Meldingen
Alles wissen

Enkele beginnersvragen


Berichten: 9
 BasK
Topic starter
(@bask)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo, hier ben ik met mijn beginnersvragen. Ik lees op het forum allerlei nieuwe termen dus dat moet ik me nog allemaal eigen maken.

Enkele vragen waar ik mee zit, nu ik nog nooit gestookt heb:

  1. wat is een mooie ketel om mee te starten?
  2. Ik zie ketels in verschillende maten. Op stookwinkel.nl staat een procedure dat begint met 5 kg mout in 15 liter water. Gaat dat daarna in een 15 liter ketel? 
  3. Uitgaande van 15 liter stookwijn, hoeveel is er na 2 of 3 runs over, na het verwijderen van de voorloop en naloop?
  4. vergisten duurt blijkbaar een week, hoe lang duurt een stook?
  5. het maken van de mesh, doe je dat rechtstreeks in het vergistingsvat of gebruik je daar een aparte pan voor?

Nou, zover de vragen die in me opkomen.

Mocht er iemand in midden-NL binnenkort een nieuwe stook starten, dan zou ik het super vinden om mee te kijken bij dit proces.

Dank voor jullie input!

Bas.

Beantwoorden
15 reacties
5 Reacties
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@bask 

1. ik zou beginnen met een standaard alambiek (pro destilleer ketel) lekker veelzijdig voor suiker, granen en fruit

2. een ketel werkt het beste op 2/3 vulling. Dus bij bijvoorbeeld 20 liter stookwijn, een 30 liter ketel.

3. je houdt gemiddeld 1/3 over na de 1e stook. (Ja 2 maten ketels is dus handiger) omdat de van die 20 liter dus ongeveer 7 liter overhoudt. Je kunt ook een 12 of 15 liter alambiek nemen. De grofstook in 2 keer doen. Wat je dan in 2 keer overhoudt samenvoegen en dan pas de fijnstook.

4. goede gist duurt ongeveer 21 dagen, dus 3 weken. Gebruik geen turbo gisten. Deze zorgen voor nare bijsmaken.

 

Beantwoorden
 BasK
(@bask)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 9

@lambik Dank voor je reacties. Wat is de reden dat een ketel het beste op 2/3e vulling werkt? Kan je niet gewoon de grote ketel opnieuw gebruiken voor de fijnstook?

 

Dat van de 3 weken gisten had ik inderdaad op het filmpje gezien. En hoe lang duurt een stook ?

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@bask 

De 2/3 vulling heeft te maken met meerdere factoren. Je voorkomt dat de ketel gaat ‘spuien/ spugen’. De flow en drukopbouw in de ketel tellen ook mee. Wellicht dat onze specialisten je hier meer over kunnen vertellen. 
De duur van een stook heeft te maken met waarmee je stookt, gas of elektrisch. Gas gaat veel sneller. Met name de temperatuur is van belang. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de uitloop. De temperatuur mag niet te hoog zijn. Ongeveer 80/85 graden op de brug. Langzaam destilleren (druppelend) heeft de voorkeur. Het alcoholpercentage telt ook mee. Hoe hoger het alcoholpercentage hoe sneller de ketel begint met destilleren. 
uiteraard telt de hoeveelheid ook mee. 
Met de grofstook vang je alles op tot 0 % . Bij de fijnstook ga je scheiden en stop je vaak bij ongeveer 55% (afhankelijk van de smaak en geur) Hierna komt de naloop die vaak niet erg lekker is.

zoals je leest is er niet een bepaalde tijd voor…

stoken kost tijd en geld. Het moet natuurlijk wel een hobby zijn 😉.

Beantwoorden
 BasK
(@bask)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 9

@lambik alweer wat helderder, dank. Ik snap dat vanalles van invloed is op de hoeveelheid tijd en dat is ook geen punt. Inderdaad is het een hobby. Maar denk ik aan uren, dagen?

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@bask 

mijn eerste ketel was een 12 liter. Het vergistingsvat 25 liter, maar ik maakte ongeveer 20 liter. De grofstook deed ik in 2 keer. Daarna voegde ik de 2 samen om de fijnstook te doen. 

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kijk het filmpje van Robbert eens, beslag maken deel1.

 

Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 92
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi BasK. 

Ik zou een Alquitara nemen. Hiermee zou je bijna elke drank kunnen stoken. 

Ik heb een 20l en een 1l. Mijn gistvaten zijn 30 en 50 liter. Mijn maischketel 68 liter. 

De grote gebruik ik om de ruw- en fijnstook te doen.  Met de 1 liter maak ik iedere keer een ander drankje van de alcohol uit de fijnstook van de grote ketel. Als iets erg lekker is kun je met voldoende grondstoffen de grote ketel inzetten.

 

Succes! 

Beantwoorden
Berichten: 9
 BasK
Topic starter
(@bask)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Dankjewel Lemmy, dus als ik het goed begrijp:

- maischen in de grote ketel (zag ik ook op filmpje van Robbert)

- overhevelen naar de gistvaten

- na een week of drie naar de 20L Alquitara

 

Jij gebruikt voor de fijnstook ook de grote ketel? Maar @lambik zegt dat een 2/3e vulling van de ketel het beste werkt. Hoe kijk jij daar naar?

Beantwoorden
3 Reacties
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@bask 

Dat heb je goed begrepen. Alleen zou ik me niet vastpinnen op 3 weken, maar met een SG-meter meten of het uitgegist is. 

 

Ik gebruik de grote ketel ook voor de fijnstook. Ik vul dan van 13 tot 14,5 liter. Alcohol op 40% evt wat water om aan te vullen. @lambik heeft gelijk. En een spuwende ketel geeft veel rommel heb ik ervaren. 

Beantwoorden
 BasK
(@bask)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 9

@lemmy ah dus aanvullen met water in de veronderstelling dat alcohol sneller verdampt? Misschien een heel domme vraag dan, o nee, domme vragen bestaan niet....Maar als je een ketel van 15 liter begint met een ruwstook met 10 liter stookwijn, en daar blijft 3,5 liter van over, ga  je dan tot 10 liter aanvullen met water om weer tot een 2/3e gevulde ketel te komen?

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@bask 

Dat is misschien wat veel water. Heb je een klein gistvat? Of een 30 liter emmer? Dan is het 3x ruw en dan 1 of 2 maal fijn. Ik persoonlijk zou er dan een kleiner keteltje van 5 liter bij nemen. 

Beantwoorden
dongzhi
Berichten: 3
(@dongzhi)
New Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Ik ben ook een beginner en dit forum heeft me veel geholpen 😍 

Beantwoorden
Dr Oetker
Berichten: 5
(@dr-oetker)
Active Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ook hier een beginnersvraag: als het even kan wil ik geen 30+ liter pan kopen om te maischen. Nog meer spullen die groot deel van de tijd in de weg staan. Ik kwam ergens op het forum de suggestie om te maischen in je koperen Alquitara stookketel. Is dat een goed idee volgens jullie?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@dr-oetker je kan overal in maischen als je wil soeppannen, vatten of zelfs in een koelbox wordt het gedaan. Maar ik ben zelf wel zuinig op mijn alquitara keteltje.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?