Meldingen
Alles wissen

Glas


rummy dummy
Berichten: 96
Topic starter
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedendag, 

Weet er iemand het antwoord op de vraag in welke kleur of type fles je de eindstook/het eindproduct het best tot zijn recht kunt laten komen? Iedereen wil graag zijn drank in de gaten kunnen houden op helderheid of kleur en in een heldere doorzichtige fles, lukt dat het best  maar vele soorten drank naast bier zit ook in gekleurde flessen. Op Google kwam ik er niet echt uit...

Vriendelijke groet,  Ronald. 

Beantwoorden
5 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@rummy-dummy de vergelijking met bier, wijn, port en andere niet gedestilleerde soorten drank gaat niet geheel op, de keuze van oudsher is gebaseerd op traditie (ook marketing), schade van UV licht te beperken die bij bepaalde soorten wijn en bier meer kan doen dan bij een wodka, verbergen van bijvoorbeeld bijproducten zoals hergisting op fles (bier), wijnsteenzuur (wijn). 

 

Voor een gedestilleerde drank maakt het iets minder uit, wel heeft het gebruik van een doorzichtige fles ietwat invloed op de houtsmaak die wat minder wordt bij een whisky bijvoorbeeld, UV licht breekt naar langere tijd componenten af die de looizuur smaak geven, dus bij teveel houtsmaak is het nog een mogelijkheid deze in een heldere fles te bewaren gedurende een wat langere tijd (en niet in een donkere kast dus). 

 

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 96
  1. @alchemist bedankt voor jouw reactie dat is duidelijk.  Dat de verkregen houtsmaak op den duur veranderd wist ik niet en zou zonde zijn daar is veel aandacht aan besteed. 
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@rummy-dummy niet alleen de houtsmaak, veel van de dranken die wij als hobbyisten maken veranderen van smaak omdat ze vaak erg jong zijn wanneer ze op fles gaan.

 

Een absint of pastis kun je best een jaar laten staan voordat je gaat proeven, whisky's afhankelijk van de productiemethode gaat ook nog wisselen van smaak, dat is niet alleen het glas maar ook een evenwicht wat gaat optreden. Houtsmaak breekt wat af in een heldere fles die in zonlicht staat, maar wanneer dit teveel is kan het juist gunstig zijn.

 

Voor gedestilleerde dranken die jong zijn zou ikzelf een heldere fles overwegen, donker zie je vaker bij degene die 10+ jaar op vat hebben gelegen of de lijn van marketing volgt wanneer jongere releases komen.

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dan is er nog effect van licht op de vorming van ethylcarbamaat uit cyanide, maar dat gaat meer over de opslag van de ruwstook. Dus heeft niet te maken met jouw vraag.

 

Verder wat Alchemist schrijft, behalve na langere tijd, niet naar langere tijd.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 96

@kees22 ook bedankt voor de reactie,  on tot een 2e volle ketel te komen kun je dus ruwstook doorschuiven, dat is goed om te weten 👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?