Meldingen
Alles wissen

Kerst en Nieuw


Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voila, we zijn er bijna, De maretak plukken en klaar voor 2024.

 

Vraagje om inspiratie.  Welk (speciaal) drankje zetten jullie tijdens de feesten op tafel?   Liefst zelfgebrouwen uiteraard maar het mag ook iets uit de winkel zijn. 

Ik haal een 5 jaar oude gin uit de kelder en zet er een uistekende zwitserse poire naast.

De gin is uiteraard "maison"  de poire van een speciaalzaak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
14 reacties
14 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@psycat kerst zegt mij niets het gaat mij voorbij als gewone weekend dagen . Beetje uit de tijd en oubollig fees.

Als ik om een of andere reden toch een feestelijke drank maak dan is het bijvoorbeeld Danzig gold , bruidstranen , creme de menthe, creme de noisette of een baileys.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Salaam Robbert

Danzig gold nooit gedronken maar het zou cardamom, coriander, juniper, cinnamon, wild orange, lavender, cloves en thijm bevatten ?  Er zijn gins met die combinatie, maar zonder goud.

Creme de menthe lijkt me wel iets leuks als nagerecht.

cheers

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@psycat danzig staat hier ergens op forum. Ik heb het ooit eens geplaatst.

Goud blad maakt het juist feestelijk. Net als in bruidstranen.

Crème de menthe is een mooie afsluiting na het  nagerecht.

Zijn veel van dergelijke likeurtjes die lekker zijn als aperitief of digestive. En vrij simpel en snel te maken  . 

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Shalom Robbert

Hier je Danzig recept uit 1916.  Lijkt me ergens tussen een gekruide gin en lichte aquavit.  🙂

Inderdaad is het goud in de fles een feestelijk tintje voor het oog.  Ik vermoed echter qua smaak eerder neutraal.

Geen kerst of nieuw voor je ?  Doe zoals ik en vier SOLSTICE.  Kan 2x per jaar. 

Ciao

1702032690-Danzig.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@psycat dat is inderdaad uit mijn boek.  Het is wel iets vergelijkbaar met gin .  Lekkere kruiden combinatie.

Nee kerst gedoe hier.  Alleen paar verplichte extra vrije dagen. Dus een beetje in schuur klussen . Ik moet nog een motorfiets afbouwen.

Oudjaarsavond is beetje laat op bed vanwege de herrie van carbid schieten hier achter op veld  dus voor t.v..Gewoon wachten tot rustig is .  Beetje als de meeste zaterdag avonden , standaard met glas absint , Alpen kruiden likeur of benedictine. 

 

 

 

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Hi Robbert

Genieten van een absint terwijl de buren carbid schieten ?  Ils sont fous ces hollandais  🙂

In dat oude boek van je, staat er buiten danzig en bruidstranen een mooi recept dat je ons kan aanraden voor deze gure decembermaand ?

Ciao

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@psycat ne moet wel een beetje gek zijn om toch gelukkig te kunnen zijn . 

Misschien is een soort boerenjongens een idee ? 

Lekker ook met ijs .

Neem 500 gram amandelen.  Mik die even in kokend water giet het af   .  Dan haal je het schilletje eraf en stamp de rest stuk ik vijzel.

Neem  1200 gram  rozijnen. 

1 kaneel stok. 

2 kruidnagels 

Schil Rasp  van 1 citroen .

En 350 gram bruine kandij suiker.

Gooi alles in een pot met 2 liter 45% alcohol.

Laat dit 3a 4 weken staan en dan filteren .

Je kunt het ook 2 uur op 50 graden macereren. Dan is het sneller klaar .

 

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Hi Robbert

Lijkt me OK en ga ik proberen.  Het lijkt me wel iets te zoet voor mijn smaak, maar proberen waard

Ik ga dan wel die rozijnen uitpersen want die zullen wel al de alco opslorpen

Bedankt voor de tip

 

PS  Ik moet dan natuurlijkde buren overtuigen om te leren schieten met carbuur 🙂

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@psycat makkelijkste is even spul in sapcentrifuge. 

Je mag ook minder kandij suiker gebruiken als je minder zoet wil .  Er zijn ook mensen die 500 gr erdoor doen.  

Carbid schieten is hier een traditie op oudjaarsavond.  Best wel geinig maar waarom de hele nacht vind ik wat overdreven. 

 

 

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert Ik heb het recept gevolgd, en het is wel erg sterk met 45%, buiten de suiker is er weinig dat de alcohol verdunt. En wat bedoel je met filteren? Ik neem aan dat de rozijnen er in blijven anders zijn het geen boerenjongens meer 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@stookje het boven staande recept filter je inderdaad , het is een de boeren jongens  likeur .  Het is niet de boeren jonges als die met de rozijnen . Je kunt er inderdaad zoals de boerenjongens  de rozijnen weer in terug doen. 

 Ook de drinksterkte kun je  eventueel aanpassen. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@psycat ik maak raffaello zonder raffaello, is een vreselijk lekker likeurtje en ik maak hem iets dikker en dan wat aardbeien er bij. proef versie gemaakt en die was zo op, en ietsje warm of niet ijskoud vind ik het lekkerst

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Hi Rinus

Leuk die likeuren maar ik hou het op de smaak van alcohol.  Dus eau de vie, gin, whiskey maar dan ook weer geen wodka. 

Prettige feesten

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@psycat gin nooit gedronken of gemaakt, whiskey is niet mijn ding, of nog te weinig gerijpt heb wel wat gemaakt. eau de vie staat nog op de to doe lijst, heb eigenlijk nog niet echt mijn drankje gevonden en probeer van alles uit, genoemde likeur is bijna vloeibare chocolade en die vind ik lekker, walnoot volgens robbert zijn recept vind ik ook lekker, heb wel een distelaat staan van mijn eigen druiven staan en die is ook geweldig(vind ik) en spice rum vind ik wat hebben en staat hier nu weer te trekken met kruiden

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?