Meldingen
Alles wissen

met smartstill van het padje

Pagina 1 / 5

Robbert
Berichten: 9975
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

voor Nimrax  van het padje !

Ik weet het is Iets heel anders voor mijn doen .

heel enkeld  speel wel eens met simpele beperkte electrische ketel.

Nu de smartstill .

met minimale mogelijkheden toch iets lekkers .

Eerst pak ik een pan met daarin 2 liter 42% alcohol 

Hier in 1 1/2 grote banaan , handje gekneusde cacao bonen , handje sinaasappelschil ,zakje vanille ,

zakje anijs van De Ruyter en een kop zeer sterke koffie . 

Op stoofje verwarm ik het hele zwikkie tot 55 graden en laat dit zo 2 uurtjes staan .

De smartstill bodem bedek ik met wat keramische steentjes tegen aanbranden .

Hierna gooi ik de hele handel uit het pannetje in de smartstill .

Hierna gaan met die banaan .

voorloop is minimaal en binnen enkele milliliters proef je al omslag in smaak dan alles opvangen tot je uit uitstroom een sterke koffie cacoa smaak krijgt .

Uit uitsroom komt dan iets rond percentage  35%  stoppen met opvang 

de rest is voor de chihuahua .

je zal dan een kan hebben met een percentage van rond 65% .

Hierbij water en suikersiroop van gebrande suiker   naar smaak toevoegen en je houd dan 2 liter lekkere likeur over .

Proost .

Beantwoorden
66 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ziet er goed uit!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Helemaal voor mij?? En Turtle proof!! Zoooo goed bezig Robbert!! 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja nimrax zo zie je dat of je nu met een Smartstill , of zo een grainfather of met een alambiek stookt overal mee kun je iets goeds maken . ( zaterdag ga ik weer met een normale 50 liter ketel aan het werk . ?? )

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik krijg er verdorie dorst van... 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gelukkig ik was al bang dat mijn voorbeeld ineens van zijn geloof afgestapt was. Of nog erger zoals complete inzinking.... maar gelukkig het valt mee. 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dan zal ik maar een maaskantje pakken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

voordeel van dit soort "ouwe wijfen" likeurtjes is , na slechts enkele dagen is het al drinkbaar wanneer je het een dag na maken even in au bain marie een 2 a 3 uurtjes hebt laten oxideren .
??

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert, is dat oxideren altijd nodig bij likeurtjes op deze manier? Of ligt het aan de ingrediënten?
Had me gisteren verbaasd over dat de Smartstill een 80% procent kan halen en dit opent nieuwe deuren. Limoncello en dergelijke.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Zo word de drank zachter,en je verouderd hem.ik zet altijd mijn drank buiten in de zon ,overdag word hij warm en s’nachts koelt hij af,ik draai af en toe de dop los.maar hij word er wel beter door het scherpe gaat er zo vanaf.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt ChrisV,

En hoe lang duurt het verouderen op die manier? Ik had gelezen (of bij Still It op Youtube gezien, weet ik even niet) dat een nacht met de dop open voldoende was bij Whisky.

Nu zal het bij de Whisky tijd genoeg hebben wanneer ik die ga verouderen, maar likeurtjes zijn eigenlijk pas sinds gisteravond op het wensenlijstje komen.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoe lang duurt het verouderen op die manier? 

Ik heb op de BBQ3 een fles van hem gehad die 2018 gebotteld was dus die heeft in elk geval een jaar gestaan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alchemist elke alcohol heeft tijd van rijping nodig .
Ook schone alcohol moet 48 uur staan na distilleren .
( met het maken scheiding van naloop moet je ook beetje anticiperen omdat zodra aan zuurstof blootgesteld begint een oxidatie proces)
Je kunt op diverse manieren verouderen en forceren .
Nee 1 dag is niet afdoende .
Je kunt met au bain marie en ook temperatuur wisselen dit doen maar ook met U.v. lampen , IR. licht , en ook toevoegingen doen met chemicaliën ( dit ga ik niet beschrijven via site omdat je daar iets meer ervaring en kunde voor moet hebben .)
Ook met ultrasoon en ozon zijn mogelijkheden.
In rusland verouderd men met rontgun straling maar dat vind ik af te raden .

Een gewone likeur een aantal uren au bain marie zetten met dop iets los en daarna 14 dagen donker zetten geeft een vergelijkbare veroudering van enkele manden tot een jaar .
Door het een aantal keren te herhalen kun je echt flinke veroudering benaderen .
Voor dranken op hout moet je wel rekening houden met looizuren die meer dan alleen de oxidatie beïnvloeden .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

terug komend op smartstill en 80% .
Ik ben wat aan expirimenteren geweest met dit ding maar met wat trucjes kun je net als met elke andere simpele ketel 88- 92% halen .
De koeling is wat lastig maar als je beperkt in hoeveelheden kun je iets korter werken waardoor het koelgedeelte van apparaat op zich niet te warm wordt

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik laat hem drie vier weken buiten staan doe er wel snippers in,ik laat de dop er opzitten maar draai hem af en toe open s’morgens en s’avonds.als ik naar de schuur loop.staat volop in de zon in plasticflessen van 5 ltr.door de warmte worden die dan bol,en open dan de dop s’morgens zijn ze gekrompen en maak ik weer de dop los,dan hoor ik de fles ademen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?