Meldingen
Alles wissen

Bio brouwmaat gestopt?


johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Klopt het dat bio-brouwmaat is gestopt? Dat staat op de site.  Is dat voor goed?

Waar kun je nog meer mout kopen wat al geschroot is?

Beantwoorden
17 reacties
Alchemist
Berichten: 1726
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Erik heeft een tijdje geleden aangegeven te stoppen met Bio Brouwmaat inderdaad.

 

De site die ik vond is;

https://www.brouwmout.nl/product/moutmixer-service/

Wel nog niks besteld zelf dus kan er weinig meer over zeggen.

Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ooh. Ik zat al te zoeken hier op het forum maar ik kon het zo snel niet vinden.

Ja die site zit ik nu ook te bekijken. Hartelijk dank daarvoor.

PS.  Nu ik het toch erover heb.  Ik houd van islay whisky.  We hebben het er vaker over gehad over gist maken zelf mouten en op turf eesten/roken.  Maar wat zijn lekkere soorten mout om een ietsie islay achtige whisky van te maken voor ik me ineens in het diepe gooi?  Mix van rookmout? zuurmout? heavy peated mout? Roggemout? 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1726
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heavy peated mout is meestal rond de 35 PPM max, na het stoken blijft de turfsmaak wel hangen maar minder het rokerige gedeelte. Soort van Finnlagan idee krijg je dan. 

Ik weet wel een 55 PPM turfmout maar kan niet vinden waar ik m kan bestellen, heet Thirsty Thistle.

Rookmout is in grotere hoeveelheden eerder rookworst dan wat anders, ben er zelf geen voorstander van om het in een hoog aandeel te gebruiken.

Wat je ook kunt overwegen is om het hout wat je gaat gebruiken te blakeren. Doen ze bij de Islay Whiskies ook voor meer creosoot smaak.

Beantwoorden
6 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1726

Zuurmout kan, maar ligt aan je ketel. Toen ik de Airstill gebruikte gaf 9% zuurmout een ietwat vervelende zure smaak.

Rogge kan maar is toch anders.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@alchemist . Zuur mout zou niet een zware zuur moeten geven maar moeten helpen in totaal pallet . 

Je kunt al met 1 % zuurmout een " pittiger ," aroma krijgen .

Groot aandeel Rogge geeft een zwaardere bijna meer aardse toon .

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1726

@robbert dan ga ik tzt een nieuw recept bedenken met weer zuurmout erin.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@alchemist de Whiskey uit topic " een foto verslag van maïschen voor whiskey beslagje " Gebruikte ik ook zuurmout . 

Je kunt deze proeven om een indrukje te krijgen welke kant het opgaat .

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1726

@robbert Geen slecht idee, proeven is nooit (zelden/soms?) een straf. 

Ik ga zelf ook even kijken wat ik qua mouten / granen etc. ga doen nu. Ik heb een vijftal opties waarbij ik weer verder kan (laatste mout van Erik vandaag verbruikt).

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@alchemist ik stuur binnenkort wel een sample .

Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Oke duidelijk hartelijk bedankt.

Ik heb 6 kg nodig (voor 20L stookwijn)

Dus misschien 5kg heavy peated en 1kg rookmout.

 

Het is toch blijven proberen tot je je favoriete smaak hebt waarschijnlijk.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1726

@johnny Dat is al een stevig aandeel rookmout, ik heb zelf verschillende soorten gebruikt en een combinatie met ook geroosterd mout virl goed, is wel een smaakmaker en geen grote alcohol leverancier

Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat je ook kunt overwegen is om het hout wat je gaat gebruiken te blakeren

Gewoon in de kachel leggen enkele minuten en dan doven?

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1726

@johnny Ik heb het op t fornuis gedaan, google maar eens char levels.

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@alchemist

Ik zal het eens proberen.  Links is eigen eiken zelf geblakerd en rechts eikenchips amerikaans heavy van unibrew

Dit ligt op whisky van chateau whiskymout heavy 35ppm

 

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1726

@johnny Ziet er goed uit, nu ben ik wel benieuwd naar de bevindingen uiteindelijk.

Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dit is nu.  2 dagen op de verwarming in de zon.  Best erg verkleurd al.  Ik denk dat ik hem straks al filter en op drink sterkte breng.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?