Goedenavond allemaal,
waarbij ik ik het verleden met een t500 hebt gestookt,
en een alquitarra 30 liter op gas.
zit ik momenteel te dubben om juist een wat kleinere setting te kopen.
met de rede dat ik het stoken weer een boost wilt geven maar het liefst korte stooksetties wil hebben. Als referentie gebruik ik even de Istill mini die een 10 liter inhoud heeft en 2 kilowatt elektrisch wordt verwarmd (in de ketel). Welke vervolgens ook nog eens geïsoleerd is.
ik dacht zelf aan een 10 liter ketel (whiskey of alquitarra) met een 2 KW kookplaat. deze overbrenging van warmte zal natuurlijk heel anders zijn. Waardoor het langer zal duren.
maar zijn er mensen die ook elektrisch stoken met een kleine ketel ?En grofweg hoelang doen jullie daarover?
En zijn er mensen die een link hebben van een kookplaat waar ze zelf tevreden over zijn? Ik hoor het graag.
groetjes.
Mocht je elektrische kiezen vanwege de veiligheid(lekkende ketel of zo)gebruik dan even de zoekfuncties dan vind je voldoende uitleg waarom gas veiliger is
kort samenvatting:als je de vlam ziet veranderd door te kort zuurstof of toevoeging van iets brandbaars heb je tijd om vlam uit te draaien ,gaat het fout met stroom hoor je alleen ..Boem
uiteraard bij beiden opties goed luchten
maar gas is gewoon sneller
@kapisjon Ik heb voor mijn 15 liter alambiek een 2000W kookplaat, werd destijds door stookwinkel bijgeleverd. Bevalt mij prima, omdat ik overdag in de badkamer stook wil ik daar ook niet met losse gas toestanden aan de slag. Merk is Korona, regelknop met 5 standen en is als je er aan gewend bent goed te regelen.
Voor mijn 2.5, 5, en 15 liter ketels gebruik ik een kookplaatje van 1500Watt(gekocht bij de Blokker) waar ik ook nog eens een vermogensregelaar voor zet, dus 1500W is meer dan genoeg. Mijn 25 liter ketel heeft een element van 2000W waar ik ook de vermogensregelaar voor zet. En wat is langzaam opwarmen als ik een uur of ietsje meer moet wachten vindt ik dat niet lang ik maak er meestal een stookdag van. Gas of elektrische mag iedereen zelf bepalen maar voor mij is elektrische gewoon makkelijker meer niet.
Ik heb een 5l Alquitara en die werkt prima met een Domo van 1500W. Alles erin doen en dan op de hoogste stand zetten. Ondertussen sluit ik de slangen aan en doe de andere voorbereidingen. Na een 1/2 uur, of wanneer de thermometer 40 - 45 graden aangeeft, verminder ik de stand van de kookplaat en laat ik de water circulatie lopen. Het is een beetje meer op voorhand aanvoelen wat met gas wel sneller te regelen is. Maar het werkt prima.
Ik heb de eerste periode ook altijd op een kookplaatje gestookt. Ging perfect. Gas hebben we niet, en gasflesjes zijn hier véél te duur.
Toen we de keuken gerenoveerd hebben, heb ik de keramische kookplaat beneden gezet, dat werkt nóg veel fijner. Die kun je echt mega nauwkeurig afstellen, waardoor je de uitstroom perfect kan reguleren.
Voor mij geen gas dus😃.
Ik heb ook een 10 liter Alambiek en een 1500 watt kookplaat van Tomado .
Ben nog onervaren maar volgens mij moet dit wel kunnen.
bij duurde het ook enorm lang voordat de electrische plaat op gang kwam met een koperen ketelje, heb nu een camping gas toestel die warmt een stuk sneller op