Meldingen
Alles wissen

Hoe ben jij/u aan deze prachtige hobby begonnen?

Pagina 1 / 2

Berichten: 41
Topic starter
(@bas1975)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het klinkt misschien gek. Maar het zaadje voor deze geweldige hobby is bij mij al gepland in mijn hoofd sinds mijn kindertijd.

Mijn vader, toen ongeveer van mijn leeftijd, en ik ben nu 45, had een boek gekregen met de titel "de beste borrel maak je zelf" van mijn oom en tante. De reden daar achter was eigenlijk dat ze de hoop hadden dat mijn vader wel een destilleerketel voor ze zou bouwen zodat ze de zelfgemaakte wijn (die meestal echt niet te hachelen was) konden verstoken tot destillaat.

Het grappige was dat mijn vader net deed of hij de boodschap niet begreep en het boek verdween in de boekenkast. Ik moet een jaar of 11-12 zijn geweest, maar op een dag vond ik het desbetreffende boek en vroeg aan Pa of ik het mocht lezen als leesboek tijdens de lange autorit naar de camping in Frankrijk. Ik weet nog dat vader een beetje raar keek, maar ik mocht het lenen en daar heeft hij tot op de dag vandaag nog steeds lol van. Die vakantie las ik het boek letterlijk stuk. Als een pornoblaadje gelezen door een puber. 

Ik vond het een magisch idee dat je met een aantal simpele grondstoffen zoiets lekkers kon maken als likeur, jenever of cognac. In die tijd mocht je als kind wel eens wat proeven van je grootouders op feestjes en verjaardagen. Dus al op jonge leeftijd wist ik wat lekker was. Mijn Opa zei vroeger al "proeven doe je met verstand, zuipen kan iedere boerenlul". Dit had ik goed in mijn oren geknoopt. Tenminste, tot mijn pubertijd.

Heel wat jaren later..... Ik werd vertegenwoordiger bij een fabrikant voor speciaal-gereedschappen in buisbewerking. En ja, uiteraard veel koperen buis  die natuurlijk bewerkt moest worden. Regelmatig kwam ik bij groothandelaren en eindgebruikers en kreeg soms wat mooi buismateriaal mee. Op een gegeven moment kwam op discovery het programma "moonshiners". En ineens ging er een lichtje bij me branden. Materiaal genoeg, gereedschap in overvloed en mijn Pa had en heeft een geweldige werkplaats met spullen waar menig techneutenhart van gaat kloppen. 

Het was op een vrijdagavond weet ik nog. Ik stapte in mijn auto en reed naar Loon op Zand om het boek, dat nu echt alleen nog maar een stapeltje losse blaadjes was, op te halen. Dezelfde avond bestelde ik het boek Kleinschalig desttilleren en likeur van meneer Coumou op internet. Een week later had ik al een ontwerp van mijn eerste ketel en had al een RVS brouwpan voor weinig op de kop getikt. Bij een klant van mij de laatste soldeerkoppelingen geregeld voor de Liebigkoeler en opgetogen naar mijn vader gereden.

Trots met mijn schets van de te bouwen ketel en een berg ruw materiaal in mijn bus naar hem met de vraag of ik mocht hobbyen in zijn werkplaats. Pa, keek wat wantrouwig naar mij en toen naar mijn schets. En toen gebeurde het.....; mijn vader kreeg een fonkeling in zijn ogen en vroeg mij hoe ik bij dit geweldig leuke idee kwam. Afin, verhaal zoals ik jullie verteld heb zojuist uitgelegd. Pa aangenaam verast want ik had in zijn ogen 0 technische aanleg. Vervolgens loopt Pa met mij mee naar de bus om alle materialen en gereedschappen uit de bus te laden naar zijn werkplaats. 

Eigenlijk was het idee van mij om alles zelf te bouwen. Maar ik weet nog dat mijn ouwe heer alles uit mijn handen trok en binnen een mum van tijd alles in elkaar had gesoldeerd. Precies zoals ik het bedoeld had. Met mijn buigapparatuur en afkortgereedschap en zijn hardsoldeerbrander en kundige handen.

Een drietal weken later had ik mijn eerste sugar-wash  klaar en had toen met een likeur essence mijn eerste drankje gemaakt. Pa aangenaam verast en moeders ook. (eigenlijk gewoon natte ogen)

Toen een paar dagen later was de koperen plantenbak (varkensketel) van mijn moeder leeggegooid en werd er met een snijbrander door mijn vader de bodem uitgesneden. Een oud boilervat en wat buizen die hij van mijn projectje over had gehouden een pracht van een pot-still gebouwd waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds jaloers op ben. 

Sinds die tijd hebben mijn Pa en ik een gemeenschappelijke hobby. En het grappige is, we voeden elkaar nog steeds met ideetjes en leren van elkaar. Ik de techniek bij het bouwen en het oplossen van technische probleempjes/uitdagingen en Pa van mij met recepturen en combineren van specerijen en kruiden.

Nu weer jaren later, een T500 gekocht en weer een nieuwsgierige vader die dit apparaat ook gezien had. Optelsom gemaakt samen, en tot de conclusie gekomen dat de kostprijs van het zelf maken waarschijnlijk hoger lag dan de aanschaf van dit ding. Met mijn eigen ketel haalde ik prima resultaten echter was de tijd die ik nodig had vele malen langer,

Nu mag Pa af en toe spelen met mijn speelgoed. Tijden veranderen. Kleine jongens worden groot. En soms worden grote jongens weer klein. 

Ik hoop dat mijn vader nog minstens 100 wordt, dan heb ik nog 20 jaar de tijd om zijn kennis te zuigen als een spons.

Bas.

Beantwoorden
16 reacties
1 Beantwoorden
(@ad-rem)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@bas1975  , mooi verhaal Bas. Ik ben al jarenlang hobbybrouwer en wil nu de stap gaan zetten naar het distilleren. Zou ik een keer mogen komen kijken ? Ik woon vlakbij. 
gr. Ad

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi verhaal en leuk geschreven:)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zat op school en moest stage doen voor schijkunde .keuze was een stoffig lab of een distilleerderij .
Keuze was makkelijk .
Na stage wat vakantie werk en wat tijdelijke baantjes gehad bij destilleerderijen.
Wat originele lesboeken , manuals , recepten boeken uit de industrie ooit mee gekregen dus
thuis Ook maar aan de gang de gang gegaan .
Nu 40 j later nog steeds wat er mre bezig .
Niet zozeer hobby maar gewoonte geworden ( of dwang neurose ,,,? )

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Geweldig leuk verhaal Bas

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mijn Macedonische schoonvader zei dat wij Nederlanders dat niet kunnen maken. dat moet je niet tegen mij zeggen. Nu gaat er geregeld een flesje rakia uit NL die kant op. 😀

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vanuit de opleiding heb ik m'n afstudeerscriptie over destilleren gedaan, wel een niet drinkbare variant (isopropylalcohol), vroeger wel een aantal keer bier en wijn gemaakt maar sterke drank heeft pas de laatste paar jaar mijn interesse gekregen.

Laphroaig 10 was mijn introductie in de wereld van rokerige Whiskies en ik was verkocht. Vorig jaar met 2 man afgereisd naar Islay om de destilleerderijen te bezoeken en natuurlijk te proeven. Tijdens het eerste bezoek bij Ardbeg in een euforische stemming natuurlijk, kwam deels ook door de lieftalige dame die rondleiding gaf. Ergens tussen het proeven van het rokerige goedje wat aan het vergisten was en daarna de warme gloed van de koperen reuzen die een spirit run aan het draaien waren werd de knoop doorgehakt.

Dit wil ik ook gaan leren, natuurlijk vol zelfvertrouwen erin gevlogen en gedacht dat het niet moeilijker kon zijn dan de destilleerproeven die ik voorheen had gedaan tijdens de stages. Inmiddels zijn we jaar en iets verder en verknocht aan het bijna organische proces van het maken van Whisky. De smaakevolutie tijdens het gisten, stoken en het rijpen maakt me iedere keer toch weer nederig over hoe weinig hierover ik eigenlijk weet. 

Beantwoorden
Berichten: 30
 derf
(@derf)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik ben begonnen omdat borrels kopen te duur werd zo'n 72 euro per maand

heb je 6 flessen voor soutini 700 ml en dan drink je maar 2 borreltjes savond

het aanschaf van spullen is wel duur maar sommige dingen leer ik nu dat goedkoper kan om te maken en zal gegeven moment de spullen terugverdiend hebben

mijn vrouw moppert wel een das veel werk maar vind het tot nu toe wel leuk

we gaan nog door

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alle hobbies kosten geld, deze betaald zich inderdaad nog terug 😉 en je hebt de mogelijkheid om de smaken aan te passen naar eigen voorkeur, dat is die moeite meer dan waard vind ikzelf.

Beantwoorden
Berichten: 60
(@sjonnie54)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben nu eenaal gek op whisky en Schotland en ben uit nieuwsgierigheid zelf maar eens begonnen met iets te maken nadat ik hier veel ingelezen heb. Ik heb buiten dit forum in het begin helemaal niemand gehad die me iets kon vertellen hierover. Maar na een toertje of 20 in schotland heb je wel de goede basis alleen ze laten nooit het achterste van hun tong zien. Ben nu zover dat ik whisky kan maken en dat heb ik uitgebreid met Gin en Ouzo. Voor de rest ben ik ook de enige afnemer dus ik kan wel een grote productie hebben maar ik moet het ook zelf opdrinken. Ik kan in ieder geval me ei goed kwijt in deze hobby en heb er erg veel plezier in.

Gr Sjonnie

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja dat klopt inderdaad dat je in de schaduw wordt gehouden betreft de echte methode die er op wordt nagehouwden .
Zelf even in distilleerderij meegelopen en ik heb moeten tekenen dat ik niets vertellen mag .
Zelfs tot dag van vandaag kunnen enkele dingen mij veel geld kosten .
EN eigenlijk zijn het kleinigheden die het verschil maken .
Maken van whiskey is vrezelijk simpel . Er zijn alleen kleine verschillen die juist het verschil maken .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo'n 40 jaar geleden via mijn tante die op Texel op een boerderij woonde in aanraking gekomen met wijn maken. Was voor haar gewoon een uitbreiding op het wecken van groenten en het jam maken. Daardoor zelf een aantal jaren bezig geweest met het maken van verschillende soorten wijn en meestal stond er gemiddeld wel zo'n 50 liter te gisten. De productie groeide duidelijk harder dan de consumptie (gelukkig 😉 ). Door een scheiding kwam die hobby helemaal stil te liggen, maar na een aantal jaren begon het weer te kriebelen om met voedingsmiddelen aan het hobby-en te gaan. Een speurtocht op internet bracht me o.a. langs kaas maken. Dat was iets wat mijn tante altijd nog van plan was geweest, maar ondanks de dagelijks beschikbare melk van eigen koeien was daar nooit van gekomen. Verse koeienmelk en verse geitenmelk is in mijn woonomgeving wel te vinden en na me ingelezen te hebben voorzichtig wat spullen aangeschaft en begonnen met kaas maken: Witschimmel-kaas, blauwschimmel-kaas, alpen-type, Goudse, van schapenmelk, geitenmelk en koeienmelk, zo ongeveer alle varianten zijn langsgekomen. En omdat veel van de benodigdheden zoals stremsel en schimmelculturen via internet gekocht worden, kom je dan ook wel eens langs sites waar spullen worden verkocht voor het maken van likeur en dergelijke. En dan ga je daar meer over lezen en dan begint het weer te kriebelen: Eigengemaakte feta met eigengemaakte ouzo.... en eens experimenteren met whisky of whiskey zou ook wel eens leuk zijn.... en een kruidenlikeurtje is ook niet te versmaden... en aangezien mijn pensioen er aan zit te komen.....
Dat dus 🙂

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het was 2008. Mijn ex vriendin had een Duitse vriendin en die kon een vruchten-pulpje omtoveren tot wijn. Daarvoor was een flesje vloeibare gist nodig en ze stopte mij destijds een vergistingsfles met waterslotje en een flesje gist toe om het zelf eens te proberen.
De echte doorslaande factor kwam in 2009. Ik werkte op de grootste camping van Amsterdam en ontmoette een jong echtpaar met hun camper. Ze hadden een smartstill op netstroom in hun rijdende feestcabine. Ik kreeg een heldere uitleg die simpeler bleek dan koffie zetten. 
Ze konden niet alleen water uit een prutsloot omzetten in drinkwater, ze konden ook voldoende alcohol stoken voor de hele camping en directe omgeving. Toen ging ik op zoek naar een smartstill en postte in 2012 een van mijn best bekeken video's op youtube: alcohol maken/stoken. 2016 stookforum bestond ineens. Ik bleek niet de enige te zijn met deze afwijking....

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb het in Roemenië gezien ik kreeg per toeval een melkbus omgebouwd tot stookketeltje.en ben begonnen met hulp van mijn vrouw en schoonzus,ik stook nu ongeveer 19 jr.ik stook fruit en mais in een ketel van 100 ltr,op dit moment stook ik het meeste maïs die laat ik uit Roemenië komen die meng ik met zemelen en havermout.daarna gaat hij in een eiken vat van 50 ltr.ik stook ongeveer 250 tot 300 ltr per jr.net 60 ltr gestookt voor de bruiloft van schoonzus in Roemenië, op mijn vacantie adres in Roemenië stook ik ook maar daar op hout,is iets moeilijker maar dat is juist leuk.wat ik ook leuk vind dat daar mensen komen kijken en van mij leren hoe ik het doe,en die stoken soms 40 jr of langer.buiten stoken maken we nog in maken jam en kaas plukken paddenstoelen en kruiden slachten maken worst en roken vlees,daarnaast ben ik mantelzorger en rij ik per dag 6 uur taxi speciaal onderwijs ziekenhuis en ouderen.dus voor iemand van 71 bus druk baasje,momenteel staat er 150 ltr te vergisten,ik wil voor de vacantie nog 120 ltr klaar hebben.

Beantwoorden
kleine02
Berichten: 3
(@kleine02)
New Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo, ik experimenteer sinds kort met alcoholische dranken en de bereiding ervan. Veel berichten helpen mij om de details te begrijpen.

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Gezien ik geregeld met mijn familie culinaire etentjes hou waarbij alles wat op tafel komt zelf gemaakt wordt, van boter tot mayonaise, vond ik het tijd worden om ook de drank zelf te maken, ik hou van Rum en Whisky maar ook andere dranken zoals wijn bier enz horen bij het zelf maken 🤪 .

Toen kwam de vraag hoe ga ik dat aanpakken, via een andere leverancier van stook attributen kwam ik bij meneer wateetons (die eigenlijk Yoast heet) terecht, deze heeft meerdere boeken over eten BBQ en stoken geschreven, deze heb ik gevraagd voor een privé les en deze heb ik gekregen en toen was de beer los, ik heb een koperen 20 liter distilleer ketel aangeschaft en ben gaan experimenteren, ik laat zoveel mogelijk mensen proeven van mijn distillaten en schenk mijn dranken, waarbij de dranken welke goede recensies hebben gekregen tijdens de etentjes uit 🍾 .

Door dat ik gegrepen werd door het stook virus heb ik mijn blokhut in de tuin verbouwd, heb er een keuken in gebouwd, een fermentatie kast en wifi geïnstalleerd een inkbird en enkele ispindles aangeschaft zodat ik alles ook op mijn werk in de gaten kan houden 👍 naast diversen houten tonnetjes om te lageren.

Wilde van de keuken het gasfornuis ombouwen zodat deze op flessengas kon branden een vrij simpele ingreep, maar mijn vrouw kreeg daar pijn in haar buik van, dus het praktisch nieuwe gasfornuis is even werkloos en ik heb nu een mega wokbrander met automatische ontsteker en vlam bewaker, die binnen zeer korte tijd de temperaturen bereikt die ik wil, eigenlijk wel TOP!

Gezien ik een aardig stukje land huur voor mijn paarden en daar de beschikking heb van een bollenschuur, nodig ik geregeld aardig wat collega's uit, vaak als aanleiding van een afscheid of iets dergelijks, die dan gratis van mijn distillaten komen proeven tevens probeer ik ze te enthousiasmeren om ook te stoken, ik geef dan uitleg en installeer mijn ketel daar naast dat ik ook nog wel wat over paarden vertel, zo nu en dan zijn er echte Whisky kenners welke zowel kritiek als complimenten geven en of aanwijzingen van wat ze proeven, zo probeer ik mezelf te verbeteren, naast dat ik ook wel geniet als men zaken lekker vinden.

Ik heb een beetje laat het stookforum ontdekt maar momenteel zuig ik alle kennis zoveel als mogelijk op, ik merk dat ik nog in de kinder schoenen sta maar door de recepten na te maken en veel te doen hoop ik uiteindelijk een breed assortiment te krijgen met uitmuntende smaken, ach ja je moet blijven dromen 😜 voor nu vind ik ze gewoon lekker ook niet verkeerd.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?