Hallo Allen,
Ik had wat gerst gemout en was aan het afwegen en schroten voor een jenever, toen ik bedacht dat ik welleens wat kon roosteren. Nu deed ik dat wel vaker in de oven, maar in de schuur heb ik geen oven dus probeerde ik het in een koekenpan op gas. Maar wat mij verraste is dat de gerst poft als popcorn!! Iets minder hard misschien maar sommige vlogen toch de pan uit!
Kennen jullie dit en hoe roosteren/toasten jullie mout/graan?
Een gietijzeren bakplaat of gewone geperforeerde plaat of zelfs een bakblik kun je gebruiken. . zet deze in een oven voorverwarmt op 150 graden.
Of in een bbq . On de 5 min omharken of scheppen.
Te hete plaat gaat het poffen.
15 min voor licht goud . Tot een 60 min ongeveer voor Chocolate.
Je kunt ook 30 of 45 min voor iets lichter. .
Gebruik je een bbq met turf en deels afgedekt krijg je ook het rokerige .
Hou rekening dat bij deze temperatuur geen enzym werking meer is .
En denk erom de vrouw klaagt als je het in huis doet.
Maar het is simpel en beter dan meeste uit de shop.
Nou flink roasten in oven in huis geeft wel rook ontwikkeling en in de gordijnen ruik je het weken later nog. .
Haha ja ik weet het. Heb nu 2 keer echt donker geroosterd (donker bruin) en dan wordt het toch wel iets benauwd, maar zolang ze niet klaagt👍