Meldingen
Alles wissen

Eerste maalk in een decennium+


Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

wel, het moest gebeuren. Voor het eerst in 10 jaar + faalde ik in het opstarten van een vergisting.

Nochtans was alles volgens het boekje. PH in orde, niet te veel suiker, voldoende en degelijke gist (brugman), temperatuur OK en nochtans : het wou maar niet opstarten. Na 3 dagen heb ik het goedje de haag ingegoten, ver weg van huis wegens massa suiker in het water. 

Ik had wel veel gedroogde en verpulverde sinaasappel zest bijgevoegd. Misschien lag het daaraan.

Vreemd.

Beantwoorden
11 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@psycat kan een infectie zijn geweest op de sinaasappel zest . Een soort schimmel /gist  die de saccharomyces ceraviciae om zeep helpt .

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@robbert wel al in het achterhoofd gehad maar nog nooit gedaan. Ik heb wel al overwogen om aan een suikerwash kruiden o.i.d. toe te voegen maar heb geen idee wat je er van kan verwachten. Plus ook, hoeveel op een 25 liter wash.

Iemand ervaring mee?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@odevie .  je bedoelt je wil aan suikerbeslag tijdens vergisten kruiden mee laten gaan in de vergisting ? 

Dat is natuurlijk mogelijk is maar net wat jou doel is . 

Hoewel je met suiker wel weer compromis maakt aan eind resultaat.  Een beter zachter resultaat van neutraal alcohol door deze te maken uit een graan of fruit zal ook ronder zijn en mee verwerkte kruiden mooier uitkomen.

Het is een vrij normale acte om kruiden in beslag mee te nemen .  Ik denk dat iedereen die al paar x drank heeft gemaakt daar wel ervaring mee zal hebben .

Er zijn diverse recepten waarbij ook gewichten per worden aangegeven.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@odevie 

Hoi Odevie

Ik voeg bijna altijd kruiden toe aan het maceraat.

Behalve hop en absint die te penetrant doorkomen.  Ook voorzichtig zijn met kruidnagel.  Overheerst heel snel.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@psycat kruiden of vruchten in alcohol laten macereren doe ik al heel lang maar wat je beschrijft is toch sinaasappel zest toegevoegd aan je suikerwash, dus om te laten meevergisten?

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@odevie 

Hi Eau de Vie

Inderdaad, ik voeg doorgaans kruiden toe in het maceraat.  BV kruidnagel, of gedraagde appelsienzest of jeneverbessen

Geeft een andere smaak dan het toevoegen in de distilleerketel.

Probeer eens een suikerwash te maken en eenmaal goed op gang, volop kruiden toe te voegen.  Filter die na maceratie uit VOOR je alles in de distilleerketel doet

 

Prettig weekend

 

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@robbert 

Hi Robbert

Ik denk in dezelfde richting.  Normaal was ik de appelsienen eerst grondig vooraleer ik de zest er af schil maar misschien net niet genoeg gewassen en was er een of ander conserveringsproduct op de appelsienen gespoten ?

Dat is actief gebleven na het drogen en heeft de gistcellen geremd ?

Alleszins les geleerd :  vergisting opstarten en daarna pas geleidelijk appelsien zest toevoegen

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zou natuurlijk bio appelsienen (en andere citrus) kunnen kopen maar ik ben niet overtuigd dat bio label producenten ervan weerhoudt conserveringsprducten op hun fruit te spuiten. 

Bio is m.i. tegenwoordig een verdienmodel geworden

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@psycat bramen struikje in tuin zetten en die gebruiken . .  Werkt prima

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@robbert 

Hi Robbert

Ik heb bramen frambozen en bessen in de tuin.  Helaas zijn die zo lekker dat er geen overblijven om te vergisten of macereren.

Ze gaan in yoghurt, coulis en als snoepje veel te vlot binnen

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@psycat zijn ook prima voor het maken van giststarter of gist  . 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?