Meldingen
Alles wissen

Eerste keer


Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dag allen. 

Mijn eerste ruwstook is een feit, maar heb nog wat vragen.

Ik heb een whisky most gemaakt van het recept van alchemist.

All grain

Nu krijg ik bij het opwarmen eerst de bruine kleur alcohol.

Ik zit rond de 40% 

Zie foto's 

 

 

Tips????

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nog een foto

1671658498-20221221_223012.jpg
Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nog 1

1671658526-20221221_223021.jpg
Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nog 1

1671658561-20221221_223038.jpg
Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

En de laatste

1671658599-20221221_223041.jpg
Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een spuger, het is schuim. Dit kan verschillende reden hebben, vaak opeengestapeld. Ketel niet te vol? Stookwijn voorverwarmd met goed roeren? Geen slaolie toegevoegd voor t stoken? Te veel vermogen? Het kan ook door minder volledige maisch komen.

Ergens in Alchemist's topic zou de vochtige doek naarboven komen. Een vochtige lap zou spugen wat kunnen onderdrukken

Beantwoorden
4 Reacties
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

Oke,

12 liter ketel. 6 liter gevuld

 

Maar zoals ik je begrijp doe ik de most eerst voorverwarmen zonder dat de conische deksel erop zit.

 

Voor nu, kan dit kwaad?

Moet ik nog een keer de ruwstook doen of kan ik dadelijk meteen naar de fijnstook

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@arjan-van-d idd voorverwarmen onder goed roeren kan heel wat schelen. Zo klop je wat co2 er uit dat voor hevig schuimen zorgt.

Ik ben zelf van mening van niet, als ie bij mij spuugt neem ik gas terug tot de uitstroom weer helder is. Dan stook ik gewoon door tot eind, en neem alles mee voor de fijnstook, dus ook t troebele deel. Gewoon als laatste stook behandelen, is smaak te hard kun je altijd nog kiezen voor eventueel een 3e stookje.

Echt kwaad kan het niet, maar wel zul je de ketel ff goed moeten boenen na gebruik, zodat je later geen residuen in je (eventueel andere) drank krijgt

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@pikketanus 

Dank voor de snelle tips. Mijn 2de liter is helder. 

Die slaolie is wel een goede optie?

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@arjan-van-d er is ook een 'conditioner' van stillspirits op de markt, heeft het zelfde doel maar heb je minder van nodig, nadeel is dat het siliconen bevat. Komt niet mee over bij distillatie, maar het is niet afbreekbaar. Ketel legen in de tuin is dan bedenkelijk, slaolie is niet schadelijk en merkt niets aan je distillaat.

Maar het is een hulpmiddel, geen oplossing. Schuimen kan meerder oorzaken hebben, de oppervlaktespanning aanpassen vd vloeistof kan baten, maar in een te volle ketel (voller dan 2/3e) kan het nog gebeuren. (Of andere oorzaken zoals co2, etc...)

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

De maisch stappen snap ik. Ik brouw ook bier en kan de temp goed vast houden. 

Slaolie toevoegen, is dat een must?

Beantwoorden
3 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@arjan-van-d bier en whisky verschillen wel in maischen overigens, bij een bier wel je juist schuimstabieliteit (eiwitten), in een whisky wil je dat zo veel mogelijk gesloopt hebben om schuim te voorkomen.

Sla olie is een hulpmiddeltje, het zou de oppervlaktespanning wat aanpassen waardoor de belletjes eerder zouden knappen.

 

Denk dat het toch een eiwit verhaal wordt, aangezien er in een all-grain verschillende granen/mouten zullen zitten. Met een aandeel ongemout heb je sws langer nodig om de eiwitten wat verder af te breken

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

Ja gelezen. Thanks voor te tip met slaolie

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@arjan-van-d sla olie ,, boter , maar je kunt ook gewoon meer eiwit rust nemen . En daarbij een goede gisting ," vreet " de eiwitten/ aminozuren op waardoor overstromen / spugen niet voorkomt.

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ja oke, ik heb destijds al gemaakt. Ik zal dus een 52 graden maisch stap inlassen. Dan krijg je de eiwitrust. Thanks voor de tips. Ik heb nog een 6 liter over die ik morgen ga destileren. Dan zal ik eens de slaolie proberen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?