Meldingen
Alles wissen

Bubbleplates 2


Pulle
Berichten: 255
Registered
Topic starter
(@pulle)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Ligt 't aan mij of duurt de productie van t goddelijke sap met 5 bubbleplates nu ook 5 x zo lang?

Suikerwash van 14 dagen, 8 Kilo suiker.

Kom niet boven de 70% uit. De geur is wel aangenamer. 

Beantwoorden
50 reacties
41 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@pulle klink als dat jou verhouding niet geheel klopt in systeem .  Bij groter aantal platen moet ook de energie voldoende zijn ( maar ook niet te hoog )  

Ik zie niet de hoeveelheid staan. 

8 kilo suiker zou je zeggen  36  liter  

36 l stookwijn zou in eerste overhaal in 2 u  verwerkt moeten zijn . 

 

Beantwoorden
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@robbert

Alle platen bubbelen. Maar ik denk dat m'n suikerwash voor de 2e keer niet fijn is.

En dat snap ik dus niet. Het enige verschil is dat hij nu 14 dagen in de garage heeft staan gisten ipv binnenshuis. De cv staat al een maand uit... Ik weet 't niet meer. 

1653234245-IMG_20220522_170107.jpg
Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@pulle ja dat is op foto te zien dat alle platen bubbelen maar zo  het lijkt is boven in net zoveel vloeistof als onderin.  Bovenin hoort wel vloeistof zichtbaar maar een kleinere hoeveelheid.  .

Jou suiker stookwijn bestaat dat uit 8 kilo op 25 liter of 8 kilo op 36 liter. .

De belofte van sommige gisten ( turbo b.v. ) is mooi verkoop praatje maar geeft vaak bagger resultaat .

Beantwoorden
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@robbert ik zal ook een thermometer in de vloeistof plaatsen later. Dan hebben we 3 meetpunten.

Harry 69 gebruikt slechts 5kg op 30 liter en haalt 96%.

Minder suiker, betere vergisting? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@pulle minder suiker inderdaad betere vergisting .

Men denkt vaak dat met bepaalde gisten uit suiker meer winst is te halen . Enige verschil is dat bepaalde gisten onder "hoge druk" langer blijft doorwerken. Maar betekent ook dat ze hun afval opnieuw op enemem en weer vuilere uitstoot hebben .

Als je een grotere verdunning maakt zal gist beter werken en ook in grotere verdunning kunnen zeer goede gisten die iets minder tollerantie het zelfde presteren. Als de turbo . Enige is dat in groter volume percentage lager is maar de volume van alcohhol het zelfde.  

Uit 1 kg suiker komt maximaal 510 gr alcohol 

Max 510 gr alcohol per kilo suiker of wel 646 ml puur alcohol of 703 ml 92%.

5,5 kilo suiker geeft dan 3,85 l van 92 % na destilatie 

Heb je 8 kilo kun je uitrekenen hoeveel ml alcohol ook in een grotere verdunning zit. 

 

 

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 258

@pulle klopt ik doe meestal rond de 5.5kg Max op 25 liter. 

ik heb 8 plates op een 4” kolom. Ik stook electrisch op die ketel ( 50 liter ketel ) en heb aan 3.5kw nog genoeg. Sterker ik draai op vol vermogen en zodra hij begint te lopen draai ik m naar rond de 80% vermogen terug.

 

Ik zit dan heel constant rond de 95/96% en stook een ketel met 35 liter gevuld rond de 2.5 uur Max 3 uur.

 

ik zou sowieso eens wash klaar maken met minder suiker, en welke gist gebruik je ? Ik gebruik de fermentis c70.

 

harry

Beantwoorden
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@harryd1969

Ik gebruik gist uit de shop.

Bij suiker gewoon een zakje Turbo gist.

Hoe kom ik aan fermentis c70? 

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 258

@pulle ik zou verre van de turbo gisten blijven. De fermentis c70 is online op diverse plekken wel te krijgen.

 

Brouwland heeft t sowieso zag ik net.

Harry

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1407

@pulle wat ik mis in je verhaal is de hoeveelheid alcohol in je stookwijn toen je ging stoken. Heb je het begin SG en eind SG gemeten? Op je foto staat het schuim op je platen volgens mij stook je veel te hard. Ik mis ook de reflexkoeler tussen je bubbelplaat kolom en je temperatuur meetpunt, daar regel je het vollopen van je platen mee. Ik heb al eens aan gegeven dat er al veel over de bubbelplaten kolom is geschreven op dit forum, maar jij gaf toen aan dat je niet zo van het lezen was 😉 dus hier nog maar eens:

...de kleine koeler direct boven op de kolom heb je mijn inziens nodig bij de bubbel plaat opstelling. Deze zorgt voor een soort koude barrière. In het begin glippen daar alleen de meest makkelijk te verdampen stoffen langs, de echte voorloop. Daarna laat ik hem wat minder of helemaal niet koelen en dan kan het goede spul er door komen. Op het laatst laat ik hem weer wat koelen zodat de moeilijk te verdampen stoffen(na loop) achter blijven, zoals water en olieachtige stoffen. Hij zorg dat er een soort reflex verdamping ontstaat, en wordt dan ook wel reflexkoeler genoemd. In mijn doorzichtige kolom met 4 bubbel platen is dit proces goed te zien. Je ziet dan de moeilijk te verdampen stoffen terug naar beneden druipen. Mijn ervaring is dat met de kleine koeler de bubbel platen sneller en beter werken. Ik maak zo een betere scheiding tussen voorloop, hart en naloop. Dit merk je vooral bij de voorloop, deze is super geconcentreerd.

Het gaat ook niet in 1 keer goed je zal best wel een paar keer moeten oefenen(tenminste ik wel 😆 😆 )

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568