Hallo, hier ben ik met mijn beginnersvragen. Ik lees op het forum allerlei nieuwe termen dus dat moet ik me nog allemaal eigen maken.
Enkele vragen waar ik mee zit, nu ik nog nooit gestookt heb:
- wat is een mooie ketel om mee te starten?
- Ik zie ketels in verschillende maten. Op stookwinkel.nl staat een procedure dat begint met 5 kg mout in 15 liter water. Gaat dat daarna in een 15 liter ketel?
- Uitgaande van 15 liter stookwijn, hoeveel is er na 2 of 3 runs over, na het verwijderen van de voorloop en naloop?
- vergisten duurt blijkbaar een week, hoe lang duurt een stook?
- het maken van de mesh, doe je dat rechtstreeks in het vergistingsvat of gebruik je daar een aparte pan voor?
Nou, zover de vragen die in me opkomen.
Mocht er iemand in midden-NL binnenkort een nieuwe stook starten, dan zou ik het super vinden om mee te kijken bij dit proces.
Dank voor jullie input!
Bas.
Kijk het filmpje van Robbert eens, beslag maken deel1.
Hoi BasK.
Ik zou een Alquitara nemen. Hiermee zou je bijna elke drank kunnen stoken.
Ik heb een 20l en een 1l. Mijn gistvaten zijn 30 en 50 liter. Mijn maischketel 68 liter.
De grote gebruik ik om de ruw- en fijnstook te doen. Met de 1 liter maak ik iedere keer een ander drankje van de alcohol uit de fijnstook van de grote ketel. Als iets erg lekker is kun je met voldoende grondstoffen de grote ketel inzetten.
Succes!
Dankjewel Lemmy, dus als ik het goed begrijp:
- maischen in de grote ketel (zag ik ook op filmpje van Robbert)
- overhevelen naar de gistvaten
- na een week of drie naar de 20L Alquitara
Jij gebruikt voor de fijnstook ook de grote ketel? Maar @lambik zegt dat een 2/3e vulling van de ketel het beste werkt. Hoe kijk jij daar naar?
Ik ben ook een beginner en dit forum heeft me veel geholpen 😍
Ook hier een beginnersvraag: als het even kan wil ik geen 30+ liter pan kopen om te maischen. Nog meer spullen die groot deel van de tijd in de weg staan. Ik kwam ergens op het forum de suggestie om te maischen in je koperen Alquitara stookketel. Is dat een goed idee volgens jullie?