Meldingen
Alles wissen

Lageren op Hout

Pagina 2 / 2

Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Geplaatst door: @alchemist

Wat ook kan helpen is om de drank een 2 a 2,5 uur te verwarmen op 55 graden Celsius, hou een beetje apart en proef beide erna (wel de verwarmde variant laten afkoelen). Ik ben wel nieuwsgierig naar een fotootje van de gin met cassis hout.

Hi Alchemist

 

Hie is de pic

Op de foto lijkt het eerder geel IRL is het groengeel.

Ik ga hem vanavond proeven

Cheers

 

 

1618408426-Wood.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@psycat Meteen een leuke expositie ervan gemaakt, leuk!

 

Ik hoop dat het vanavond allemaal smaakt dan. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

tot nu toe zie ik iedereen het wel hebben over het lageren op hout . Misschien wat Branden of roasten en wat suggesties van gewicht aan materialen of rijpings tijd op hout .

Maar let wel dat zowel bij het hergebruik van hout maar ook voor nieuw hout soms wat meer voorbereiding nodig is dan plukken , zagen ,  drogen en toevoegen ..

Een Behandeling van hout zoals wateren  , hout verwarmen, branden , behandeling met calsium , zuur , zwavel , zwavel dioxide , sulfiet , loog , waterstof peroxide kan eventueel verbeteren en frisser maken maar soms ook noodzakelijk zijn. 

Het wieken van vaten  is een oude behandeling die zowel in whiskey , wijn , bier , cognac algemeen zijn .

Maar ook stokjes , schilvers , blokjes kunnen voor behandeling nodig hebben .

Soms kan het zijn dat wanneer je dit niet doet wel snel hele donkere kleuren komen maar weinig smaak of juist enorm veel bitterheid of muffe achtergrond kan zich voordoen . Maar ook bepaalde vertroebelingen die moeilijk weg te krijgen zijn . 

soms kan hout schimmels bevatten sporen van zwammen of zelfs nog diverse ongedierte .

ook celluloses , tannines kunnen in hogere of mindere maten aanwezig zijn.

Wanneer je na gebruik een vat gaat opslaan moet je ook zorg dragen dat er geen schimmel of infectie inkomen . ( Alcohol verdampt dus ook daarna kan vat diverse problemen oplopen ) .

Hout schilvers en dergelijke gooit men vaak weg na gebruik een vat kan meerdere keren gebruikt en na enige keren is het ook beter het vat te reconditioneren. Zeker wanneer er een schimmel in heeft gezeten . 

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Geplaatst door: @robbert

Soms kan het zijn dat wanneer je dit niet doet wel snel hele donkere kleuren komen maar weinig smaak of juist enorm veel bitterheid of muffe achtergrond kan zich voordoen .

Hi profeet Robbert

Zoals gemled heb ik de drank geproefd

Een muffe zure boel, bitter en scherp

Dus een giga mislukking.  🙂

Niet getreurd, we zijn er om te leren.  Hout van cassis gaat weg, ik ga verder met olm, berk en eik.

 

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@psycat 48 uur is ook te kort, laat het eens langer staan.

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@psycat de kleur groen staat in de natuur voor gevaar/ giftig. (Groene aardappels bijvoorbeeld).

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Alchemist

De smaak die reeds in de drank zat was te slecht.  Ik ga een mini proefje doen met charred (verbrand?) cassis-hout.  Even met de gasbrander erover hopende dat dan de zure muffe smaken uit het hout trekken. 

Intussen blijft de berk, olm en eik verder trekken.  Die proef ik half mei of zo.

Cheers

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@psycat wanneer hout jong is , recent gekapt of verder niets mee gedaan zijn tanine / looizuren en cellulose die snel  invloed hebben .

Looizuur is een van de zwaarste " muffe " smaak makers. 

Met alleen oppervlakte behandeling als branden of wat roosten krijg zal je bij " jong " hout dus toch last houden van de tannines.  Door lang liggen laten eventueel in water trekt dit sneller uit . Wil je echt het sneller verminderen zou je water met calcium oplossing het beste kunnen behandelen. 

Daarna drogen en event roosten of branden . 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Salaam Robbert

Bedankt voor de tips.

Het hout dat ik gebruik is zelf gekapt en 2 jaar gedroogd op zolder.

Maar ik heb het niet in water bewaard.

Voor het rijpen van de alco met hout :   wat zou je aanraden.

- De alco in de kelder waar de temperatuur constant is (of ijskast)

- De alco bewaren in de niet verwarmde garage waar de temperatuur fluctueert

- De alco in de keuken bewaren waar de temperatuur warm is

Ik versta dat men in schotland whisky bewaart in niet verwarmde schuren en dat er in Frankrijk cognac in kelders rijpt.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@psycat gekapt hout moet eigenlijk even paar weken in water om de sappen kwijt te raken . .

Nu gewoon een aantal dagen in water met wat calciumcarbonaat laten wekem dan even drogen zodat de poriën open gaan.  Dan heb je vast succes .

Je bewaard het niet in vat maar in fles dan is luchtvochtigheid en temperatuur iets minder van belang i.v.m. hout werking .

Drank op slaan op een plaats met temp van rond 11 graden  zou het meest ideaal zijn.

Maar als de drank in glas af keramiek is opgeslagen en  wat fluctueert is dan niet meteen zo erf als het maar niet boven 17 graden komt . Ook is het beter dat het niet onder 6 graden komt .

En uiteraard niet in zonlicht ! 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt Robbert

Houten blokjes liggen nu in het water en de drank gaat in de kelder om te rijpen.

Het is daar geen 11 graden maar wel een constante temperatuur.

Nogmaals dank voor help.

Ik proef de nieuwe probeersels half Mei en laat iets weten

 

Als er nog tips zijn ivm hout :  altijd welkom

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@psycat. Zoals ik al eens zei, mijn zwager is opzichter in een natuurgebied. Daar worden regelmatig bomen weggehaald die zijn omgewaaid of te oud of ziek zijn. Hier zitten soms ook Amerikaans en Frans eiken tussen. Deze blokken gebruikt hij (na opkopen) om te stoken - tegenwoordig komen er een paar mijn kant op 😊 . Die kloof ik en maak ze in stukjes van ca 15x3x3 cm en brand deze (als ze droog genoeg zijn). De buren vragen altijd waarom ik dit doe, zeg altijd maar dat ik een kleine kachel heb...

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt Sjonnie

Dus jij gebruikt alleen eiken ? 

Ik ga zeker vanaf nu veschillende houtsoorten drogen op zolder en exprimenteren.  Althans volgend jaar na drogen en uitlogen.

Wegens te veel soorten, wil ik op de geur van het hout afgaan,  Dus cassis, hulst, berk, acacia etc.

Niet zo dadelijk met den en spar en coniferen.  Ik denk dat die eerder een Retsina smaakje geven.  Alhoewel juniper .....

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@psycat. Sorry voor het late antwoord, beetje druk hier... Ik gebruik tot nu toe alleen eiken inderdaad. Ook heb ik inlands eiken (Europees eiken) gebruikt, maar die smaak vind ik niet zo lekker, beetje zurig zelfs. Ben wel benieuwd naar je experimenten!

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 66
(@nafets)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb ook een vraagje over hout. Ik weet niet of het beter is om een nieuw topic aan te maken of om het bij een ouder topic te zetten.

Van mijn bbq projecten heb ik van het merk axtschlag rookhout onder andere kersen hout en  beukenhout (beuchwood) liggen.

En van het merk Weber Seafood smoking blend ( wat voor een hout zie ik zo 123 niet staan)

Kan dit ook gebruikt worden voor een smaak af te geven aan mijn drank of kan dt giftig zijn? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@nafets Ik heb het gezien bij Albert hein in de schappen . Ik kon er net als u niets uit wijs worden . Met zo weinig informatie ga ik het dan maar niet gebruiken.

 

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik gebruik oud eiken uit het bos ik heb iemand die wel eens een eik om moet zagen,dat laat ik 3 jr liggen.ik gooi ook wat hout op de bbq dat gebruik ik ook er bij niet echt veel maar haal eerst het verbrande er af.

Beantwoorden
Ricooss
Berichten: 25
(@ricooss)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb met plezier alles meegelezen, ben compleet nieuw in het zelf stoken.. ketel is nog in de maak.

maar is het heel raar gedacht om wat hout te weken in wat Port dit te drogen en in kleine hoeveelheid naast ander gebrand eiken bijvoorbeeld toe te voegen .. 

Of het wel of niet vreemd is potje staat al 2 weken in de koelkast😂

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ook even een paar ervaringen en ook wat standaard gewoontes uit de whisky-wereld en ook Genever-wereld.

Eerst: ik rijp brandy/armagnac op Frans eiken. Vaatjes van 3 en 5 liter. Eerste ronde van elk vat is te sterk qua smaak (na 2 maanden rijping); tweede ronde en verder is beter. Hoe vaker het vat gebruikt is, hoe langer je moet lageren voor hetzelfde effect. En dat is voor brandy fijn, want hoe langer je kunt lageren, de te beter de oxidatie van ethylacetaat en des te fijner de smaak.

In de Genever-wereld is het vrij normaal om lang te laten rijpen op speciale vaten (sherry, port etc.) maar bedenk dat die rijping geschiedt bij een veel lager abv (40-45 %) dan bij rijping van whisky (60-65%). Dus de opname van extra smaakjes is dan minder heftig.

Bij whisky geschiedt 80 tot 90 procent van de rijping op ex-bourbon vaten (Amerikaans eiken) en dan wordt (soms) kort 'gefinished' - bijv. 6 maanden - op een speciaal vat. Bij deze hogere abv's heeft dat behoorlijk veel effect.

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 310
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Morgen breng ik mijn eikenvaatjes weg omdat ze al 5 en 6 x opnieuw gebruikt binne. Dus smaak en kracht is er uit .

Vaatjes kunnen langer mee als ze na poosje van gebruik worden schoongemaakt en weer opgefrist .

er blijft wel iets hangen van het oude smaak maar als het goed gedaan wordt dan is opfrissen echt de moeite .

mijn heit had deze vaatjes al en ik gebruik ze voor verschiedene dranken maar onderhoud is alles ook voor vaatjes

 

 

Beantwoorden
8 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@theresa zou super interesting zijn, om te zien hoe dat word gedaan! Succes Theresa.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@murmillo ik breng de vaatjes bij Robbert morgen dat zou u  hem moeten vragen . Dat is ook de man die ze onorde gaat maken .

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@theresa yes heb het gevolgd! Zou interessant zijn om te zien.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

Ps + appeltaart.. 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@murmillo openmaken en eerst inspecteren . Dan weet je pas wat er te doen staat. .

Deze op foto zie je dat die al paar maanden droog staat . 

Deze is snel klaar want is  weinig aangetast .

Dit vat moet ontsmet dat doe ik met zwavel . 

Dan wil deze gebrand . Dus die span ik straks op zodat de duigen strak zitten zodat vuur zo min mogelijk de naden inslaat waardoor vat zo gaan lekken .

Met een trek schaafje maak ik binnenkant eerst blank .

Ondanks opnieuw branden zowiezo wieken want branden moet heel licht en oppervlakkig .

1636800883-IMG_20211113_105500823.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

In bodem rand zit schimmel .

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@robbert super leuk om te zien! Thnx

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@murmillo een vat inspecteren met een camera werkt ook maar openmaken zie je pas wat gebeuren moet

1636801652-IMG_20211008_191207088.jpg
Beantwoorden
Theresa
Berichten: 310
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Spannend momentje nu  .Ik kon de vaatjes terughalen bij Robbert .

Krekt een gevuld met 20 liter verse pruimenbrandewijn duimen gekruist dat het erin blijft zitten . 

ook het kleine 10 liter vaatje aanst vullen met whisky .

 

 

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@theresa beetje haastig wel Theresa . Maar ze hielden het water dus moet goedkomen.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

hoe was de appeltaart

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@haak ik ben nog de appeltaart schuldig . Hij heeft het verdient de vaatjes zijn nog steeds droog en  de whisky kleurt ook nu al .

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@haak ik ben nog de appeltaart schuldig . Hij heeft het verdient de vaatjes zijn nog steeds droog en  de whisky kleurt ook nu al .

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@theresa top! Ben heel benieuwd hoe ze het houden. Heb je nog een foto van de buitenkant theresa?

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eindelijk mijn ‘Robberts rum met vijgen’ na 8 weken uit mijn nieuwe vaatje gehaald. Verdund van 65 naar 40% en 4 uur op 50 gr verwarmd. Nu wegzetten en afblijven. Over paar maanden maar eens proeven 

1637332884-99141DEF-2085-4D35-B1AE-AAF81E3DEF4C.jpeg
Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?