Meldingen
Alles wissen

Master distillers


Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een tijd geleden vroeg ik of ze eenmaal of tweemaal overhalen. Niemand die het met zekerheid wist. het antwoord kwam met naar Master distillers te kijken. Ze halen eenmaal MET THUMPER over. De tweede overhaal gebeurt eigenlijk in de thumper.Ook is me opgevallen dat ze wel heel open zijn over hun illegale activiteiten maar als je op naam googelt blijkt dat ze nu bijna allemaal legaal bezig zijn Zie https://www.sugarlands.com/ https://www.timsmithspirits.com/ en er zijn nog andere die ik niet direct vind. In de US geldt dat ze je moeten betrappen op heterdaad en dat speelt ook in hun voordeel. Hoe het hier zit weet ik niet maar ik heb wel eens de wijkagent op bezoek gehad en die vond het razend interessant en heb hem nog heel het procédé uitgelegd. Ik heb er nooit meer van gehoord betreffende stoken van alcohol. Ja ben maar een heel klein visje dat de moeite niet waard is om gevangen te worden.

Beantwoorden
16 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stierke het verhaal van de thumper is meerdere keren wel aan bod geweest . Kees22 heeft het vele malen al besproken immers hij gebruikt niet anders.

Hou er rekening mee dat de Amerikaanse "moonshiners" uitleg erg kort door de bocht is.

  de Amerikaanse " Thumper " methode is vaak summier en men gaat dan vaak uit van verwarming door eigen damp terwijl ook bij veel drank typen het tweede vat behoort voorverwarmd te worden .

er zijn verschillende mogelijkheden met een secondair vat . Als doubler , cleaner , rectificatie , drystill , kruiden vat .

En inderdaad kunt het gebruiken voor de 2 overhaal meteen .

Je kunt smaken verhogen , verrijken. ,Milder maken ,verarmen of rectificatie en gebruiken als cleaner 

Op al die verschillende vormen kun je inspelen maar soms moet ook inrichting van secondair of( 3e of 4e vat ) daarop aangepast . Daarop ook de destilatie wijze.

Zie ook de voorloper de charantaise ketel .

 

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert  Er staan zeven bladzijden in verband met thumper op dit forum maar geeneen verteld dat het een één stap procédé is waarbij de wash in de ketel gaat en uit de condensor het afgewerkte produkt. Met de alambic heb je ruwstook en fijnstook wat je met de thumper niet hebt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stierke Bij mij rijst eerst de vraag , wil je de Amerikaanse moonshiners thumper methode  of de engelse , Ierse doubler , de franse doublé  of meer de oostenrijkse / Zwitserse methode gebruiken . En gewoon als " tweede stook of wil je een andere functie ? 

De moonshine kort door de bocht boere methode  is  vul  de ketel met de stookwijn en de " thumper ' vul je deels met regenwater of met een laag alcohol uit een eerdere stook of een white dog . 

Ook wel wordt de thumper voorverwarmd op 55 a 65 gr of gevuld met een al lauwe vloeistof .

De hete damp uit de ketel  passeert de thumper en verwarmt deze .

De voorloop en de naloop verwijder je .

Hou wel rekening dat het kooknat wanneer je een graan mout beslag gebruikt hebt niet boven de 95 graden mag komen.

De moonshiner thumper stokers en de potstill  stokers die whiskey maken zullen altijd blijven mouwen over wat nu het beste is .Het is ook Kwestie van smaak wens en nog belangrijker hou beheerst men de techniek .

 

 

 

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert en wat zijn de verschillen tussen de Amerikaanse moonshiners thumper methode  of de engelse , Ierse doubler , de franse doublé  of meer de oostenrijkse / Zwitserse methode? Ik vind het interessant en ben een en al oor.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stierke de boven staande boeren Amerikaanse moonshiners manier zal door veel echte Whiskey makers worden afgedaan als minderwaardig aan de potstill / Whiskey still manier waarbij in meerdere keren word overgehaald.  

Het wordt gezien door de een als meer smaak behouden en door ander als ook meer vervuiling doorgeven . Hierbij is ook weer dat de een bepaalde smaken prefereert en de postill / whiskey still stokers ze juist als behouden van verkeerde stoffen die smaak aantasten .

Ondanks dat word ook wel met meerdere vaten / thumpers gestookt in andere delen van de wereld maar ook dat ze andere functies in systeem hebben . 

De manier van gebruik als 2e stook verschilt dus ook wel in materiaal dat gebruikt wordt zo zijn er thumpers van glas , staal , koper en ook de hele oude houten doubler . Dit om meer warmte vast te houden bij hout of juist ook een koelen van een metaal als waardoor er een soort terug condenseren plaats vind waardoor percentage meer verhoogt .

De houten doublers / thumpers is o.a. door de ieren en ook de Ierse kolonisten veelal gebruikt en nog steeds

Dan heb je de manier waarbij de thumper continu wordt verwarmt of alleen bij opstoken maar ook de onverwarmde manier ..in frankrijk gebruikt men ze met zowel low wines maar ook high wines . En ook wel dat er gestookt wordt over eerder gestookt hoog alcohol producten in de thumper . Voor meer verzadiging .

Dan gebruikt men ze om zowel de tweede stook te doen waarbij zowel percentage verhoogd maar met een product erin toegevoegd als actief koolstof of een natruim of calcium die juist verzachten . 

In Schotland gebruikt men de doubler / thumper ook wel al een derde stook waarbij een eerste op potstill gebeurt en 2e met de doubler om blends te maken .Ook gebruikt men hier eel de doubler en troisieme voor.

In delen van europa stookte men wijnen die dan over  verwarmde wijnen van ander product werd gehaal in doubler  en op die manier gecombineerd .denk aan een muskaatwijn die over abrikozenwijn werd / word gestookt of andersom.

In rum gebruikt men ze in meerdere tot soms wel 4 stations waarmee van stookwijn naar lowwine naar hight wine wordt gestookt met daarachter een ketel als fiter en daarachter weer een rectificatie .Hierbij worden de in serie staande ketels vaak met stoompijpen op temperatuur gehouden .

Dan zijn er nog thumpers die o.a. worden gebruikt als doubler met daarna een tot soms wel 3 met koolstof , kiezelguhr en dergelijke om zo helder mogelijke vodka's te maken.

En dan heb je nog de vaten die niet stampen de geluiden maken van dampstoten dus zowiezo geen thumper kunnen genoemd die gebruikt worden als kruidenboxen , dry stills , reduceer stations . 

O.a. oude Franse , Zwitserse , tjechische absint Destileerderijen gebruikten dit .

En zo zijn er meer methoden.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Master Distillers is leuk om te zien, maar volledig gescript en dus zo fake als maar kan zijn 😁.

Maar blijft leuke televisie 😃. 

Beantwoorden
8 Reacties
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@stephan helemaal eens. Maar met wat er tegenwoordig voor is op de tv aan zielige spelprogramma’s, slechte nederlandse films, ex on the beach achtige ellende...... geef mij dan maar wat mannen in een bos die net doen alsof ze moonshine maken 🤣

 

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@poacher dit ben ik 100% met je eens.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@stephan

Ikzelf kijk liever naar onze eigen master ROBBERT zijn filmpjes, ze zijn leerzaam en stap voor stap uitgelegd.

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@marcel1966 niet ál te veel veren in zijn achterste stoppen 😉 ! Anders gaat hij nóg verder naast zijn schoenen lopen 😜 !

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@stephan

Haha, Hij mag van mij gerust naast zn schoenen gaan lopen, al lijkt hij mij daar de persoon niet voor.

Ik ben er blij mee, dat hij zijn kennis en mening deelt, erg leerzaam allemaal.

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@marcel1966 @stephan Ik ben het helemaal met jullie uitspraken eens, en wat zouden we moeten zonder Robert op dit forum.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@stephan Ik ben zeker dat naast schoenen lopen wel meevalt , robbert is best wel een dankbaar iemand die leuk vind mensen te helpen . Is niet zo een bok als hij lijkt. 

Mijn keteltsje verbouwde hij voor een appeltaart . 

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@theresa haha, wees gerust, ik ben fan hoor, hij heeft mij een paar keer geholpen.

 

Beetje plagen mag toch wel 😉? 

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik kijk ook naar moonshiners,ze vertellen niet hoe ze het doen,al zullen ze best wel weten.ik zelf maak mij niet zo druk om een inval,terwijl ik met een ketel van 100 ltr stook.als je geen ketel in huis hebt of half dan kunnen ze je niets maken,en de drank die je in huis hebt zorg er voor dat je genoeg drankflessen in huis hebt waar je de ltrs mee kunt verantwoorden,en verkoop NOOIT iets ik sta op VICE en morgen een groot stuk in de Nieuwe Revu.ik maak mij geen zorgen

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

En ik stook ongeveer 18 jr😉

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?