Is er een verschil in gewicht voor en na de fermentatie ?
Bv we nemen 15 l water met 3 kg suiker en een beetje gist : geeft 18 kg
Nadat de fermentatie gestopt is wegen we opnieuw. Is er nu een meetbaar verschil ?
Heeft er al iemand dit uitgetest ?
Ja, je bent sowieso het gewicht van de CO2 kwijt. Op het hobbybrouwen.nl forum is hier een topic aan gewijd.
Inderdaad, om dat even in het voorbeeld van 3 kg suiker (ik reken even met glucose) in 15 kg water te houden, verlies je bijna 1,5 kg aan CO2 bij volledige omzetting van de suiker. In principe zou dit een diagnostisch middel kunnen zijn om de fermentatie monitoren, maar in praktijk lijkt mij dit moeilijk, daar zul je toch echt met grote regelmaat (ieder uur bijvoorbeeld) voor moeten wegen en de resultaten plotten.
1 kg suiker opgelost is ongeveer 0,6 liter. 15 liter water plus 3 kg suiker is dan 16,8 liter.
Na vergisting hebben we 15 liter water plus ongeveer 1,5 kg alcohol. Alcohol heeft een dichtheid van 0,8 kg/l, dus 1,5 kg alcohol is 1,5/0,8 = 1,875 liter.
Aan het begin hebben we: 18 kg in 16,8 liter. Dichtheid is ongeveer 1,071.
Aan het eind hebben we: 16,5 kg in 16,875 liter. Dichtheid is ongeveer 0,978.
Shalom
Bedankt voor de antwoorden.
Recentelijk heb ik nogal wat problemen met onvoldoende vergisting. Vreemd in de zomer. Maar ja....
Ik meet SG maar vind het persoonlijk een omslachtige methode. Dichtheid meten met troebel hangendee suspensies, corrigeren etc etc. Dus had ik gedacht aan gewicht. Het lijkt me heel simpel en ik ga er aan beginnen. Tabellen bijhouden van SG plus gewicht. Had ik al jaren geleden moeten beginnen maar helaas.
Don Q, ik versta wel niet waarom ik om de paar uur zou moeten meten. En niet bv om de week.
Peace
Ik zal eerlijk toegeven dat ik bij lange na niet alles weet, nog ervaring heb, dus neem wat ik zeg met een korrel zout. Desalniettemin komt het erop neer dat het allemaal niet zo eenvoudig is als alleen CO2 verlies. Je zult vast ook andere gassen verliezen, wellicht een deel water, en wellicht verlies je CO2 geproduceerd op andere wijze. Aan de andere kant zal een deel CO2 opgelost blijven en uiteraard kan een deel suiker onverwerkt zijn. En al dit zal waarschijnlijk variëren van fermentatie tot fermentatie. Waar het op neer komt is dat je een bepaald gewichtsverlies niet 1 op 1 kunt verbinden aan een bepaalde alcoholproductie. Om dat te bepalen denk ik dat je regelmatig moet meten en de gewichten in tijd moet plotten om te zien hoe het gewichtsverlies verloopt en zo te bepalen of deze zijn einde bereikt of nog verder kan gaan.
Aangezien fermentatie grofweg 2 dagen tot 2 weken behoort te duren geeft een meting om de week een meetpunt aan het begin en eind en niets ertussen om een curve te bepalen. Ieder uur is misschien wat overdreven, maar meerdere keren per dag lijkt met toch wenselijk.
Natuurlijk, dit is allemaal theorie. Één experiment kan dit allemaal in twijfel brengen, dus laat dit je niet tegenhouden.
Salaam Don Quichote
Bedankt voor je antwoord
Wel wil ik er aan tovoegn dat ik een gisting bijna nooit minder dan 4 weken laat doorgaan. Even uitlggen : ik gebruik nooit turbogisten en ga nooit de wash kunstmatig op temperatuur houden. Dit wil zeggen dat ik met temperatuurfluctuaties van dag/nacht zit, van de ene dag op de andere etc.
Dus de fermentatie is altijd langer dan 4 maand.
Nu zal Robbert je zeggen dat langer dan 4 weken de struiken ingaat. Niet bij mij. Ik heb na 4 weken nog steeds een te hoog suikergehalte.
Dit gezegd zijnde : indien ik tabellen begin en SG PLUS gewicht uitplot zou ik (mijns inziens) na een paar fermentaties het punt van nagenoeg volledige uitgisting moeten kunnen bepalen. Niet alleen door neerslag en SG maar net iets beters.
Ideaal zou zijn het vat op een weegschaal zetten en verbinden met PC. Er is trouwens een nederlandse firma die zulke weegschalen verkoopt met een leuke soft erbij. (veel in gebruik bij imkers om temperatuur, vochtgehalte, gewicht en interne temperatuur te registreren.)
Salaam
Psycat, even voor mijn beeldvorming.
- Hoeveel gist gebruik je op die 15 liter?
- Welke gist gebruik je?
- Gebruik je ook gistvoeding?
- Wat noem je een te hoog suikergehalte? 1.020? 1.000?
Misschien is het tweaken van het vergisten als proces een beter startpunt dan met gistvaten en een weegschaal te gaan slepen.
Hmm, ja, dat gaat helemaal buiten wat ik verwacht had, en als ervaring uitwijst dat deze methode goede resultaten oplevert volgens jouw neus en tong dan kan daar weinig tegenin gebracht worden.
Ik heb mijn twijfels inhoeverre op basis van gewicht je SG kunt bepalen, maar dit is aan jou om te onderzoeken. Ik zou in ieder geval 10 runs doorlopen om de variatie te bepalen.
Overigens, ben je bewust van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van je weegschaal en wat je daarmee kunt. We hebben het hier over totaalgewichten van 10-100 kg met totaalverschillen van 1-10 kg waarbij verschillen tussen metingen in de 1-100 g range relevant kunnen zijn. Een weegschaal die tegelijk zo'n groot gewicht en zo nauwkeurig kan meten kan het wel eens niet waard zijn.
Hi Alchemist
Eerst en vooral, ik werk niet met vaten maar met 20l flessen in PU. Dus het verslepen valt mee.
Dat scheelt ook voor de weegschaal natuurlijk. Aangezien je best een weegschaal gebruikt in de 30% van capaciteit zone, is een gewone digitale weegplaat al OK.
Ik werk al een 10 jaar of zo met de formule van birdswatcher. Oorspronkelijk met tomatenpuree. Daarna heb ik diezelfde basisgegevens gebruikt om de tomaat te vervangn door Mispels, pruimen, cassis, bessen, druiven etc etc.
Doorgaans werk ik met vers seizoensfruit uit de tuin. Peer, appel, braam, moerbei, mispel, kwepeer, rabarber, eikels, kastanjes, je zegt het maar. Grandmaester Robbert heeft me een paar leuke recepten aan de hand gedaan.
Ik gebruik nooit gistvoeding of artificieel verwarmde vaten (lees flessen)
Gist : ik heb echt heel veel geprobeerd en zou dolgraag met andere gisten werken maar tot op heden is het gewone droge bakkersgist nog het allerbeste. Veelzijdig, aangepast aan temperatuurschommelingen, robust. Ik heb zelfgemaakte gisten geprobeerd maar heb altijd moeten opgeven.
Nadeel van bakkersgist is de trage(re) anaerobe fermentatie.
Salaam
Voila, ik heb een proefopstelling opgezet.
9l water, 3 kg suiker, bakkersgist, een paar gekookte pruimen als voeding.
Totaal 15,9kg, PH 4, SG1080
Ik ga om de week meten.
Ben benieuwd.
Na 24 uur : nog steeds 15,9kg
Zal na het weekend nog eens wegen
Is gisting wel goed opgang al .
Je ben nogal zwaar geladen met suiker begonnen .
Een 9 l + 3 kg = 21 l + 7 kg .
Waar normaal 5,5 kg op 21 l + bakkersgist beste resultaat geeft .
Dat is wel zo, maar 9 L water + 3 kg suiker wordt maar 12 kg samen, dus er is nog 3,9 liter water toegevoegd. En 3 kg suiker in een eindvolume van 15 liter gaat nog wel, lijkt me.
Sg van 180 is ook aan de hoge kant nog steeds .