Goedendag allen
Na een bezoek bij "bewust' eens een walnoten likeur geproefd en wist gelijk dit ga ik ook eens proberen. Er zijn hier verschillende manieren voor maar gekozen heb ik om rijpe walnoten te macereren. Resultaat smaakt lekker. MAAR het is een gok hoeveel het % alc. Is. Genomen is ongeveer 675ml maceraat van 80% verdund met 400ml water/suiker mengsel.
In theorie zou je
675 x 80 / 100 = 540 ml alcohol hebben
aangelengd met 400 ml suikerwater heb je een volume van
675 + 400 = 1075 ml
Dus, 540 ml alchol in 1075 ml drank = 50%
Da's de theorie. Helaas in de praktijk kunnen we de vraag stellen hoeveel alcohol er in de noten zit. Laatst heb ik witte druiven 8 weken laten macereren in alcohol van 50%. Dit dan verdund naar drinksterkte van 25% en wat bleek, het spul is spontaan beginnen gisten. Ik vond de druiven al heel sterk naar alcohol smaken dus vermoed ik dat na 8 weken het maceraat helemaal geen 50% meer is. Het is ook niet te meten want de opgeloste suikers en andere stoffen maskeren het alcoholpercentage .
Volgens expert Robbert zou je 100 ml maceraat moeten destilleren met een glazen kolf zodat je kan bepalen hoeveel alcohol er effectief in zit.
Volgens mij doet Bewust gewoon noot op alcohol
geen suiker
is wel verrekte lekker dat likeurtje
En de appeltaart waar je de noten in verwerkt of baklava …😋😋