Afgelopen woensdagavond -11 nov was op NPO ned2 een kort stukje over Zarco Nesic, hij stookt jenever uit tarwe van de zilt klei.
Voor diegene die terug kunnen kijken het programma heet Joël lokaal en Zarco komt op circa 18 min.
Leuk stukje
Maasjoerts
Wat stom: de oer-Hollandse aardappel.
De aardappel is helemaal niet eens Europees, laat staan Nederlands, laat staan oer-Hollands. De meeste Nederlandse aardappels worden helemaal niet geteeld in Holland.
De aardappel is inderdaad niet oer Hollands, maar het bientje is zeker uitgevonden door een Nederlander. Het zijn de Nederlandse cultivars die de aardappel zijn huidige status heeft gegeven. Veelzijdigheid die met de 'gewone' aardappel niet makkelijk te halen was. Zo kon men het bientje als eerste aardappel zowel koken, bakken als frieturen.
Het is net zo Nederlands als chocolade is. Cacaobonen zijn niet Nederlands, maar het was de Nederlander die als eerste cacao van de boter scheide.
Bart, je bedoelt: Bintje, een schoolmeisje waarvan haar leraar de aardappel
wist te ver-edelen naar ...het Bintje 🙂 https://nl.wikipedia.org/wiki/Bintje
Juist?
Uiterst Nederlands, inderdaad.
De opperdoezer is Hollands. Maar het Bintje is Fries: die gaan uitschelden voor Hollands gaat te ver.
Friesland is geen autonoom land, dus Nederlands (uiterst voorzichtig...?)
Dat is net als Belgen die beweren dat zij de uitvinders zijn van Jenever (desondanks dat België nog niet eens bestond onder die naam maar onder de naam 'Zuidelijke Nederlanden') haha
De Opperdoes is nog "west - friesland " ook nog . ,,?
De Belgen evenals de Nederlanders zijn niet de uitvinders van Jenever .
Enige is wel dat de Gin is gestoelt op een oude manier van Jenever maken zoals het in regio leiden werd gedaan .
Misschien een domme vraag, maar is Zarco ook lid van dit forum? Hij is in ieder geval wel zeer actief op de groep destilleren op Facebook.
Was inderdaad een leuk (maar uiteraard te kort) stukje op de televisie. Mooie ketels heeft die man ook, 🙂
Klopt, maar beweer ook niet dat 't Nederlands zou zijn?
Vermoedelijk Frans, maar de echte oorsprong is voor zover ik weet onbekend. Maar toch is het ook hier Nederland die het groot gemaakt heeft, en daar mogen we net als het bintje best trots op zijn?
Mooi persoon denk ik, zou leuk zijn op het forum. Maar denk dat ie lang niet elk geheim wilt delen zolang dat hij dit als beroep doet, dus lijkt me sterk helaas.
Mee eens dat het stukje (te) kort was. Had best wat meer willen weten over zijn maischmethode voor zijn moutwijn bv, al moet ik zeggen dat ik het al heel wat vond dat ie de vergistingstemperatuur prijs gaf.
De eerste bekende dranken op jeneverbes achtige basis komen uit de 15e eeuw uit balkan en Italië.
Ik kan deze man niet vinden op internet. Wie weet zijn adres