Meldingen
Alles wissen

Bubbleplates 2


Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ligt 't aan mij of duurt de productie van t goddelijke sap met 5 bubbleplates nu ook 5 x zo lang?

Suikerwash van 14 dagen, 8 Kilo suiker.

Kom niet boven de 70% uit. De geur is wel aangenamer. 

Beantwoorden
50 reacties
41 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle klink als dat jou verhouding niet geheel klopt in systeem .  Bij groter aantal platen moet ook de energie voldoende zijn ( maar ook niet te hoog )  

Ik zie niet de hoeveelheid staan. 

8 kilo suiker zou je zeggen  36  liter  

36 l stookwijn zou in eerste overhaal in 2 u  verwerkt moeten zijn . 

 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Alle platen bubbelen. Maar ik denk dat m'n suikerwash voor de 2e keer niet fijn is.

En dat snap ik dus niet. Het enige verschil is dat hij nu 14 dagen in de garage heeft staan gisten ipv binnenshuis. De cv staat al een maand uit... Ik weet 't niet meer. 

1653234245-IMG_20220522_170107.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle ja dat is op foto te zien dat alle platen bubbelen maar zo  het lijkt is boven in net zoveel vloeistof als onderin.  Bovenin hoort wel vloeistof zichtbaar maar een kleinere hoeveelheid.  .

Jou suiker stookwijn bestaat dat uit 8 kilo op 25 liter of 8 kilo op 36 liter. .

De belofte van sommige gisten ( turbo b.v. ) is mooi verkoop praatje maar geeft vaak bagger resultaat .

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert ik zal ook een thermometer in de vloeistof plaatsen later. Dan hebben we 3 meetpunten.

Harry 69 gebruikt slechts 5kg op 30 liter en haalt 96%.

Minder suiker, betere vergisting? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle minder suiker inderdaad betere vergisting .

Men denkt vaak dat met bepaalde gisten uit suiker meer winst is te halen . Enige verschil is dat bepaalde gisten onder "hoge druk" langer blijft doorwerken. Maar betekent ook dat ze hun afval opnieuw op enemem en weer vuilere uitstoot hebben .

Als je een grotere verdunning maakt zal gist beter werken en ook in grotere verdunning kunnen zeer goede gisten die iets minder tollerantie het zelfde presteren. Als de turbo . Enige is dat in groter volume percentage lager is maar de volume van alcohhol het zelfde.  

Uit 1 kg suiker komt maximaal 510 gr alcohol 

Max 510 gr alcohol per kilo suiker of wel 646 ml puur alcohol of 703 ml 92%.

5,5 kilo suiker geeft dan 3,85 l van 92 % na destilatie 

Heb je 8 kilo kun je uitrekenen hoeveel ml alcohol ook in een grotere verdunning zit. 

 

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 308

@pulle klopt ik doe meestal rond de 5.5kg Max op 25 liter. 

ik heb 8 plates op een 4” kolom. Ik stook electrisch op die ketel ( 50 liter ketel ) en heb aan 3.5kw nog genoeg. Sterker ik draai op vol vermogen en zodra hij begint te lopen draai ik m naar rond de 80% vermogen terug.

 

Ik zit dan heel constant rond de 95/96% en stook een ketel met 35 liter gevuld rond de 2.5 uur Max 3 uur.

 

ik zou sowieso eens wash klaar maken met minder suiker, en welke gist gebruik je ? Ik gebruik de fermentis c70.

 

harry

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@harryd1969

Ik gebruik gist uit de shop.

Bij suiker gewoon een zakje Turbo gist.

Hoe kom ik aan fermentis c70? 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 308

@pulle ik zou verre van de turbo gisten blijven. De fermentis c70 is online op diverse plekken wel te krijgen.

 

Brouwland heeft t sowieso zag ik net.

Harry

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@pulle wat ik mis in je verhaal is de hoeveelheid alcohol in je stookwijn toen je ging stoken. Heb je het begin SG en eind SG gemeten? Op je foto staat het schuim op je platen volgens mij stook je veel te hard. Ik mis ook de reflexkoeler tussen je bubbelplaat kolom en je temperatuur meetpunt, daar regel je het vollopen van je platen mee. Ik heb al eens aan gegeven dat er al veel over de bubbelplaten kolom is geschreven op dit forum, maar jij gaf toen aan dat je niet zo van het lezen was 😉 dus hier nog maar eens:

...de kleine koeler direct boven op de kolom heb je mijn inziens nodig bij de bubbel plaat opstelling. Deze zorgt voor een soort koude barrière. In het begin glippen daar alleen de meest makkelijk te verdampen stoffen langs, de echte voorloop. Daarna laat ik hem wat minder of helemaal niet koelen en dan kan het goede spul er door komen. Op het laatst laat ik hem weer wat koelen zodat de moeilijk te verdampen stoffen(na loop) achter blijven, zoals water en olieachtige stoffen. Hij zorg dat er een soort reflex verdamping ontstaat, en wordt dan ook wel reflexkoeler genoemd. In mijn doorzichtige kolom met 4 bubbel platen is dit proces goed te zien. Je ziet dan de moeilijk te verdampen stoffen terug naar beneden druipen. Mijn ervaring is dat met de kleine koeler de bubbel platen sneller en beter werken. Ik maak zo een betere scheiding tussen voorloop, hart en naloop. Dit merk je vooral bij de voorloop, deze is super geconcentreerd.

Het gaat ook niet in 1 keer goed je zal best wel een paar keer moeten oefenen(tenminste ik wel 😆 😆 )

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo een goede flow heet dat . In jou systeem dus goede verhoudingen. equilibrium

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Dit is wat bedoeld wordt? 

1653337214-196716427-702678661.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle dat is inderdaad een optie om te gebruiken. ..

Oo foto's zoals ik eerder ook opperde lijkt het dat je flooding hebt.  

Je kolom loopt vol . Je zal rustiger moeten stoken  of in koeling moeten zorgen dat je een geleidelijke flow krijgt.  

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rumo

Jeuu, m'n toren wordt nog hoger.

Ik heb wat meer gas gegeven toen de alcohol uitloop tegen de 30% begon te komen. Ik moet bekennen dat ik geen idee heb hoeveel alcohol er in m'n stookwijn zat.

Gaat kijken naar reflexkoeler. 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rumo reflex of reflux...?

Heb je er een afbeelding van?

Dankjewel. 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@pulle ik denk ook dat je brander iets wat hoog vermogen heeft, dat is lekker voor het opwarmen, maar waarschijnlijk ook iets lastiger te temperen.. als ik kolom stook (zonder bubbleplates maar 2/3e keramische kralen) probeer ik de temperatuur boven de kolom niet boven de 87°C te laten komen. Bij aanvang probeer ik zo dicht mogelijk op 80 te blijven welke rustig mag oplopen. Vaak (ligt wel beetje aan stookwijn) komt vanaf 88°C wat meer "rommel" mee.

Ook 8kg is vrij fors, en 14d vrij kort.. 6kg op 27L met een neutralere gist zoals bakkersgist of Fermentis C70 met een gisting van 3 weken op ca 18-21°C geeft een fijner resultaat in mijn beleving (plus beetje citroenzuur voor inverteren en zuurtegraad, en iets aan gistvoeding vanuit wat gekookt graan en of gistvoedingszout).

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 308

@pulle wat ik zelf nu ook 2 x getest heb als recept voor neutraal;

 

Dit is voor een wash van 23 liter.
250 gram tarwe zemelen
4kg suiker
1 multi vitamine tablet
kwart theelepel epsom zout of magnesiumsulfaat
1/2 theelepel Di-Ammonium Phosphate (gistvoeding zout, DAP)
En citroen zuur ongeveer een halve eetlepel om je wash op 5ph te krijgen.
50 gram bakkersgist.

Kook de tarwe zemelen met 3 liter water voor een half uur.
Gooi het prutje in je vat en doe de suiker erbij.
doe er nog 2 liter water bij en roer tot de suiker opgelost is.
gooi er nu 8 liter water bij en voeg dan de multivitamine , epsom zout,gistvoedingzout, bij.
Dan nog eens 10 liter water om aan de 23 liter te komen probeer de temperatuur rond 27 graden te krijgen zodat ie snel start.
meet de ph en voeg citroen zuur toe tot je rond de 5 zit indien nodig.
Voeg daarna de gist toe en gaan met die banaan.

Harry

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@harryd1969 Dat is Ted's Fast Fermenting Vodka, heb goede ervaringen met dat recept.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 308

@stookje ik ook ! Doet t prima! Harry

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@stookje da's ook mijn standaard recept geworden

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@odevie Ik doe hem een klein beetje anders tegenwoordig. Appie verkoopt de tarwezemelen per 200g dus daar rond ik het naar beneden af. Om het met de gist goed te maken inverteer ik de suiker eerst even.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@stookje ik koop de zemelen rechtstreeks van een molen in zakken van 15 - 20 kg voor een prikje. Het wordt eigenlijk verkocht als dierenvoeder, vandaar. Is echer prima kwaliteit.

Voor 200 liter:

44 kg kristal suiker

6 theelepels DAP, gistvoeding

500 gr bakkersgist

4 theelepels citroenzuur – pH 5

10multivitamine tabletten

3 kg tarwezemelen (30 min pruttelen in 20 liter)

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@odevie dat krijg ik niet in een jaar weggestookt met mijn keteltje 🙂

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@stookje mik je deze gewoon in je stookwijn of met een kookzakje?

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@pulle Op het citroenzuur voor pH correctie na, gaat alles in het kokend water en zo het gistvat in. Na einde vergisting overhevelen en klaren, dan laat je de zemelen ook achter.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@stookje

Nou... Nu nog suiker inslaan.

Die refux koeler gaat even op hält.

Eerst de basis, dan de rest. 

1653402198-IMG_20220524_161432.jpg
Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

Vandaag bovenstaande ingrediënten voor 't eerst gebruikt. De marmite eerst opgelost in warm water en even af laten koelen tot 25 graden. De bakkersgist toegevoegd. 84 gram. En even laten staan. 24 gram te veel, maar kan geen kwaad.

Heb nu 27 liter suikerwater aan t borrelen. 6 kilo suiker. 15 gram citroenzuur, 9 theelepels marmite en 2 pakjes bakkersgist van 42gr.

Moest denken aan suikerriet melasse bij t roeren.

Ik ben benieuwd. 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@pulle, en wat was je begin SG??  😉

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

en heb je citroenzuur of citroensap gebruikt? Ik gebruik bij 27 liter stookwijn 168 gr natte bakkersgist dus het gist zal niet te veel zijn.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rumo

Citroensap... Is dat niet 't zelfde als citroenzuur?

En maakt 't wat uit??

Ik heb dat receptje van 2 liter gewoon verdrievoudigd...

Jij gebruikt dus 3 pakjes? 

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@pulle citroenzuur is een poeder dat niet per se uit een citroen komt. Er is ergens, weet even niet waar, wel te vinden hoeveel sap overeenkomt met hoeveel gram citroenzuur. Het zelfde verhaal met de gist, jij gebruikt verse, natte, ik gedroogde bakkersgist. Volgens mij met verse heb je iets van 5x zoveel nodig, maar ik weet even niet waar dit te vinden.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@stookje

Het vat bruist als een gek, dus de gist heeft 't naar z'n zin geloof ik.

Lijkt wel een glaasje prik.

Mocht 't je binnenschepen waar de berekeningen staan dan lees ik 't wel hier.

Bedankt iig. 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@stookje droge korrel gist is de helft van de natte gisten . Dat geld niet voor vloeibare gisten . Droge bakkers gist is   afhankelijk van het te vergisten materiaal  70 tot 120 gr per 25 liter natte bakkersgist 140 tot 240 gram .

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rumo 🤢 ik zou 't niet weten.

Ik heb geen sg meter. Die had ik willen bestellen, maar die neem ik wel mee als ik de melasse kom halen. Dus het antwoord moet ik je schuldig blijven. 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@pulle Ha ha ik wist wel dat je geen SG meter had, anders had je het SG wel vermeld(was een beetje plagen) Citroenzuur komt onder anderen voor in citroensap en is dus meer geconcentreerder, dus van sap heb je meer nodig(of gewoon citroenzuur kopen). 

Voor 25 liter stookwijn 4 x 42gr(168gr) natte en 10 x 7gr(70gr) droge bakkersgist.

Goed dat je eerst de basis op orden brengt 👍 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rumo

Nu ben ik dus wél in 't bezit van een SG meter. Zojuist opgepikt samen met de melasse. Kwam er toch langs.

Nu moet ik 't nog leren lezen en begrijpen.

Ik heb m net even laten dobberen en het rode verdwijnt net onder de oppervlakte. 1.100 staat daar.

Dus sg is nu 2650 als ik 't goed heb.

Bruist er lekker op los.. 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@pulle een S.G. van 2650 is niet haalbaar praktisch gezien, ik vermoed dat je S.G. waarde 1.100 is, ik weet niet hoe je aan de 2650 komt?

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist

tabelletje van robbert.

Wat ik al zei... Ik ben nog een leek op dit gebied. 

 

1653659687-16536596281348201785061522541536.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@pulle de S.G. waarde is het soortelijk gewicht, in die tabel is dat de S.M. waarde van soortelijke massa. Deze is om te rekenen naar een suikergehalte, een term die ik vaker foutief zie aangehaald worden maar die rechterkolom geeft een hoeveelheid suiker per 10 liter vloeistof aan, als je weet hoeveel suiker je hebt opgelost in welk totaalvolume, kun je de S.G. waarde ook berekenen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@pulle probeer niet boven een SG van 1100 uit te komen voor het beste resultaat en dat geeft 13 a 14 % alcohol in je stookwijn en dat is meeeer dan genoeg(minder mag ook).

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rumo En waar moet ik uitkomen over 3 weken?

Dank alvast. 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@pulle +/- 1000 😀

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat de brander betreft. Deze heb ik goed in de gaten gehouden. Ik begon met en bijna lege gasfles. Maar de druk is dan elke keer anders. Met de nieuwe fles overgeschakeld naar de enkele brander. Gas regelen met de gasfles knop is naadje. Eens zien wat ik kan vinden om de controle te verhogen.

Vallen en opstaan, het hele leerproces maakt 't juist leuk. . Ik heb vanmiddag nog een andere partij alcohol voor de 2e keer erdoor gedraaid. Het was toch heerlijk weer.

Heren, bedankt voor het goede advies! 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Oh, die 8kg suiker, dat recept..dat komt hier van t forum. Ene Robbert..... 🤣🤣🤣🤣🤣

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle 8 kilo zou ik nooit in een recept voor 25 liter aangeven . 5,5 tot max 6 kilo. 

8 kilo met turbo is vragen om extra werk en bijsmaakjes correcties

 

( 8 kilo op 36 liter. ! Dat kan wel )

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Robbert, dit recept was mijn leidraad.

Daar staat echt 8 Kilo. 

Ik ging er blind van uit dat hij van jou kwam. Indien niet, excuses. 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle nee absoluut niet.  Zowiezo zal ik nooit turbogist advieseren. .

Ik advieseer altijd een oud receptuur waarbij je nooit fout kunt gaan. 

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist 

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout en bonen of wat rijst of 3 theelepeltjes Marmite .

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )

 

Stookwijn uit sap .

Vul tank met de sap .

Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .

Aanvullen met water hiertoe .

Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .

Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .

En de gist 30 gram op 10 liter.

Gem gist temp 21 gr .

3 weken gisten .

Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

 

Stookwijn van mout .

(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )

Vul vat met 15 liter water van 55 graden .

Strooi de mout al roerende hierin .

Controleer PH .

Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.

Dus deze zonodig corrigeren.

( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .

Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.

Breng dan de temperatuur op 67 graden .

Hou deze ongeveer 1 uur aan .

Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .

Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .

Hierna het beslag door zeef overgieten .

De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .

Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .

Gisten op 21 tot 23 graden .

Na 3 a 4 weken uitgegist ..

 

 

 

 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Dankjewel Robbert.

Is t dan niet verstandig om het recept van de Screenshot te actualiseren? Want ik zal niet de eerste zijn die deze gebruikt. 

Beantwoorden
 Mick
(@mick)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 463

@pulle 

Dit is een reclametekst van stookwinkel zoals deze:

https://www.stookwinkel.nl/beginnen-met-stoken/zelf-alcohol-stoken/

Daar kan Robbert niet bij.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@mick  Ik heb geen idee wie wat geschreven heeft. Op de mobiel lijkt het een pagina van de stookwinkel. Ik wilde alleen even aangeven hoe ik aan die 8 kilo kom. Ik ben hierboven keurig geholpen ,ik neem het advies graag aan en ga er mee bezig. Bedankt allemaal.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@pulle dat is inderdaad een optie om te gebruiken. ..

Oo foto's zoals ik eerder ook opperde lijkt het dat je flooding hebt.  

Je kolom loopt vol . Je zal rustiger moeten stoken  of in koeling moeten zorgen dat je een geleidelijke flow krijgt.  

 

( Waarschijnlijk geeft jou brander ook te veel vermogen waardoor je niet mooi kunt temperen. ) 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?