Meldingen
Alles wissen

Browin


rinus55
Berichten: 408
Topic starter
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Zo ga even een knuppel in het hoederhok gooien 🤣 🤣 😏 

Uit nieuwsgierigheid een zak turbogist gekocht en gebruikt.

Turbo X-Pure 21,3% gist van browin gewoon bij bol en 100 liter stookwijn gemaakt met suiker en appelsap van flevo natuur. En gewoon tevreden met het resultaat, na 2x overhalen smaakt die goed en ruikt die gewoon lekker. ik ga de helft nog een keer overhalen uit nieuwsgierigheid zodra ik tijd heb.

En niet onbelangrijk ik vond de opbrengst gewoon veel met 11 liter van 80%  na een ruime voorloop en naloop 

Beantwoorden
6 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@rinus55 11 liter van 80 % kun je ook met elk ander gist krijgen . Immers uit 1 kilo suiker krijg je 510 gr alcohol. Afgerond 490 in praktijk.  Geld ook voor bakkers gist , biergist .   23 % betekent ook dat je meer suiker oplost in minder water.  Zou je zelfde hoeveelheid suiker in bijvoorbeeld 36 liter water oplossen krijg je zelfde volume aan alcohol maar percentage ligt lager  .

Voordeel van minder suiker per liter is een schonere en betere vergisting.  Immers het gist Milieu is minder vervuild door afval dat gist uitstoot en ook weer opneemt .

Bij 80 % is er nog 20 % water en andere rest stoffen.  Misschien op eerste proeven prima maar wat doet het met eind product in rijping .  Des te schoner gist kan werken des te beter ook eind product. 

Deze hoogrendement gisten zijn Handig om met kleine ketel inhoud zoveel mogelijk opbrengst te creëren . Maar is het nodig ? 

1 kilo suiker haal je echt niet meer uit dan max 510 gram alcohol. Wat voor gist je ook gebruikt .

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 408

@robbert was pure nieuwsgierigheid en wilde zelf de nadelen van turbo mee maken, en ik kan geen nadelen vinden. ga nog wat spelen er mee, met hout soorten en rijpen en een deel nogmaals stoken maar ik dacht een stinkend goedje te krijgen maar het is gewoon veel beter dan verwacht. heb nu verschillende manieren gemaakt en alleen de druif steekt er ver boven uit en de mais/graan vind ik iets beter, de rum van molasse vind ik een stuk minder dan de turbo en de bakkers gist met suiker is ook minder naar mijn smaak, voeg je er echter appelsap bij met vergisten dan is die weer beter naar mijn smaak, gewoon leuk te doen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@rinus55 zet er een zelfde recept qua suikers er naast in een grotere oplossing en een ander gist. .  B.v. redstar. Fermentis, Bruggeman stook op zelfde manier af en proef . 

Probeer ook eens die " hight performance" gist op een mout beslag en daarnaast een gist als redstar of bruggeman.  

Ik zeg niet dat de gist slecht is maar er zijn gewoon betrouwbaardere gisten . 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 408

@robbert dat is wel een idee, zodra de themperatuur beter is ga ik dat eens doen, vier soorten gist op suiker en appelsap en zien welke me het best bevallen.

 

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@rinus55 Wat was de verhouding tussen gist op suiker en de appelsap? 

Ik had ook ergens gelezen dat je eerst een suiker wash maakt en voordat je deze gaat stoken een liter op 2 appelsap gaat toevoegen. Dit zou de kwaliteit van van de alcohol verbeteren, vb. minder hard. Geen idee of dit klopt of niet?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 408

@concha ik gooi op iedere 9 liter water 1 liter appelsap, die vergist gewoon mee als voeding voor de gist en maakt na het stoken je alc zachter en op de achtergrond iets fruitigs

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?