Meldingen
Alles wissen

ervaringen met prestige essence


Berichten: 5
Topic starter
(@gidy88)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hallo medestokers

graag wil ik jullie ervaringen en gebruik van de prestige essence wat in de stookwinkel worden aangeboden
is er nog een speciale verwerking voor nodig? moet ik ergens opletten als ik dit wil gaan gebruiken?
is dit aan te raden? (lekker)
of is het beter om zelf (natuurlijke) toevoegingen erbij te doen voor smaak?
ik hoor  graag van jullie

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Gidy,

natuurlijk prefereren wij natuurlijke ingrediënten boven alles. Je moet dan wel over de juiste ingredienten beschikken en in de meeste gevallen over heel veel geduld (veelal maanden)

Wil je toch snel een likeurtje of een drankje zoals Whisky of Wodka maken, dan kun je eens een essence proberen. De kwaliteit is zeer goed. Deze fabrikant levert in het groot ook aan diverse drankproducenten.

Zelf ben ik fan van de London Gin, die is echt heel goed. Ook heb ik eens een fles Calvados gemaakt. Deze vond ik direct na het maken niet lekker, maar na enkele dagen rusten was hij fantastisch.

De zoete essences heb ik geen ervaring mee want ik hou helemaal niet van zoet.

De enige bewerking die het nodig heeft is bij de zoete drankjes de aangegeven hoeveelheid suiker mengen met de alcohol die je hebt (de verhoudingen staan op de site en op het flesje) Bij de niet zoete drankjes hoef je alleen maar te mengen met de alcohol.

Verder zijn er nog Creme's zoals Creme de Cacao, daar moet ook nog wat slagroom of gecondenseerde room bij. Maar dat staat op het flesje.

Dus mijn ervaring met de Gin en de Calvados is zeer goed. De rest kan ik zelf helaas niet over oordelen.

Gewoon eens 1 proberen 🙂

Beantwoorden
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik was vandaag in Almere en even bij Brouwmarkt langs geweest.
De classic essence whisky superior smoked en de tequila meegenomen.
Nog geen eigen ketel, dus ik denk dat ik morgen een beetje ga mengen met de redelijk neutrale Marienburg rum van 90% en deze ga verdunnen tot een sterkte van 40%.

Beantwoorden
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Essence gemengd met Marienburg rum en alcohol percentage teruggebracht naar 40%. Bij de whisky essence nog 15 gram houtsnippers toegevoegd. Nu een paar weken wachten en kijken of het te drinken is.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi! die Marienburgrum is dat die Surinaamse rum? Is dat ergens te koop in Nederland? Ik heb mij laten vertellen dat alleen "Stroh 80" is uitgezonderd van een regel die ervoor zorgt dat alcohol bij de slijter niet boven de 45% uit mag komen. is dat correct? In andere landen is er zat te vinden van boven de 50% maar hier niet.... Rum van 90% vind ik dan ook erg interessant.

De Whisky essence is voldoende voor je whisky, alles zit er al in. De houtsnippers zijn dus niet echt nodig. De houtsnippers van brouwmarkt vind ik persoonlijk niet prettig. Het geeft een vleugje van vanille aan mijn drank en het duurt erg lang voor het kleur afgeeft. maar met name de vanille smaak stoort mij een beetje. er staat niet op dat het naar vanille smaakt maar dat is puur mijn eigen mening.

De testzakjes met snippers van stookwinkel waar zij van zeggen dat het voor een liter of 3 is is ruim voldoende voor 5 tot 7 liter, is met enkele dagen al op kleur en de smaak dat het afgeeft is veel beter dan de franse snippers van brouwmarkt. Volgens stookwinkel is dit afkomstig van zweeds eikenhout. Zijn er al meer mensen die ervaringen hebben met snippers?

Beantwoorden
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De rum is inderdaad de Surinaamse rum. Zelf gekocht bij de distilleerderij in Paramaribo. Wel jammer is dat de melasse niet uit Suriname komt maar geïmporteerd wordt. 

In Nederland is alleen de 81% versie te krijgen. Bijvoorbeeld bij Drankdozijn.  

Je kan sterkere alcohol bij de slijter krijgen. Bijvoorbeeld het Franse Navimer van 96%.

Beantwoorden
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op het flesje whisky essence stond dat je het 2-3 maanden op een vat moest laten rusten. Vandaar dat ik er wat houtsnippers bij heb gedaan. Ik heb geen ervaring met houtsnippers. Als de vanillesmaak te sterk is denk ik dat de whisky gaat eindigen als Lynchburg lemonade (wat triple sec en lime frisdrank erbij) .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik maak mijn eigen eiken chips van een blok bestemd voor de open haard. Hout heeft 4 jaar gedroogd. Een hoeveelheid snippers doe ik in aluminiumfolie en leg dat ongeveer een uur in een oven van 200 graden (als ik bv een cake bak gaat het in dezelfde gang mee).
De vaille tonen komen uit het "toasted" eikenhout. Frans eiken heeft dat van nature meer dan Amerikaans of oost Europees. Ik denk dat Zweeds eiken het ook minder heeft. Persoonlijk vind ik juist die vanille tonen erg lekker.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Excuses, ik zie dat ik een foutje gemaakt heb, Amerikaans eiken heeft meer vanille (tanines en houtsmaak) dan Europees eiken.

Beantwoorden
Berichten: 13
 Sam
(@sam)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik was vandaag in Almere en even bij Brouwmarkt langs geweest. De classic essence whisky superior smoked en de tequila meegenomen. Nog geen eigen ketel, dus ik denk dat ik morgen een beetje ga mengen met de redelijk neutrale Marienburg rum van 90% en deze ga verdunnen tot een sterkte van 40%.

Heb je de tequila misschien al geprobeerd? Ik ben erg benieuwd naar essences!

Beantwoorden
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Na bijna 2 weken vind ik de tequila nog steeds niet te drinken.  De whisky smaakt beroerder dan een Egyptische whisky. 
Ik ga over 1 of 2 weken weer proeven. Kijken of de smaak zich nog wat ontwikkelt.

Daarna nog vodka gemengd met de Jacob Hooy Beerenburg specerijen. Dat smaakt nu nog vrij bitter en misschien als ik na het filteren nog wat suikersiroop toevoeg dat het beter wordt. 

Ik heb ook uit de losse pols nog het een en ander gemengd met jeneverbes, zouthout en sinaasappel schillen.  Daar ben ik iets te enthousiast geweest met zoethout waardoor die smaak overheerst. Maar volgender keer beter.

T500 blijft op mijn verlanglijstje staan. Nog even discussie aangaan met mijn vriendin met betrekking tot thuis gaan stoken...

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@gidy88)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb vorige maand de wodka bessen essence gebruik en deze laten liggen na vorige week een beetje ervan geproefd te hebben mocht deze wel wat zoeter na mijn smaak
ik heb toen op 75cl 3 theelepels suiker toegevoegd
vanavond weer geproefd en hij smaakt al een stuk beter
alchol percentage zit trouwens op ongeveer 30/35%

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Diogenes, ik was benieuwd naar het resultaat van de Whisky essence en houtsnippers  van brouwmarkt. Is het uiteindelijk goedgekomen/lekker geworden?

Beantwoorden
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De whisky essence met houtsnippers was geen succes. Ik had er teveel houtsnippers bij gedaan en de essence met rokerige whiskysmaak was niet lekker. Ik had toen geprobeerd met Mariënburg rum, misschien moet ik het nog eens over doen met eigen stooksel.

Beantwoorden
Berichten: 33
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De  4 smaken van de Top shelf Festive Selection zitten nu in flessen. De gin, brandy en whisky zitten nu iets meer dan een week in de fles, de bruine rum al wat langer. De laatste heb ik al geproefd. Naar mijn mening smaakt deze meer naar butterscotch dan naar rum, maar misschien verbetert de smaak met de tijd nog iets. De fles op basis van Tequila essence was na een maand ook beter drinkbaar dan naar 1 week.  

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?