Meldingen
Alles wissen

Elektrische kookplaat


Kapisjon
Berichten: 550
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Goedenavond allemaal, 

 

waarbij ik ik het verleden met een t500 hebt gestookt,

en een alquitarra 30 liter op gas. 

zit ik momenteel te dubben om juist een wat kleinere setting te kopen.

 

met de rede dat ik het stoken weer een boost wilt geven maar het liefst korte stooksetties wil hebben. Als referentie gebruik ik even de Istill mini die een 10 liter inhoud heeft en 2 kilowatt elektrisch wordt verwarmd (in de ketel). Welke vervolgens ook nog eens geïsoleerd is.

ik dacht zelf aan een 10 liter ketel (whiskey of alquitarra) met een 2 KW kookplaat. deze overbrenging van warmte zal natuurlijk heel anders zijn. Waardoor het langer zal duren. 

maar zijn er mensen die ook elektrisch stoken met een kleine ketel ?En grofweg hoelang doen jullie daarover? 

En zijn er mensen die een link hebben van een kookplaat waar ze zelf tevreden over zijn? Ik hoor het graag. 

groetjes.

Beantwoorden
19 reacties
3 Reacties
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2285

@kapisjon ik heb een alquitara 2.5l en een 1500wat kookplaat. Het werkt maar daar is alles mee gezegd. Beter koop je een plofkoffer (campinggastel in een koffer op gas cardridges) dat reageert sneller en is al gauw 2.3kw wat veel fijner stookt. 

Het plaatje word warm maar als de temperatuur dan doorschiet kun je niet meer corrigeren en dan je dan een spugende ketel krijgt is groot. 

Met gas kun je ten alle tijde corrigeren. Neemt niet weg dat met de gasprijzen elektra wel steeds aantrekkelijker word. Succes.

Beantwoorden
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@murmillo heb ik ook over nagedacht. 

maar wil graag een elektrische oplossing.

Beantwoorden
Pikketanus
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Prominent Member
Berichten: 758

@kapisjon wat ik voorheen wel deed was keteltje eerst op fornuis (gas) goed verwarmen en dan meenemen naar elektrische kookplaat om daar verder te gaan. Elektra is vooral lastig met opwarmen maar idd als ie eenmaal gaat is het lastig corrigeren. Met een beetje training kun je er zeer aardig mee stoken, maar zelf ook al langere tijd op gas overgestapt omdat ik dan toch wat meer achterover kan leunen (denk aan controleren of temp niet te hoog oploopt, als ik met gas beetje de 'hotspot' gevonden heb is het controleren, maar vrijwel niet corrigeren waarbij elektra altijd wel beetje bij of terug moest schroeven, met vermogensregelaar was dit al minder).

Beantwoorden
Haak
Berichten: 448
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Mocht je elektrische kiezen vanwege de veiligheid(lekkende ketel of zo)gebruik dan even de zoekfuncties dan vind je voldoende uitleg waarom gas veiliger is

kort samenvatting:als je de vlam ziet veranderd door te kort zuurstof of toevoeging van iets brandbaars heb je tijd om vlam uit te draaien ,gaat het fout met stroom hoor je alleen ..Boem

uiteraard bij beiden opties goed luchten 

maar gas is gewoon sneller 

Beantwoorden
4 Reacties
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@haak ik snap hem,

doe het met de 30 liter ook op gas.

echter voor het gemak en korte stooksessies. (inpandig) vind ik Electra een fijner gevoel.

maar zoals ik iedereen hoor zijn er weinig die het met een kookplaatje doen.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 448

@kapisjon 

Zolang je maar goed lucht is gas veilig

desnoods een paar melders erbij ben of een kanarie 😇

Beantwoorden
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@haak ik snap hem,

maar mijn eerste ketel was een 12 liter ketel. 

deze heb ik bij stookwinkel gekocht en daar zat toentertijd nog een kookplaatje bij (ik gok 1200watt) volgens mij duurde het toen wel even voor we op temperatuur waren (was dacht ik ook najaar) 

 

maargoed. Om een simpele opstelling te hebben met elektra zat ik dus te denken aan een 10 liter op 2kw, dat je vroegtijdig je vermogen moet terugdraaien snap ik. 

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2285

@kapisjon ik doe pikketanus zijn manier, verwarmen in een pan, dan alquitara in en dan verder op het plaatje met uiteraard vermogenswisselaar. "Als ik elektrische doe"

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 405
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

@kapisjon Ik heb voor mijn 15 liter alambiek een 2000W kookplaat, werd destijds door stookwinkel bijgeleverd. Bevalt mij prima, omdat ik overdag in de badkamer stook wil ik daar ook niet met losse gas toestanden aan de slag. Merk is Korona, regelknop met 5 standen en is als je er aan gewend bent goed te regelen. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@mccorner ik ga eens kijken bedankt voor u antwoord

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1448
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Voor mijn 2.5, 5, en 15 liter ketels gebruik ik een kookplaatje van 1500Watt(gekocht bij de Blokker) waar ik ook nog eens een vermogensregelaar voor zet, dus 1500W is meer dan genoeg. Mijn 25 liter ketel heeft een element van 2000W waar ik ook de vermogensregelaar voor zet. En wat is langzaam opwarmen als ik een uur of ietsje meer moet wachten vindt ik dat niet lang ik maak er meestal een stookdag van. Gas of elektrische mag iedereen zelf bepalen maar voor mij is elektrische gewoon makkelijker meer niet.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@rumo een vermogens regelaar heb in ook nog. Stookdagen zijn schaars… 

stookavondjes kan in overvloed.

 

ook een makkelijke opstelling vind ik belangrijk. 

mik ben dus nog een beetje zoekende.

Beantwoorden
concha
Berichten: 91
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik heb een 5l Alquitara en die werkt prima met een Domo van 1500W. Alles erin doen en dan op de hoogste stand zetten. Ondertussen sluit ik de slangen aan en doe de andere voorbereidingen. Na een 1/2 uur, of wanneer de thermometer 40 - 45 graden aangeeft, verminder ik de stand van de kookplaat en laat ik de water circulatie lopen. Het is een beetje meer op voorhand aanvoelen wat met gas wel sneller te regelen is. Maar het werkt prima.

Beantwoorden
2 Reacties
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@concha goed om te horen,

en wat is de gemiddelde tijd dat je bezig bent ?

Beantwoorden
concha
(@concha)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 91

@kapisjon  Na 40 minuten beginnen de eerste druppels eruit te rollen. Als ik mij een nieuwe zou aanschaffen is er toch ee ntje van meer dan 1500W. Als je veel ingrediënten in de helm/basket zitten, heb je toch wat meer vermogen nodig om.

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 448
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ik heb de eerste periode ook altijd op een kookplaatje gestookt. Ging perfect. Gas hebben we niet, en gasflesjes zijn hier véél te duur. 

Toen we de keuken gerenoveerd hebben, heb ik de keramische kookplaat beneden gezet, dat werkt nóg veel fijner. Die kun je echt mega nauwkeurig afstellen, waardoor je de uitstroom perfect kan reguleren.

Voor mij geen gas dus😃. 

Beantwoorden
2 Reacties
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@stephan goed om te horen!

en hoe groot is u ketel?

Beantwoorden
Stephan
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 448

@kapisjon ik heb een 10 liter alambiek en sinds kort een 2,5 liter Alquitera die ik op de keramische kookplaat gebruik.

 

Beantwoorden
Rudy68
Berichten: 15
(@rudy68)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Ik heb ook een 10 liter Alambiek en een 1500 watt kookplaat van Tomado .
Ben nog onervaren maar volgens mij moet dit wel kunnen.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?