Hello
Op dit forum lees ik dat men drank kan lageren op walnoot doppen.
Nu kan men in de handel doorgaans eiken vinden om te lageren. Al dan niet getoast (ik ken het nederlandstalige woord niet : toasten, charring)
Sommigen raden me berkenhout aan anderen dan weer jeneverbessenhout of acacia.
Zijn hier mensen die hun drank rijpen op vat of met houten staven ? Welk hout kunnen jullie voor welke drank aanraden ?
Prettige week
Ook benieuwd naar de antwoorden, goede vraag.
Hier druiven,pruimen en appel rakija (brandy) op moerbei hout.
Ik heb zelf redelijk wat soorten hout gebruikt onderhand, verschil in toasting, roasting, of er ander type drank eerst in gezeten had of niet. Eiken alleen heb ik 5 soorten (Amerikaans, Frans, Sloveens, Limousin en Tasmaans) van gebruikt onderhand, dan heb ik het alleen over het type hout en niet de behandeling verder, dat laat al flinke verschillen zien onderling.
Zelf ben ik voorstander om een batch drank te splitsen over 3 of meerdere soorten hout zodat je een beter idee krijgt wat werkt voor de drank die je voor ogen hebt. Het opzoeken van je favoriete versie en hoe deze gerijpt heeft wilt natuurlijk ook wel helpen, echter is een first fill hout anders dan eentje die al een tijdje heeft smaken afgegeven.
Ok Alchemist. Goede aanpak als je tenminste genoeg produceert en niet te snel drinkt 🙂
Dus jij ook eiken. Is dat voor whisky ? Of rijp je daar andere dranken in ?
Voor het ogenblik heb ik verschillende stukken (onbehandeld) hout van de zolder gehaald. Zwarte bessen (geurt heerlijk) olm (zoete bloemige geur) wintereik (vreemd genoeg geen tanine geur) berk (scherp) en hulst.
Ik heb er staafjes van gemaakt en laten weken in alco.
Oh ja, en die dingen werden niet met de kettingzaag met afgedraaide olie geoogst .
En uiteraard iedereen bedankt voor de inbreng.
Salaam Alchemist
Lijkt me een goede methode om uit te proberen. En met die proppen vermoed ik dat het verlies beperkt is.
Die walnoten in een whisky drankje lijken me wel wat vooral als het een zacht en afgerond aroma oplevert
De walnoten heb ik in 2 versies gebruikt;
- 91% destillatiemout en 9% chocolade mout, vergist met zelf opgekweekte gist uit Carobe poeder en jeneverbessen. Gestookt met de Airstill toentertijd, zachte toegankelijke drank, kwam uit de proeverij toentertijd met 4 soorten hout redelijk goed naar voren bij de meeste proevers, 15 setjes of zo toen uitgedeeld.
- Een combinatie van pale ale mout en special B mout (cara mout) met Kveik gist, die is in eerste instantie lang niet lekker geweest maar trok op naar biscuit smaak met chocolade, er staat nu weer een batch van op fles te rijpen (nadat de walnootdoppen verwijderd zijn) sinds een drietal maanden gok ik.
Quote Alchemist
All parts of white mulberry /zip/ contain a milky sap (latex) that is toxic to humans. Although humans may consume ripe mulberry fruit, ingestion of unripe fruit can result in stomach upset, stimulation of the nervous system and hallucinations
Wat is er nu verkeerd aan hullucinogetic drankje ? 🙂
Ernstig : vijg en moerbei produceren latex en als je die vers in je ogen krijgt (bij het plukken bv) heb je problemen. Maar niet bij het rijpen van alcohol uit een vatje gemaakt van moerbei duigen.
Wel nooit drank laten maceren met taxus hout.
Robbert
Ik heb hier een paar notelaars en zal deze herfst enkel kilo doppen bewaren om te experimenteren met infuus. Zal er ook een paar hazelnoten doppen bij mengen. Maar das voor de herfst
Shalom
Ik sta versteld hoe snel alcohol verkleurt door toevoeging van hout. Ik heb olmenhout in gin van 40 graden gezet. 3 staafjes hout
Na 48 uur is de gin al whisky kleur
De gin met cassis hout daarentegen is groen verkleurd.
Vanavond al eens proeven.
Wat ook kan helpen is om de drank een 2 a 2,5 uur te verwarmen op 55 graden Celsius, hou een beetje apart en proef beide erna (wel de verwarmde variant laten afkoelen). Ik ben wel nieuwsgierig naar een fotootje van de gin met cassis hout.
Kan ik ze nu in het zonnetje zetten?
Oh,
Ik heb trouwens walnoten thuis liggen. Nu had ik natuurlijk moerbei in zitten, is het gek om alsnog wat walnootdoppen toe te voegen?