Meldingen
Alles wissen

Meten is weten, gissen.....


RummyDummy
Berichten: 47
Topic starter
(@brandt-r)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Goedendag allen

Na een bezoek bij "bewust' eens een walnoten likeur geproefd en wist gelijk dit ga ik ook eens proberen.  Er zijn hier verschillende manieren voor maar gekozen heb ik om rijpe walnoten te macereren. Resultaat smaakt lekker. MAAR het is een gok hoeveel het % alc. Is. Genomen is ongeveer 675ml maceraat van 80% verdund met 400ml water/suiker mengsel. 

1674394067-20230122_131616.jpg
Beantwoorden
4 reacties
Odevie
Berichten: 319
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

In theorie zou je

675 x 80 / 100 = 540 ml alcohol hebben

aangelengd met 400 ml suikerwater heb je een volume van

675 + 400 = 1075 ml

Dus, 540 ml alchol in 1075 ml drank = 50%

Da's de theorie. Helaas in de praktijk kunnen we de vraag stellen hoeveel alcohol er in de noten zit. Laatst heb ik witte druiven 8 weken laten macereren in alcohol van 50%. Dit dan verdund naar drinksterkte van 25% en wat bleek, het spul is spontaan beginnen gisten. Ik vond de druiven al heel sterk naar alcohol smaken dus vermoed ik dat na 8 weken het maceraat helemaal geen 50% meer is. Het is ook niet te meten want de opgeloste suikers en andere stoffen maskeren het alcoholpercentage .

Volgens expert Robbert zou je 100 ml maceraat moeten destilleren met een glazen kolf zodat je kan bepalen hoeveel alcohol er effectief in zit.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
RummyDummy
(@brandt-r)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@odevie bedankt voor jouw reactie! Robbert heeft het mij ook al eens uitgelegd,  maar het is precies wat jij zegt die walnoten en kruiden bevatten en/of ontrekken ook vocht en kan gaan gisten waardoor het op smaak gemengd word, zonder dit te kunnen zeggen.....daar baal ik wel van.  Droogkoken is ook wat 100ml is genoeg voor een gezellige avond! Hihihi 😉

Beantwoorden
Haak
Berichten: 559
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Volgens mij doet Bewust gewoon noot op alcohol 

geen suiker

is wel verrekte lekker dat likeurtje 

En de appeltaart waar je de noten in verwerkt of baklava …😋😋

Beantwoorden
1 Beantwoorden
RummyDummy
(@brandt-r)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@haak 🤣 😉

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?