Meldingen
Alles wissen

Macedonie, land van de rakija


Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedemorgen stokers, 

Na mijn opstartproblemen van gisteravond met het uploaden van foto's welke nu eindelijk wel zichtbaar zijn, ben ik mijn archief ingedoken. Ik ben namelijk soms redelijk enthousiast, zo ook in dit verhaal.

Mijn vrouw is een Macedonische, welke nu zo'n 8 jaar in NL woont. Macedonische mensen hebben een hele sterke band met de familie. Anders dan wij Nederlanders. Het komt dus zo'n keer of 3 a 4 voor dat we naar Skopje gaan.  Heerlijk!!

De mensen zijn aardig, het eten is top  alles is nog spotgoedkoop en ze hebben een heerlijk drankje. Waar de mensen mee opstaan én mee naar bed gaan!

 

de Rakija

De rakija word dus door de hele Balkan gemaakt. het is een vrij sterk drankje van rond de 50%alc. Rakija word voornamelijk gemaakt van fruit wat 'over' is. De soorten rakija worden gemaakt van druiven, pruimen, appels en eigenlijk elk andere fruitsoort wat over is. Er gaat immers niks verloren op de balkan.

De rakija word in de dorpjes vaak zelf gestookt, iedereen in Macedonie kent of heeft wel familie waar een brouwer actief is.Hier worden hele voorraden gestookt. Eind  augustus als de fruit rijp is ruik je plots overal verbrand houtlucht. En dat is niet om het huis warm te stoken (het is er immers 35c +), maar om de drankketel warm te stoken.

Ik heb het geluk gehad dat we een stoker hebben kunnen ontmoeten in Macedonie. Hier uit is ook mijn enthousiasme ontstaan. Zelf brouwen van Rakija. Ik heb in Portugal een alambik van 15 liter besteld en oplaten sturen naar NL. Scheelt bijna de helft in prijs vergeleken met een ketel die je in NL besteld. Deze is inmiddels 1x gebruikt voor een pruimenrakija. Na veel filmpjes van George uit 'the US of A'  ( Barley and Hops Brewing) en  het internet afgespeurd te hebben naar informatie  toch de stoute schoenen aangedaan. Ook stond mijn schoonfamilie op het punt over te komen naar NL. Leuk om hun rakija uit Holandija mee te laten nemen. 3 weken van tevore de fermenttie emmer klaar gezet met 10 kg pruimen van de Aldi.

Ik heb in totaal  van de 12 liter stookwijn  1 liter rakija  uit gehaald.Het kon misschien meer zijn, maar met mijn beginnende situatie heb ik een langere 'heads' genomen van wel een drinkglas vol. De hearts heb ik verstookt tot er nog maar  40%alc uit de alambik droop en de rest had ik weggegooid. Om er een kleur aan te geven, heb ik eiken houtsnippers gekocht bij de Intratuin.

 

De Rakija was buitengewoon goed gelukt. hetzij met wat geluk natuurlijk. De rakija is zelfs meegenomen naar Macedonie om aan schoonpa te laten proeven. Ook daar hebben we inmiddels reactie van gehad. Gekke Hollanders!   haha, voor mij een groot compliment en dit smaakt naar meer! Ik ben inmiddels begonnen met een watermeloen rakija, en dat proces ga ik zeker posten hier.

На здравје (proost!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
8 reacties
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat een mooi verslag Robin, mooie foto's ook!

Leuk dat je het hebt laten testen door je schoonvader!

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks! Ja betere eer kan je niet krijgen he;)

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robin het eten komt mij bekend voor,ook dat van die sterke band met fam.Adriana is Roemeens.en ik stook ook zo,rakija ken ik heel goed om dat ik het al jaren stook,als je van pruimen stookt is het daar palinka,50-55%druiven en de rest is rakija,die van druiven gooi ik op eiken,dan word het wijnbrand.ik had 10 ltr.naar Rom.gestuurd maar is daar zo goed bevallen dat ik 20ltr mee neem met vacantie,als ik daar ben stook ik ook maar dan op hout,het dorpje waar ik 15 kom heeft mij in hun gemeenschap opgenomen,als ik iets zeg dan zeggen ze maar jij bent er een van ons.ik ga weer voor 6 wkn.en ga daar met tranen in de ogen weg,als ik ga staan ze buiten te huilen.ik wil er in de toekomst ook gaan wonen,het bevalt mij heel goed daar.ik begrijp heel goed dat je er vaak op vacantie gaat.gr.Chris.

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha geweldig! Klinkt goed chris. Ik zie ons onze oude dag ook wel in Ohrid slijten. Heerlijk daar.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

RvdH,bedenk wel later bestaat niet,nu leven en genieten,ik ben 66 en gelukkig kerngezond en nog erg actief maar ik hou altijd in mijn achterhoofd morgen kan het anders zijn,ik heb net in 1.5 mnd.4 om me heen begraven.

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik kan nog 34 jaar stook ervaring opdoen tot ik jouw leeftijd heb ChrisV. Tuurlijk in het achterhoofd dat het morgen anders kan zijn. We hebben dan ook inmidels al een appartementje in Skopje :D. Voor de zekerheid. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed zo vooruit zien is regeren.ik ben ook zo’n vooruit planner.en 34 jr.zijn sneller voorbij dan je denkt,en zeker als je zo leeft als ik,????

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Weer een mooi jaar.

Gerijpt op moerbei, geroosterd eikenhout en gewoon puur natuur.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?