jpg
Beantwoorden
15 reacties
14 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@rummy-dummy heb je de mogelijkheid om het door te stoken tot 96%? Ik zou het sowieso doorstoken in een reflux ketel tot 96% als je echt neutrale alcohol wilt. Persoonlijk vind ik de ‘lekkerste’ neutraal nog steeds van granen gestookt, die is wat zachter dan van suiker. Ik heb zelf nog een liter of 40 overblijfsel van peren en appel staan die ik komende week naar neutraal stook

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@harryd1969 klinkt ook lekker peren zijn al vrij zacht van smaak, interessant!

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@rummy-dummy ik vind het zelf zonde om er neutraal van te stoken, ik heb er 40 liter palinka van gestookt, en die smaakt ook erg goed en zacht. De heads en tails die ik niet gebruikt heb, gaat samen met andere restanten in de ketel en stook ik neutraal van

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@harryd1969 zou je dat wel doen? Voor en naloop zijn delen die je niet in je drank wil en dat zou ik dan ook weg gooien. Met rotzooi maak je rotzooi.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@rumo klopt zou je zeggen, maar ik stook meestal dit toch naar neutraal, soms nog eens door een koolfilter en het is prima neutraal, gelijk je van een suikerwash stookt.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@rummy-dummy dat de Solevita van de Lidl goed vergist is wel algemeen bekend kijk maar eens in het grote cider topic "Razendsnelle sprankelende appelcider" ik heb het zelf de laatste tijd gebruikt om een basis alcohol te maken.

Het begrip neutrale alcohol vind ik zelf een nogal vaag, want alles wat je in je mond stop heeft een smaak. Of het nu de scherpe smaak van suikeralcohol is of de fruit smaak van appelalcohol maar ook de zachte volle smaak van graanalcohol is dus niet volledig neutraal van smaak. En zelfs verschillende soorten water hebben ook verschillende smaken.

Als  je zomin mogelijk storende bijsmaken in je alcohol wil hebben is het soort ketel en bijbehorende stook techniek belangrijk maar ook de gist, gistvoeding en al die andere dingen. Ik had voor de appelsap een neutrale gist gebruikt en het afgestookt met mijn bubbelplaat kolom. En ja dan proef ik wel iets fruitigs of iets dergelijks aan de alcohol maar dat is echt niet storend. Na het toevoegen van al die verschillende ingrediënten voor het maken van een likeur moet je juist een gelaagdheid aan smaken krijgen en de alcohol is daar een van.

En het toevoegen van appelsap aan een suikerwash vind ik zonde van de appelsap.

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@rumo helemaal mee eens ook de ketel geeft een eigen karakter mee. Als gist soort gebruik ik meestal bakkersgist welke bekend staat om z'n brede spectrum en neutrale smaak. Ik ga 'm tzt overhalen om een hoog percentage te maken en ben benieuwd wat hiervan de invloed word op de smaak. 

Op welk percentage ga jij over om er later mogelijk tinctuur, likeur etc van te maken?. Voor een maceraat weet ik dat dit afhankelijk is welk product je wilt gaan macereren

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@rummy-dummy met tincturen heb ik geen ervaring en bij het maken van een likeur is het afhankelijk van het recept en werkwijzen. Ieder drankje heeft zo zijn eind alcohol percentage en daar werk ik dan naar toe. De alcohol wordt dan verdunt met siroop en daarna heb je het eind percentage en je moet natuurlijk niet te veel verdunnen want dan wordt de smaak minder. Ook kan het zijn dat ik 2/3 van de drank opnieuw disteleer en dan gebruik ik een hoger start percentage.

Ik ben nu bezig om een Speculaaslikeurtje te maken en ik had nog wat graan alcohol staan van 30%. Een deel heb ik met de alquitara(mijn kleinste ketel) nog eens gestookt en gebruik daarvan 1 liter van 72%. Het eind percentage zou 32% moeten worden.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 605

@rumo staat dat recept ook op het forum?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@rinus55 nu wel 😆 

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 605

@rumo dank u klinkt namelijk erg lekker

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10492

@rummy-dummy tincturen , essences hangt af van type en  Fabrikant. 

Je hoeft niet altijd 96 % alcohol.  En zelfs 96 % hoeft niet neutraal van smaak te zijn . .  In 4 % kan nog veel bijsmaak zitten.  En wanneer je een goed beslag gebruikt en deze op juiste manier overhaalt kan zelfs 72 % voldoende smaak arm zijn ..

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@robbert klopt, heb net een graanalcohol gestookt in mijn 2.5l alquitara en heb daar een mooie liter van 72% van gebruikt. De alcohol ruikt bijna neutraal en smaakt zeer zacht als ik deze naar drink sterkte ga verdunnen dan zal er weinig smaak verloren gaan. Als iemand een alcohol stookt van 96% klik dat mij vaak als een wedstrijd zo van kijk eens hoe hoog ik kan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10492

@rumo klopt er zijn hensen die get een prestatie vinden.  En bejubelen dan een ketel als die t500.  Ergens heb ik laten zien sat het ook met een Alquitara kan..

Oke het is iets lastiger dan een industriële ketel maar het is niet bijzonder.

En ook het idee dat 95 /  96 neutraal is klopt niet hoog percentage kan veel bijsmaak hebben. Maar dat weten we al van de bijsmaak verhalen en de na correcties die dan ook nog word gedaan op die 95 -96 %

Een goed basis beslag maken win je meer mee dan altijd hoog alcohol percentage. Des te  neutraler en zachter beslag is des te makkelijker het is om smaak arm alcohol te krijgen.  Ook bij 78 - 88 % 

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 134
Topic starter
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

... Met maceraat bedoel ik een tinctuur... 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?