Meldingen
Alles wissen

Gewoon ouderwets werkt nog steeds


Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Restant mout en mais lagen in kelder te wachten .

Nog zakje rogge erbij gehaald en op naar nieuw project .

Molens met stenen werken zeker niet minder dan modern .27 kilo totaal in 35 min . 

 

1632593480-IMG_20210925_190353995.jpg
Beantwoorden
25 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

Stenen .

1632593546-IMG_20210925_180551751.jpg
Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert mais , Rogge en tarwemout ? Wat ga je maken Rob ? whisky doe je toch niet meer ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mais 

1632593589-IMG_20210925_180933798.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rogge op links . Mout op rechts.

1632593656-IMG_20210925_184823560.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@robbert lijk wel antiek, pas goed bij jou 😆 😆 Dat soort dingen moet je nooit weg doen. En het werkt nog steeds. En dat zonder bluetooth 😮

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rumo deze molens zijn al heel oud . Maar de stenen zijn scherp dus het werkt prima  . En  het werkt nog vrij vlot en prima verstelbaar . Dus naar eigen wens van grote maak je het product . En de door de grote van steen draai je langzaam maar gaat toch veel door zonder ook dat het warm wordt .

Moderne spul is wel leuk maar resultaat is niet beter en ook niet sneller . En betreft Bluetooth en electronica het verouderd snel gaat of is kapot als je het nodig hebt en je ziet dit Oude spul werkt na jaren nog gewoon perfect .  En met gemiddelde levensduur gerekend van het overpriced moderne spul als dat over paar jaar kapot is dit oude overleeft het . Net als een koperen alambiek of dergelijke die geef je door aan de kinderen dat gaat echt niet lukken met die electrische meuk .

 

Beantwoorden
(@hetisaltijdwat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@robbert 

mechanish rules

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mout , mais ,rogge , pan , water thermometer en roerstok . Gewoon weer ouderwets en meer en duurder is niet nodig om een Bourbon beslag te maken . Totale tijd 1 u en 55 min . Dan kan het in gist ton . 

Beantwoorden
4 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert in topic sourmahs schijf je sourmash uit bourbon nu  je een bourbon iets gaat maken kun je dan ook dat uit dit maken ? 
filmpje misschien ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@theresa oo dat topic was weinig reactie dus ik denk dat er weinig animo zal wezen om dieper in te gaan op sourmash.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert heb de "moonshine" wel opstaan uit dat topic, nog aan t twijfelen of ik daar straks een sourmash van ga maken.

Maar lijkt me wel een goede oefening voor de bourbon sourmash, die lijkt me wel interessant een keer gemaakt te hebben, ben vooral benieuwd naar de smaken ten opzichte van een gewone bourbon.

Ik houd me vaker stil maar vind het vaak erg boeiend, van de tiny's tot de whiskies en dus ook de sour mashes

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@pikketanus  ik gist nu op het graan dus ik zou een sourmash kunnen maken .

Betreft smaak ach het is " moonshine  ".  Er zijn mensen die het lekker en drinkbaar vinden. . zie het net als van roggebrood een drank maken en dan het whiskey noemen . Maar met een beetje smaak ontwikkeling zal je er niet een 2e van inschenken. .

Als demo kan ik wel een klein beetje sourmash maken zo bijzonder is het echt niet .

 
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu aan afkoelen nog . Maar ook even nog verdunnen noodzakelijk.

1632672399-IMG_20210926_180435997.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

Gist doet prima het klusje  .

En nu een paar dagen later :

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist even uit winterslaap gehaald. .

 

1632674098-IMG_20210926_183223415.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kijk eens aan,je wilde whisky dagen zijn nog niet voorbij 😎 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@alchemist bourbon is geen whiskey Nick.  Het kan ook basis weer wezen voor paar liter cuffs&buttons / southern comfort .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

, inmiddels flink aan het gisten dus nu afgesloten en 18  tot 21 dagen wachten . Dan vinden we de ketels weer en gaan we afwerken .

1632690978-IMG_20210926_230905685.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert wat is te verwachten eind SG? Bij mij eindigd het vaak op ca 1020.. is dat gebruikelijk door bv vetten uit t maïs? Of zou het dieper door moeten kunnen gisten?

Vaker een vat nog 2 weken laten staan zonder verder dalend SG. Heb een nieuwe opstaan en die is gisteren op 1020 beland. Komt nog beetje nieuw co2 vrij, maar ga er niet 1 week meer mee wachten denk ik...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@pikketanus ik verwacht eind sg rond  1000 .

Kunnen inderdaad nog eiwitten en andere gomdelen zijn maar ook nog enkele vertakte ketens die niet zijn afgebroken. waardoor sg niet verder zakt. 

Hangt af van het maischen hoe dat is verlopen en ook welk gist je gebruikt . 

Immers meestal ga je ervan uit dat wanneer je de jodium proef doet en die is goed dat alle zetmeel is omgezet maar andere suikerketens kunnen nog aanwezig zijn .

 

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

@robbert dit is best leuk want ik heb net vijf kg. Gerstmout met een kg. Rookmout aan het gisten gebracht . Dus ik volg je graag na een tijdelijke afwezigheid. 🥃

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@troet  leuk dat je het volgt troet.  Dit topic zal ik in toekomst nog wel met vorderingen aanvullen .

De planning is zo ;

Ik heb rest van mais en een deel mout  apart gehouden om het bovenstaande inderdaad te vervolgen met een sourmash . Die ik dan ga stoken op de Amerikaanse hillbillly/ moonshiners manier met een thumper .( Dit soort kneierij is niet mijn eigen stijl maar als voorbeeld doe ik dit)

En de rest van de daarnaast nog overtollige mout heb ik met de rest rogge heb ik wel juist gemaished voor een rye .

Dus wordt vervolgt .

 

 

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ robbert. Ik denk dat er meer zijn die dit draadje gaan volgen. (Waaronder ik)

Er is al veel gesproken over de manier van/en moonshiners. En ik wil graag meer weten over de thumper c.q. secondair vat.

Veel succes en alvast bedankt

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@johnny ik heb meer reacties van interrese gehad betreft de  sourmash . Het eerste deel van de bourbon en stoken ervan is voor de meeste wel bekend dus dat laat ik voor wat het is  het sourmash deel en met thumper  stoken zal ik in dit draadje wel een verslagje van plaatsen Johnny .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vorderingen inmiddels de 6e dag .

1633190469-IMG_20211002_175518608.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?