Wat ook kan helpen is om de drank een 2 a 2,5 uur te verwarmen op 55 graden Celsius, hou een beetje apart en proef beide erna (wel de verwarmde variant laten afkoelen). Ik ben wel nieuwsgierig naar een fotootje van de gin met cassis hout.
Hi Alchemist
Hie is de pic
Op de foto lijkt het eerder geel IRL is het groengeel.
Ik ga hem vanavond proeven
Cheers
tot nu toe zie ik iedereen het wel hebben over het lageren op hout . Misschien wat Branden of roasten en wat suggesties van gewicht aan materialen of rijpings tijd op hout .
Maar let wel dat zowel bij het hergebruik van hout maar ook voor nieuw hout soms wat meer voorbereiding nodig is dan plukken , zagen , drogen en toevoegen ..
Een Behandeling van hout zoals wateren , hout verwarmen, branden , behandeling met calsium , zuur , zwavel , zwavel dioxide , sulfiet , loog , waterstof peroxide kan eventueel verbeteren en frisser maken maar soms ook noodzakelijk zijn.
Het wieken van vaten is een oude behandeling die zowel in whiskey , wijn , bier , cognac algemeen zijn .
Maar ook stokjes , schilvers , blokjes kunnen voor behandeling nodig hebben .
Soms kan het zijn dat wanneer je dit niet doet wel snel hele donkere kleuren komen maar weinig smaak of juist enorm veel bitterheid of muffe achtergrond kan zich voordoen . Maar ook bepaalde vertroebelingen die moeilijk weg te krijgen zijn .
soms kan hout schimmels bevatten sporen van zwammen of zelfs nog diverse ongedierte .
ook celluloses , tannines kunnen in hogere of mindere maten aanwezig zijn.
Wanneer je na gebruik een vat gaat opslaan moet je ook zorg dragen dat er geen schimmel of infectie inkomen . ( Alcohol verdampt dus ook daarna kan vat diverse problemen oplopen ) .
Hout schilvers en dergelijke gooit men vaak weg na gebruik een vat kan meerdere keren gebruikt en na enige keren is het ook beter het vat te reconditioneren. Zeker wanneer er een schimmel in heeft gezeten .
Soms kan het zijn dat wanneer je dit niet doet wel snel hele donkere kleuren komen maar weinig smaak of juist enorm veel bitterheid of muffe achtergrond kan zich voordoen .
Hi profeet Robbert
Zoals gemled heb ik de drank geproefd
Een muffe zure boel, bitter en scherp
Dus een giga mislukking. 🙂
Niet getreurd, we zijn er om te leren. Hout van cassis gaat weg, ik ga verder met olm, berk en eik.
Hi Alchemist
De smaak die reeds in de drank zat was te slecht. Ik ga een mini proefje doen met charred (verbrand?) cassis-hout. Even met de gasbrander erover hopende dat dan de zure muffe smaken uit het hout trekken.
Intussen blijft de berk, olm en eik verder trekken. Die proef ik half mei of zo.
Cheers
Salaam Robbert
Bedankt voor de tips.
Het hout dat ik gebruik is zelf gekapt en 2 jaar gedroogd op zolder.
Maar ik heb het niet in water bewaard.
Voor het rijpen van de alco met hout : wat zou je aanraden.
- De alco in de kelder waar de temperatuur constant is (of ijskast)
- De alco bewaren in de niet verwarmde garage waar de temperatuur fluctueert
- De alco in de keuken bewaren waar de temperatuur warm is
Ik versta dat men in schotland whisky bewaart in niet verwarmde schuren en dat er in Frankrijk cognac in kelders rijpt.
Bedankt Robbert
Houten blokjes liggen nu in het water en de drank gaat in de kelder om te rijpen.
Het is daar geen 11 graden maar wel een constante temperatuur.
Nogmaals dank voor help.
Ik proef de nieuwe probeersels half Mei en laat iets weten
Als er nog tips zijn ivm hout : altijd welkom
Bedankt Sjonnie
Dus jij gebruikt alleen eiken ?
Ik ga zeker vanaf nu veschillende houtsoorten drogen op zolder en exprimenteren. Althans volgend jaar na drogen en uitlogen.
Wegens te veel soorten, wil ik op de geur van het hout afgaan, Dus cassis, hulst, berk, acacia etc.
Niet zo dadelijk met den en spar en coniferen. Ik denk dat die eerder een Retsina smaakje geven. Alhoewel juniper .....
Ik heb ook een vraagje over hout. Ik weet niet of het beter is om een nieuw topic aan te maken of om het bij een ouder topic te zetten.
Van mijn bbq projecten heb ik van het merk axtschlag rookhout onder andere kersen hout en beukenhout (beuchwood) liggen.
En van het merk Weber Seafood smoking blend ( wat voor een hout zie ik zo 123 niet staan)
Kan dit ook gebruikt worden voor een smaak af te geven aan mijn drank of kan dt giftig zijn?
Ik gebruik oud eiken uit het bos ik heb iemand die wel eens een eik om moet zagen,dat laat ik 3 jr liggen.ik gooi ook wat hout op de bbq dat gebruik ik ook er bij niet echt veel maar haal eerst het verbrande er af.
Ik heb met plezier alles meegelezen, ben compleet nieuw in het zelf stoken.. ketel is nog in de maak.
maar is het heel raar gedacht om wat hout te weken in wat Port dit te drogen en in kleine hoeveelheid naast ander gebrand eiken bijvoorbeeld toe te voegen ..
Of het wel of niet vreemd is potje staat al 2 weken in de koelkast😂
Ook even een paar ervaringen en ook wat standaard gewoontes uit de whisky-wereld en ook Genever-wereld.
Eerst: ik rijp brandy/armagnac op Frans eiken. Vaatjes van 3 en 5 liter. Eerste ronde van elk vat is te sterk qua smaak (na 2 maanden rijping); tweede ronde en verder is beter. Hoe vaker het vat gebruikt is, hoe langer je moet lageren voor hetzelfde effect. En dat is voor brandy fijn, want hoe langer je kunt lageren, de te beter de oxidatie van ethylacetaat en des te fijner de smaak.
In de Genever-wereld is het vrij normaal om lang te laten rijpen op speciale vaten (sherry, port etc.) maar bedenk dat die rijping geschiedt bij een veel lager abv (40-45 %) dan bij rijping van whisky (60-65%). Dus de opname van extra smaakjes is dan minder heftig.
Bij whisky geschiedt 80 tot 90 procent van de rijping op ex-bourbon vaten (Amerikaans eiken) en dan wordt (soms) kort 'gefinished' - bijv. 6 maanden - op een speciaal vat. Bij deze hogere abv's heeft dat behoorlijk veel effect.
Morgen breng ik mijn eikenvaatjes weg omdat ze al 5 en 6 x opnieuw gebruikt binne. Dus smaak en kracht is er uit .
Vaatjes kunnen langer mee als ze na poosje van gebruik worden schoongemaakt en weer opgefrist .
er blijft wel iets hangen van het oude smaak maar als het goed gedaan wordt dan is opfrissen echt de moeite .
mijn heit had deze vaatjes al en ik gebruik ze voor verschiedene dranken maar onderhoud is alles ook voor vaatjes
Spannend momentje nu .Ik kon de vaatjes terughalen bij Robbert .
Krekt een gevuld met 20 liter verse pruimenbrandewijn duimen gekruist dat het erin blijft zitten .
ook het kleine 10 liter vaatje aanst vullen met whisky .