Meldingen
Alles wissen

Lageren op Hout

Pagina 1 / 2

Psycat
Berichten: 426
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Hello

Op dit forum lees ik dat men drank kan lageren op walnoot doppen. 

Nu kan men in de handel doorgaans eiken vinden om te lageren.  Al dan niet getoast (ik ken het nederlandstalige woord niet : toasten, charring)

Sommigen raden me berkenhout aan anderen dan weer jeneverbessenhout of acacia.

Zijn hier mensen die hun drank rijpen op vat of met houten staven ?  Welk hout kunnen jullie voor welke drank aanraden ?

Prettige week

 

 

Beantwoorden
68 reacties
6 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8454

@psycat toasten en charring is wat mery roosteren en charring verbranden verkolen .

IK ik heb zelf Frans  eiken ( limousine ) eiken al jaren.  Ook roemeens eiken vat  .Ik heb Tasmaanse en gewoon hollands eiken  . En er licht nog wat red oak .

Het hangt echt af van wat je voor smaken zelf prefereert . 

Er zijn mensen die zweren bij ex oloroso vaten  . Andere ook weer bij port  

Kwestie van smaak 

 

Beantwoorden
Psycat
Registered
(@psycat)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 426
Geplaatst door: @robbert

@psycat toasten en charring is wat mery roosteren en charring verbranden verkolen .

IK ik heb zelf Frans  eiken ( limousine ) eiken al jaren.  Ook roemeens eiken vat  .Ik heb Tasmaanse en gewoon hollands eiken  . En er licht nog wat red oak .

Het hangt echt af van wat je voor smaken zelf prefereert . 

Er zijn mensen die zweren bij ex oloroso vaten  . Andere ook weer bij port  

Kwestie van smaak 

 

Bedankt Robbert

Versta ik het goed dat je door de band met eik werkt ?

Welke drank lager je daarin ?  Whiskey vermoed ik ?

Wat lager je in walnotenhout of doppen als ik vragen mag.

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8454

@psycat ik gebruik zeker eiken  . Ook de vaten reconditioneren doe ik zelf .. 

Ik heb een vat met whisky al enige jaren achter in de kelder . 

Ook rum en brandy staan hier op eiken .

Ik gebruik ook eiken stukken waar ik delen uit kap .

Walnoten doppen gebruik ik ook al diverse decennia's voor likeuren. Maar ook brandewijn . 

( Ik ben ook al diverse decennia's bezig  ) 

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 99

@robbert 

Hoeveel walnoot doppen (halve) moeten er in een fles vers gestookte appelstook van 700ml +/- 40%?

Hoe oud mogen deze gedroogde doppen zijn? De doppen die ik nu heb zitten nog ‘nieuw’ in de zak.

1636559721-F7C621E6-6A59-4D51-8B89-F9A191E7A016.jpeg
Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8454

@lambik  spoel de doppen even goed af voor gebruik  . Wanneer ze net zijn geplukt of gevallen moet je ze zowiezo een antal weken laten liggen voor gebruik . Te vers is niet goed maar gewoon  verse doppen zullen evenals met hout meer tannines bevatten en meer smaak en kleuring geven dan als ze een jaartje liggen . "  Nieuw in zak " is meestal al een aantal maanden oud . Dat is prima!!   

Exact aantal is dus lastig maar op een liter doe ik  4 tot  -8 doppen en ik let op kleuring .  Zodra er een mooie diepe goud glans op de drank zit haal ik ze er uit .

Gebruik je de schotjes uit de dop /noot ook zal er iets meer bitterheid zijn . Dan dop alleen .

Dus let op kleuring en proef . Doppen zullen minder snel een te zware smaak geven dan b.v. eiken .

Voor 700 ml appelstook zou ik  4 a 5 doppen gebruiken.  Je kunt altijd als niet voldoende  kleuring is er paar bij doen. 

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 99

@robbert 

Bedankt voor de uitleg en snelle reactie! 

Groetjes Lambik

Beantwoorden
kaj
Berichten: 15
 kaj
Registered
(@kaj)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ook benieuwd naar de antwoorden, goede vraag.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 316
Registered
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Hier druiven,pruimen en appel rakija (brandy)  op moerbei hout.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Psycat
Registered
(@psycat)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 426
Geplaatst door: @rvdh

Hier druiven,pruimen en appel rakija (brandy)  op moerbei hout.

Moerbei.  Is dat neutraal ?

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2469
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Ik heb zelf redelijk wat soorten hout gebruikt onderhand, verschil in toasting, roasting, of er ander type drank eerst in gezeten had of niet. Eiken alleen heb ik 5 soorten (Amerikaans, Frans, Sloveens, Limousin en Tasmaans) van gebruikt onderhand, dan heb ik het alleen over het type hout en niet de behandeling verder, dat laat al flinke verschillen zien onderling.

 

Zelf ben ik voorstander om een batch drank te splitsen over 3 of meerdere soorten hout zodat je een beter idee krijgt wat werkt voor de drank die je voor ogen hebt. Het opzoeken van je favoriete versie en hoe deze gerijpt heeft wilt natuurlijk ook wel helpen, echter is een first fill hout anders dan eentje die al een tijdje heeft smaken afgegeven. 

 

Beantwoorden
7 Reacties
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 316

@alchemist  Zelfde hier,  meerdere soorten hout lagering. Eik is wat robuuster dan moerbei in dit geval. Alle 3 dezelfde druivenrakija

1618231291-Screenshot_20201025-124346_Gallery.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

@rvdh Ik meen me ergens iets te herinneren over dat het sap wat in de moerbei zit als mogelijk giftig werd aangeduid, meen dat het lang moest liggen en het sap kwijt moest zijn. Heb het zelf nog niet overwogen om te gebruiken eerlijk gezegd, deels ook omdat ik naar een bepaald type Whisky op zoek ben.

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 316

@alchemist  Haha dat zou wat zijn, op de balkan wordt moerbei veelvuldig verwerkt voor de rijping van deze rakija's 😉

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

@rvdh Met wat zoeken kom ik toch wat meldingen tegen;

 

All parts of white mulberry, except for the ripe fruit, contain a milky sap (latex) that is toxic to humans. Although humans may consume ripe mulberry fruit, ingestion of unripe fruit can result in stomach upset, stimulation of the nervous system and hallucinations. The sap is also an irritant, and contact with leaves and stems may result in varying degrees of skin irritation. White mulberry pollen is highly allergenic and contributes to hayfever.

 

The Poisonous Plants of North Carolina database lists both the North American native Morus rubra (red mulberry) and the introduced Morus alba (white mulberry) as mildly toxic. The toxic parts are the unripe berries and the white sap from any part. The symptoms are hallucinations and stomach upset.

 

 

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 316

@alchemist   Dit gaat over onrijpe moerbei'tjes. 

 

Common flavours are šljivovica and țuică, produced from plums, kajsija, produced from apricots, or grozdova/lozova in Bulgaria, raki rrushi in Albania and Kosovo[a], lozovača/komovica in Croatia, North Macedonia, Montenegro, Serbia, Bosnia and Herzegovina all produced from grapes, the same as "Zivania" in Cyprus. Fruits less commonly used are peachesapplespearscherriesfigsblackberries, and quince. Similar spirits are produced in RomaniaMoldovaPolandUkraineCzech RepublicSlovakiaBulgaria and the Caucasus. In Albania, rakia is most commonly made out of grapes in mild climate regions and out of plums (and sometimes out of mulberrythanë (carnelian cherry), or walnuts) in colder climate areas.

Plum and grape rakia are sometimes mixed with other ingredients, such as herbs, honey, sour cherries and walnuts, after distillation. A popular home-made variant in Bosnia and Herzegovina, Russia, North Macedonia, and Serbia is rakia produced from mixed fruits. In the Istrian and Dalmatian regions of Croatia, rakija tends to be home-made exclusively from grapes, where the drink is also known locally as "lozovača" or "loza".

Normally, rakia is colorless, unless herbs or other ingredients are added. Some types of rakia are kept in wooden barrels (oak or mulberry) for extra aroma and a golden color.

It is supposed to be drunk from special small glasses which hold from 30 to 50 ml.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rakia

Cheers

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

@rvdh Prima, zolang je er maar van op de hoogte bent, ik noemde het specifiek omdat ik even wil voorkomen dat straks iemand de moerbei uit de tuin direct gaat gebruiken in zijn of haar zelfgemaakte drank. 

 

Even in het algemeen, vers hout is geen goed idee om te gebruiken, hetzelfde geldt voor pellet of pallet hout, geïmpregneerd hout of hout van onbekende oorsprong. 

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 316

@alchemist  prachtige stukje uit Macedonie.  Heerlijk

1618232806-20210412_150509.jpg
Beantwoorden
Psycat
Berichten: 426
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Ok Alchemist.  Goede aanpak als je tenminste genoeg produceert en niet te snel drinkt 🙂

Dus jij ook eiken.  Is dat voor whisky ?  Of rijp je daar andere dranken in ?

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

@psycat Dit gaat eigenlijk al vanaf een 2 liter eigenlijk, de rijping doe ik in een fles met het hout en een prop watten of keukenrol in de hals. 

 

Eiken heb ik voor Whisky, "Rum" en Brandy gebruikt. Walnootdoppen met schotjes ook voor Whisky, het geeft een warme toegankelijke drank, ik weet niet of ik het voor alles zou gebruiken aangezien ik het bij sommige soorten drank minder zie werken.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

Bijvoorbeeld op deze manier.

1618230227-Picture1.png
Beantwoorden
Psycat
Berichten: 426
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Voor het ogenblik heb ik verschillende stukken (onbehandeld) hout van de zolder gehaald.  Zwarte bessen (geurt heerlijk) olm (zoete bloemige geur) wintereik (vreemd genoeg geen tanine geur) berk (scherp) en hulst.

Ik heb er staafjes van gemaakt en laten weken in alco.

Oh ja, en die dingen werden niet met de kettingzaag met afgedraaide olie geoogst . 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 426
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

En uiteraard iedereen bedankt voor de inbreng.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 426
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Salaam Alchemist

Lijkt me een goede methode om uit te proberen.  En met die proppen vermoed ik dat het verlies beperkt is.

Die walnoten in  een whisky drankje lijken me wel wat vooral als het een zacht en afgerond aroma oplevert

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2469
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

De walnoten heb ik in 2 versies gebruikt;

  • 91% destillatiemout en 9% chocolade mout, vergist met zelf opgekweekte gist uit Carobe poeder en jeneverbessen. Gestookt met de Airstill toentertijd, zachte toegankelijke drank, kwam uit de proeverij toentertijd met 4 soorten hout redelijk goed naar voren bij de meeste proevers, 15 setjes of zo toen uitgedeeld.
  • Een combinatie van pale ale mout en special B mout (cara mout) met Kveik gist, die is in eerste instantie lang niet lekker geweest maar trok op naar biscuit smaak met chocolade, er staat nu weer een batch van op fles te rijpen (nadat de walnootdoppen verwijderd zijn) sinds een drietal maanden gok ik.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

Verlies er trouwens wel een beetje, maar een drank moet ook ademen tijdens de rijping om de meest vluchtige componenten kwijt te raken en oxidatie van andere componenten.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 426
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Quote Alchemist

All parts of white mulberry /zip/ contain a milky sap (latex) that is toxic to humans. Although humans may consume ripe mulberry fruit, ingestion of unripe fruit can result in stomach upset, stimulation of the nervous system and hallucinations

Wat is er nu verkeerd aan hullucinogetic drankje ?    🙂

Ernstig : vijg en moerbei produceren latex en als je die vers in je ogen krijgt (bij het plukken bv) heb je  problemen.   Maar niet bij het rijpen van alcohol uit een vatje gemaakt van moerbei duigen.

Wel nooit drank laten maceren met taxus hout.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 316
Psycat
Berichten: 426
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Robbert

Ik heb hier een paar notelaars en zal deze herfst enkel kilo doppen bewaren om te experimenteren met infuus.  Zal er ook een paar hazelnoten doppen bij mengen.  Maar das voor de herfst

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8454

@psycat walnoot dop kun je gebruiken zowel met de tussen schotjes als zonder . De tussen schotjes maken houterige smaken .

Hazelnoot dop  , eikel Schillen ,  kastanje ,  ook pinda doppen. , Gedroogde wilgen schors.  Berken schors , accasia schors en zelfs kokosnoot vezel worden wel gebruikt . 

Wanneer je een fijne metaxa achtige brandy gaat maken . Is limousine eiken even als voor cognac zeer geliefd .

Valt weinig van af te wijken hoewel wanneer je stukjes hout gebruikt in kruiken kun je zeker experiment eren met doppen . Het maakt een zachter aroma en een prachtig goudbruine kleur .

Whiskey wordt ook wel op limousine maar ook op andere eikensoorten gerijp en ook zijn er walnoot gerijpte whiskey's.

Ook de hard gebrande / geroosterd  noten zelf kunnen een mooi accent geven .

 .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 426
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Shalom

Ik sta versteld hoe snel alcohol verkleurt door toevoeging van hout.  Ik heb olmenhout in gin van 40 graden gezet.  3 staafjes hout

Na 48 uur is de gin al whisky kleur

De gin met cassis hout daarentegen is groen verkleurd. 

Vanavond al eens proeven.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2469
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Wat ook kan helpen is om de drank een 2 a 2,5 uur te verwarmen op 55 graden Celsius, hou een beetje apart en proef beide erna (wel de verwarmde variant laten afkoelen). Ik ben wel nieuwsgierig naar een fotootje van de gin met cassis hout.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 316
Registered
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Kan ik ze nu in het zonnetje zetten?

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 316
Registered
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Oh,

Ik heb trouwens walnoten thuis liggen. Nu had ik natuurlijk moerbei in zitten,  is het gek om alsnog wat walnootdoppen toe te voegen?

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?