Meldingen
Alles wissen

Graanalcohol maken


brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb ooit eens in het jenever museum in Hasselt geweest waar met tekeningen het stookproces werd uitgebeeld en waar de koeien dronken werden van het eten van de pulp (de achtergebleven bostel) uit de stookketels 

Heeft er al eens iemand een maisch gemaakt van gerst die je zonder filteren, dus met de bostel er nog bij hebt afgestookt.

Ik heb al enkele malen acohol gemaakt, opgevangen in kleine porties, van suikerwaisch maar vind die altijd heel scherp ook na 2 keer overhalen, ook de middenste porties.

Beantwoorden
16 reacties
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@brouwerke je wilt koeien dronken krijgen, graanalcohol maken of op het graan vergisten?

Op het graan vergisten kan en heb t ook gedaan maar vind het persoonlijk iets minder praktisch om te doen, je hebt meer volume nodig (of in mijn geval twee gistvaten), gistlaag is moeilijker te scheiden.

 

Wat wil je precies maken?

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wil idd op het graan vergisten maar ook op het graan afstoken. Het volume in het gistvat is voor geen probleem

Wat ik wil maken is gewoon neutrale alcohol.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Simpel Voorbeeld van Stookwijn van mout /graan 

Vul vat met 15 liter water van 55 graden .

Strooi de mout al roerende hierin . 

Je kunt hier ook een grof geschroot extra graan toevoegen . Waarbij je eem max van 1:10 mout/ graan aanhoud .

(Gertste mout / gerst. )

(Gerste mout /tarwe/ gerst)

Controleer PH .

Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.

Dus deze zonodig corrigeren.

( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .

Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.

Breng dan de temperatuur op 67 graden .

Hou deze ongeveer 1 uur aan .

Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .

Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .

Hierna het beslag door zeef overgieten .

De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .

Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .

Gisten op 21 tot 23 graden .

Na 3 a 4 weken uitgegist

Je kunt het op zeef spoelen overslaan en zo vergisten . Hierna kun je ook in een ketel die geschikt is totaal af stoken . 

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe ik een maisch moet maken en dan laten gisten dat weet ik heel goed omdat ik al jaren bier maak van gerst. Ik wil niet filteren en niet koken met hop. Ik wil enkel weten of je kan gisten en afstoken met de graanresten er nog bij.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@brouwerke zeker kan dat, alleen bij elektrisch verwarmde ketels vanaf de bodem kan t problemen opleveren, zoals de T-500 of Grainfather. Daar wil je liever zo helder mogelijk vloeistoffen in.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Afstoken doe ik in een gesloten biervat met een klein brandertje en een heel minuskuul klein vlammetje dat de bodem van het vat niet kan raken. Op het biervat staat een kolom met bovenaan een stuk koeling rond de buis. Daar haal ik bij de 1ste run boven de 60% bij de 2de run gemakkelijk 85% of meer.

We gaan het eens proberen met een maisch van 4kg mout op 16L water. Ik laat nog weten hoeveel SG ik bekomen heb vóór de gisting. 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je het graan in een kookzak doet en op de bodem van de ketel koolstenen legt met daarom de koolzak moet het goedkomen. 

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga de graanresten los in de stookketel doen. Vermits er geen zetmeel meer inzit kan het niet aanbranden.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1839

@brouwerke ik denk eerder dat de suiker gaat verbranden, maar het maakt niet uit als er iets verbrand is je ketel vies en zal je het waarschijnlijk in je drank proeven. Ik heb een dubbele bodem in mijn ketel en daar komt dan een kookzak bovenop.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als ik bier maak dan kook ik het wort in een grote ketel met daaronder een brander met de vlampunten tot tegen de bodem van de ketel. Die brander staat volle gas te branden om een rollende kook te bekomen en ik heb nog nooit aangebrande suikers in mijn kookketel gehad.

Nu staat de kleinere brander met een vlam van enkele mm hoog een stuk lager en verwarm ik maar tot 80-85°C. Het kookpunt van alcohol er zal volgens mij niets aanbranden.

Heb onderstussen vernomen dat met de graanresten erbij tijdens het gisten en afstoken de normale gang van zaken is in de industrie.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Geplaatst door: @brouwerke

Heb onderstussen vernomen dat met de graanresten erbij tijdens het gisten en afstoken de normale gang van zaken is in de industrie.

 

Dat ligt heel sterk aan wie je het vraagt, er zijn genoeg grote spelers in de markt die de graanresten (of bostel) na het brouwen eruit filteren. Vanuit het oogpunt van verwerking overal is dat ook wat ikzelf zou hanteren.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb gemaischt met 5kg mout op 15L water en heb 20,7L van 1087 sg bekomen. gisteren in het gistvat gedaan, alles is nu voorlopig aan het gisten met bakkersgist. Binnen enkele dagen is de starter klaar van een biergist die heel ver doorgist tot 1002   

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1839

@brouwerke SG 1087 is mooi daar zou je de 12% mee kunnen halen en dat is ook zo'n beetje wat de bakkersgist kan halen. Dus een biergist hoef dan niet en bakkersgist is al eigenlijk een biergist. Ik begrijp ook nog niet waarom je het graan wil mee vergisten en stoken, wat dat zorg er allebei voor dat er meer smaak aan je alcohol komt en jij wil juist een zo neutraal mogelijke alcohol   toch?

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Meer smaak in de alcohol is mooi meegenomen. De starter is halfweg die gaat er sowieso bij als de klaar is.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1839

@brouwerke, vies is ook een smaak.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren afgstookt en geen vieze smaken zelfs een stuk zachter dan met een suikermaisch. Niets aangebrand, het bostel/draf is mooi goudgeel gebleven. Ik had 3 cuts van 200ml van 90%. daarna nog 3 waarbij het laatste 35%

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?