Meldingen
Alles wissen

Keuringsdienst van waarde Wodka

Pagina 1 / 3

oengabunga
Berichten: 639
Registered
Topic starter
(@oengabunga)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk stukje over Wodka bij keuringsdienst van waarde.
Weet niet of hij al langs is geweest..

http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/03-03-2016/KN_1679004

Beantwoorden
30 reacties
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

- Jonge jenever

Jonge jenever is bereid met ethylalcohol (alcohol 96%) uit landbouwproducten zoals suikerbietmelasse of aardappelzetmeel.
- bevat maximaal 15% moutwijn.
Saillant detail is dat er   geen minimum aan de hoeveelheid moutwijn is gesteld, wat er voor heeft gezorgd dat 80% van de jonge jenevers totaal geen moutwijn meer bevat.
- bevat maximaal 10 gram suiker per liter
- is kleurloos
- bevat minstens 35% alcohol.
=====================================

- Oude jenever

- is bereid met ethylalcohol (alcohol 96%) uit landbouwproducten zoals suikerbietmelasse of aardappelzetmeel.
- bevat minstens 15% moutwijn
- bevat maximaal 20 gram suiker per liter
- is lichtgeel of lichtbruin van kleur
- bevat minstens 35% alcohol
- is eventueel bijgekleurd met karamel
- heeft een waarneembare jeneverbessmaak

De meeste fabrikanten werken gewoon met kruiden om de jeneversmaak NA TE BOOTSEN.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6582
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

maar wat heeft jenever met wodka te maken????
het filmpje gaat over wodka.

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

swreijders,
Jij wou weten wat mijn inzending te maken heeft met het filmpje over wodka.
Dus mag ik veronderstellen dat je de POINT niet was opgevallen.
Welnu in het filmpje kun je duidelijk zien dat je wordt belazerd en de ingrediënten gewoon alcohol (van suiker en gist) met naderhand nog een klein beetje suiker voor de smaak zijn. Wat de man in de film al aangaf dat het verschil in dure en goedkope wodka alleen de prijs was.
Bij de grote jeneverstokers komt er ook gewoon een tankwagen langs met alcohol, zie:
Saillant detail is dat er   geen minimum aan de hoeveelheid moutwijn is gesteld, wat er voor heeft gezorgd dat 80% van de jonge jenevers totaal geen moutwijn meer bevat.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6582
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

serieus
dat is toch bij alle goedkope bogt het geval. Of het nu rum, jenever, wodka, gin of weet ik het wat is.
En zelfs dan nog MOET het voldoen aan regels.
De alcohol in graanjenever MOET ook uit graan komen. En dan komt dat ook uit bv Tarwe. Of die nou op plek A of plek B geproduceerd is, dat maakt toch niets uit. Ieder zn specialisatie, als dat extern beter kan, moet je dat vooral daar doen.
Als je zelf dan het filmpje ook goed had bekeken, dan had die leverancier ook alle soorten alcohol in huis. Uit aardappel, graan, suikerrietmelasse, suikerbietmelasse en wellicht nog meer.

Daarnaast moet je ook echt de Pile of Shit leren te onderscheiden van de werkelijkheid op Wikipedia. Elke boerenlul kan daar een pagina veranderen en alles wat daar staat is NIET per definitie waar.

Dus als er dan over Wodka gesproken wordt, heb het dan over Wodka en niet over iets anders.

Beantwoorden
oengabunga
Berichten: 639
Registered
Topic starter
(@oengabunga)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goedkope bogt? Ik vind een Grey Goose echt niet goedkoop... Nu moet ik wel zeggen IK merk gewoon weinig verschil qua smaak tussen Bv een Stollichnaja.. Moskovskaya.. Of een Grey Goose. Maar dat je belazert wordt.... Dat weten we eigenlijk wel.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6582
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

qua prijs wordt je natuurlijk wel belazerd. Neutrale alcohol kost echt geen drol.
Maar ik ben geen wodka kenner.
Aangezien wodka naar niks hoort te smaken, vind ik aan niks ook niks aan :D.
Maar dat is ieder voor zich natuurlijk.

Met goedkope bogt bedoel ik ook bv de captain morgan, de bacardi, etc.
Die met grote massa's wordt geproduceerd en echt niks mag kosten.

Ik durf te wedden dat van al die Gin's bv bij de grote merken alle alcohol ook gewoon wordt ingekocht.
Die geven ze met vervolgens een smaakje met wat kruiden en verkopen het weer door. Is dat belazeren?

Beantwoorden
Diogenes
Berichten: 36
Registered
(@diogenes)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb in de loop der jaren aardig wat verschillende vodka's geproefd en er is best wel verschil in smaak. Maar het smaakverschil rechtvaardigt lang niet altijd het prijsverschil.

Persoonlijk vind ik de Ketel One vodka erg lekker. De Smirnoff Black, smaakt beduidend beter dan de Red.
Maar aan de Grey Goose proef ik de meerwaarde niet ten opzichte van de Ketel One, terwijl die het dubbele kost.

Of drank zijn prijs waard is is een kwestie van proeven en smaak of het gebrek er aan.

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

swreijders,
Je geeft er nu een draai aan, maar dat is ook bij de DURE BOGT het geval (zie het filmpje). Of dacht je dat ze het op de fles zouden zetten. Die wettelijke regels zijn net elastiek en zijn héél rekbaar. Dus denken die jeneverstokerijen er is géén minimum van moutwijn, dus doen we het er ook maar niet in.
Dat is een van de redenen waarom mensen het zelf zijn gaan maken, dan weet je tenminste zeker wat er in zit. De hobby bierbrouwers weten het allang en zijn gewend allerlei soorten mout te kopen voor hun bier. Één stapje verder en je hebt zelfgemaakte jenever van moutwijn, net zoals met de whisky.

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1671
 Piet
Registered
(@betweter)
Nobel Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Diogenes,
Al die merken die jij opnoemt zijn ook gewoon op sterkte gemaakte alcohol met een toevoeging die ook niks voorstelt. Als ik graangestookte genever maak, wordt ze pas lekker als ik daar ook een kruidenbuiltje met jeneverbessen + andere kruiden mee marcereer. Als laatste doe ik er wat suiker bij en ga daarna in een 10 ltr. fles het geheel verouderen d.m.v. het hele spul 4 ;a 5 uur  "au bon Marie" op 60 graden in een weckketel te plaatsen.Dan heb je pas een jenevertje om van te dromen.
Dat verouderen versneld het lageringsproces, waarbij de componenten in de genever zich met elkaar verbinden.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6582
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

regels blijven regels.
als je graan jenever verkoopt, wordt de alcohol niet van suikerbieten gemaakt.
maar we stoppen nu over jenever, want dit topic gaat over Wodka!!

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6582
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik moet ook stoppen over gin, gaat tenslotte over wodka 🙂

Beantwoorden
nieuweling
Berichten: 14
Registered
(@nieuweling)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik vond het een heel mooi programma denk velen met mij

Beantwoorden
wodkaivan
Berichten: 14
Registered
(@wodkaivan)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben in de desbetrefende fabriek (toorank) aan het werk geweest als monteur? en het klopt bocht leiding water = Wodka

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4174
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het valt mij ook op dat ik van mijn eigen drank ( tot nu toe alleen limoncello ) geen of nauwelijks een kater heb. Ik kan er zo een liter van wegzuipen en verjaardagen met goedkope drank zijn berucht. Ik ben er overigens wel een keer ziek van geworden maar toen had ik geen of nauwelijks water gebruikt in de limoncello en alleen citroensap en dat zou wel een teveel vitamine C geweest kunnen zijn. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?