Meldingen
Alles wissen

Juiste keuze ketel bij type drank .


Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor sommige drank soorten blijft oud traditionele ketels en principe nog steeds beter werken dan moderne ,dure  apparatuur.

Een ruim 100 jaar oud keteltje presteert toch weer in tijd , gemak maar allermeest in resultaat betreft smaakvorming.

 

1690837888-ketel.jpg
Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert ketel is oud. Maar zelf stook je ook al toch 50 j . Geen wonder dat je met oud materiaal meesterlijke drankjes maakt. Je bent ermee opgegroei. 🤣

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@theresa niet helemaal 50jaar.  Toen ik in 1979  stage deed Bij destilleerderij Hulsink ben ik thuis uit nieuwsgierigheid begonnen omdat het toen een verboden drank  was met absinth te maken . Daarna jenever en vodka in een glasopstelling  Een jaar daarna kreeg ik door vakantie werk waar met 800 gallon ketels whiskey werd gemaakt ook idee om thuis whiskey te maken.

Dus ik ben nog maar 43 jaar bezig.

Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 92
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Wat maakt het dat de eene ketel beter smaken overhaalt dan een andere? Vorm, hoogte, koper oppervlakte, temperatuur op verschillende plekken in de ketel?

Wat doet een Alquitara anders dan, bijvoorbeeld, een whiskyketel?

Beantwoorden
3 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@lemmy of een Turkse hoed potstill?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@concha een turkse hoed wat eigenlijk ook zelfde creërt als ketel hoed op foto boven heeft relatief hoge inhoud tegenover weinig wand waarop terug condenseert.  Je krijgt daardoor een hogere verzadiging van diverse dampen die daardoor aan de alcohol meekomen.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@lemmy alquitara heeft een korte hoed/ kolom die door waterbak wordt gekoeld wat ook een lichte reflux mogelijk maakt. Maar ook door temperatuur van koelwater kan die reflux meer of minder zijn . 

De vorm van opbouw whiskey ketel is gemaakt om een gestage flow (trek) te krijgen . De bol daarin is een spat bol. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?