In de tussentijd niet stil gezeten en nogmaals een 2 kilo gemout. Vorige keer sprongen de stoppen eruit bij het drogen in de oven, dus nu heb ik de gerstemout op warmte van een bbq met mn laatste restanten turfbrokjes proberen te eesten. Foto is zonder de jutezak eroverheen. Had redelijk warmte en hierom veelvuldig keren om de kerntemp niet boven de 48 a 50 graden te krijgen.
Heb gemerkt dat het erg lastig is om de mout gortdroog te krijgen. Dit met het feit dat het 's avonds heul koud was ben ik op gegeven moment gestopt. Ik ging de mout toch vlot verwerken.
Eergisteren de eigen gemoute granen proberen te schroten. Heb hiervoor omwille van de tijd een walsenmolen (grain gorilla) gebruikt. Omdat de mout nog niet gortdroog was, kwam rond de rollen een soort van kleiachtig laagje. Heb dan ook om en om de mou en ongemoute granen (wel volledig droog) moeten schroten. Plus de molen 1 x helemaal uit elkaar om de meelkoek van de rollen af te halen. Al met al voortaan toch langer doorgaan met drogen, of andere molen.
Uiteindelijk SG zat met een temperatuur van de wort van 28 graden op ca.1040. Heb de wort nu onder bruggeman gist en t waterslot bubbelt. Ik zie dit maar als een proefronde ter leering ende vermaeck....
Misschien leuk voor beginners om even te bekijken
https://www.wikihow.com/Malt-Barley
Zelf mouten is niet moeilijk en verse mout geeft altijd het beste resultaat.
Geen kneierij met oud roggebrood wat alleen drank maakt dat je maag doet omdraaien.
Van t weekend de 1e overhaal uitgevoerd. Begonnen met een 12 a 13 liter wort in de ketel. Gezien de lage opbrengst vanuit t maischen is alles een oefening voor opdoen van ervaring. 1e overhaal was vlot gedaan, want aanvangspercentage was vrij laag (zie sg waarde hierboven). Gestopt op een uitstroom van 13% en nu ca 1,5 liter van 23 %. Tijdens stook viel me de sterk grassige geur op. Uit terugkoppeling van @alchemist en @Robbert blijkt dat dat waarschijnlijk komt door niet volledig geëeste mout. Kuilgras lucht wordt t ook wel aangeduid en dat dekt de lading. Ga deze 1e overhaal in de tiny alquitara voor de finale overhalen en kijken wat t brengt / welke geur en smaken eindproduct oplevert.
Veel werk voor weinig dit keer. Kan enkel beter gaan.....