Meldingen
Alles wissen

Graan , mout wat te doen ?


Robbert
Berichten: 9957
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dan ben je vrij  , lekker relaxed, alle spullen opgeruimd op zolder en in de kelder wat te maken heeft met destileren dan komt een maatje langs  " Rob ik heb even geen tijd !" 

En dus ? 

1703354292-IMG_20231223_181434799.jpg
Beantwoorden
15 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

12 kg mais 

6,8 kg haver

7 kilo rogge mout 

15,5 kilo gerste mout

41,5 kilo gerst

22 kg tarwe 

15 kg rogge .

En nu ? 

Plan  : mais en gerst mouten Kost paar dagen . Elke dag een half uurtje werk .

Deel Gerst en roosten en roken. Middagje .

Dan de hele zooi  schroten weer een middagje .

Dan  3 verschillende samenstellingen maischen.

Kan simultaan maischen. Nog eens 4 uurtjes werk.

Gisten 18 - dagen . Hoef ik verder weinig anders voor te doen dan wachten.

En dan dus de hele klere zooi stoken.  Ook nog een dagje werk met paar ketels tegelijk.

Morgen maar de rommel van zolder . 

DANKJEWEL P. 

( zal ongeveer 26 liter eind product zijn )

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert 🤣 🤣 🤣 een paar jaar geleden vertelde je dat je zou toch stoppen met whisky ?  Gaat jou niet lukken Rob!  Je vind het nog steeds leuk !

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@theresa inderdaad ik heb dat gezegd. Nee nee t is niet dat ik het leuk vind. Whiskey maken is meer tijd vulling tussen andere dingen door.  Je hoeft er niet over na te denken t is simpelweg beetje routineus tijd invullen.  Het is ook zonde om dat graan te laten wegrotten. Dus even wegwerken. 

En in de zomer maar weer eens een echte serieuse drank maken .

 

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 326

@robbert mooi klusje Robbert en het is toch waardeloos weer in Nederland hoor ik, dus mooie bezigheid therapie 😉

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@harryd1969 ach ik moet toch in schuur ook bezig met onderhoudswerk en wat klusjes . Dan heeft het ook wel een voordeel dat ik  ook een paar branders aan heb voor wat maisch werk en stoken tussendoor..  ik hoef er niet bij na te denken maar heb wel wat meer warmte in de schuur .

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@robbert 

Om te gillen, geweldig! En jij verkondigde dat je je tijd aan andere dingen wilde gaan spenderen. Je kunt er in ieder geval een flinke hoeveelheid absinthe van maken. En veel ander lekkers. Ik kom graag helpen, ik neem desgewenst mijn grote Alquitara mee. Die P., is dat die van de gembertaartjes?

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Waarom de gerst nog mouten? Je hebt toch  voldoende gerstemout om ook het gerst om te zetten?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@kevin gewoon een deel mouten en heet eesten.  Om Zowel een groter deel rook / peated mout en geroosterde mout te krijgen.  

Dan hou ik nog voldoende gerst over van deze partij.

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jaja: Ik heb een heel zwaar leven, echt heel zwaar! 😉

 

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@kees22 nou nou nou . Vrezelijk zwaar. Ach en wee .  😀 🤣 . 

Ik had eigenlijk niets gepland op stook gebied .  Maar het is ook zonde om al dat graan en mout van collega stoker oud laten worden over paar maanden is het alleen nog maar goed voor de kippen en dat is zonde.

Komende weken is toch slecht weer en andere zijn druk met kerst en dergelijk geneuzel dan trek ik mij  gewoon lekker rustig in mijn schuur terug en daar wat aan de gang. Als ik daar dan toch ben kan dat graan en mout tussendoor ook verwerkt.  Lijkt meer werk dan het is. 🤣 .  

 

 

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@robbert 

Ik was ervan in veronderstelling dat gerst, zolang deze droog wordt opgeslagen, toch wel wat langer dan een paar maanden goed blijft?  Er staat op de zakken immers ook geen houdbaarheid datum… toch? 
Maar stoppen met whisky maken is toch zonde. En hij die zonder zonde is werpe de eerste steen 😂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@lambik graan wat lang ligt wordt op den duur minder van kwaliteit. Zelfs een beetje muf .  Het kan vrij lang onder goede opslag conditie opgeslagen worden  niet alleen vochtig heid heeft invloed ook zuurstof of temperatuur waar jet opgeslagen is zorgt dat kwaliteit toch afneemt. Maar des te verser des te beter het verwerkt .  Als bijv mais lang ligt kiemt het ook minder goed  .   

Dat ik geen zin in Whiskey maken heb is gewoon dat ik  vlnd na al die jaren gewoon zaai werk en er zit voor mij totaal geen uitdaging in.  Het is gewoon niet moeilijk om een goede whisky te maken . ( je mag navragen en ook proeven hoe mijn whiskey is ) 

Ik geef aan hier en daar momenteel al weg omdat ik zoveel heb staan dat ze mij er zelfs over een paar jaar nog in kunnen opzetten of mee kunnen cremeren. 

 

 

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@robbert 

Haha op sterk “water” zetten.

Geen eu-de-vie maar een eu-de-mort 🤪

voorlopig mag je nergens heen, wij kunnen je kennis nog lang niet missen.

 

Groetjes Lambik 

 

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 310
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Robbert, Wat ga je ervan maken? Ik las dat je 3 recepten zou maken van al jou graan mogen we op forum mee lezen of komt er een filmpje? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@theresa  ik heb er even nachtje over geslapen  en makkelijkste weg is toch  om snel een groot deel te verwerken . En dat Is de mais mouten  dat met rogge en gerste mout tot bourbon te verwerken dit op cerevisea vergisten. 

Dan een zware rye whiskey maken van de rogge , met  haver en  gerst  . Deze vraagt een breeder maischen en een ander gist combinatie van melkzure gist .  Dan is dat ook de kortste klap. 

En wat overblijft gewoon mouten daarna  groot deel eesten voor rook  / chocolade / peat . En alles vergisten ook op een cerevisea. 

Er ligt nog een vat ergens en ook nog wat oude duigen dus ook hout zat . 

Dat is ongeveer de planning Theresa . 

 

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?