Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste whiskey ( Hard Mocha Whiskey Bio van Biobrouwmaat )

Pagina 4 / 7

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is geen fout, dat komt uit het originele recept 

 

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dit is er een van maar eenieder is vrij om zijn of haar zienswijze in dit recept aan te passen naar eigen inzicht.

Zo zie je ook de 55ºC stap in dit recept niet terug en ook in een recept van de mouterij komt deze niet meer voor. Dit heeft alles te maken met de modificatie die de mouten de laatste jaren hebben ondergaan. Een mout van een paar decennia terug is niet meer te vergelijken met de huidige mouten. 

Wanneer je je pH op orde hebt dan slaan de eiwitten na de kook netjes neer (je ziet de vlokken dan naar de bodem zakken). Maak je een whirlpool dan kun je e.e.a. mooi scheiden. Gebruikt je calciumchloride als pH-correctie dan slaan de eiwitten nog mooier neer. In bovenstaand recept hebben ze het weer over een 62ºC stap. Ook wordt hier e.e.a. gekookt wat weer noodzakelijk is om de eiwitten te laten neerslaan.

 

Maar nogmaals, er is niet één methode maar vele verschillende. Kijk wat jou het beste past en waar je je goed bij voelt.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Past er geen foodgrade hdpe emmer in je pan, gaatjes erin aan de onderkant.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het zit erop 🙂 

Was wel een onderneming waar niet alles verliep zoals ik het had voorzien. Eigen onkunde en stommigheden liep ik tegenaan en daar heb ik maar zo goed mogelijk op geanticipeerd,

Wat is het leuk om te doen 🙂 Al ik nog niet precies weet wat ik aan het doen wash..haha

Morgen geef ik uitgebreider verslag en hopelijk ook met wat foto's, want die krijg ik op een of andere manier niet geplaatst.

Ik had wat tegenslagen en voelde de moed al zakken maar net op het eind bij een SG meting bij 25 graden had ik 1060 SG. Volgens mij is dat wel ok...hoop ik 😉

(laat me vanavond maar in die waan ? )

Nu wachten tot de gist erbij kan......kan wel ff duren staat op 84 graden nu ?

To be continued  ✌

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn verslagje van gisteravond.

Als eerste is het beter om het in de ochtend te doen….het duurt wel even voor het afgekoeld is en dan wordt het echt wel een latertje voor je klaar bent.

Na alle spullen klaar te hebben gezet en gereinigd (Wat is sulfiet scherp zeg..poeh) Kan ik mijn pan vullen met wat voorverwarmd water. Daar liep ik tegen het eerste probleem op. Ik had de pan op Marktplaats gekocht voor 40 liter maar deze is hoogstens 30 liter. Dus toen de pan op temperatuur was en de mout erin kon…moest ik heel voorzichtig zijn om het niet te laten overstromen. Beetje stom dat ik dat niet nagekeken had. Ik kwam er net mee weg en er is maar een beetje over de pan heen gegaan. Volgende keer vul ik tm 22 liter en als de mout volledig opgenomen is doe ik de rest er pas bij, dan kom ik er wel mee weg. Al ik op zoek ga naar een 50 liter pan, dan is het helemaal opgelost. De eerste stap ging prima. Maar mijn nieuwe PH meter heeft een “hold “knopje die ik indrukte bij de meting..alleen die moet je niet ingedrukt houden want dan gaat hij in de calibratiemodus en ging hij calibreren in de mash. ☹ Dus onbruikbaar en dus maar met strookjes gewerkt. Ik hoop dat ik goed uit ben gekomen. De tweede en derde stap gingen goed. De jodiumproef was lastig te zien daar de mash heel donker van kleur was, voor de zekerheid wat langer doorgegaan. Maar omdat mijn pan tot het randje zat werd spoelen wat lastiger. Ik had een schoongemaakte gistemmer klaargezet en heb daar een grote zeef boven gehangen. De bostel uit de pan in de zeef uitgespoeld met water van 80 graden en daarna de hele pan overgegoten door de zeef in de gistemmer. Gelijk de gistemmer weer terug in de pan gedaan om hem naar kookpunt te brengen. (ik hoop dat dit geen verkeerde methode is geweest want ik zag even geen andere oplossing. Ik had misschien beter eerst naar 85 moeten gaan en dan de bostel eruit zeven? )

Uiteindelijk zat ik weer met een pan op het randje en heb het laten inkoken tm 25 liter met voortdurend roeren, wat ik de hele proces gedaan heb. Roeren, roeren, roeren als een Italiaanse Oma boven de polenta. Daarna af laten koelen wat natuurlijk wel even duurde. Ik had een monster genomen en op 25 graden kwam deze op 1062 SG.

Wat ruikt het trouwens lekker en wat is het leuk om te doen. Dat je met uitsluitend goede natuurlijke ingrediënten werkt maakt het nog wat specialer. Ik ga dit zeker nog een keer doen.!!

Ik had nog een vraag …. Is het mogelijk bij stap 1 eerst 20 liter erin te doen en dan de mout in de pan te doen en als deze doorgeroerd is de pan afvullen tm 25 liter volume ? Nu had ik 25 liter dan de mout erin en dan kom je op een groter volume dan 25 liter en als je dan gaat spoelen hou je ook ruim meer dan 25 liter over. Dat was in mijn geval wat lastiger werken en ik moest best beetje inkoken.

Ik krijg geen foto1s geplaatst.. ik ga nog  kijken of ik ergens wat kan uploaden met een linkje

Het staat nu lekker te gisten ? Ik hoop dat het z`n gang gaat.

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

https://myalbum.com/album/AThdndpGb849

Wat foto`s van het proces kun je via de link bekijken (hoop ik) 

En iedereen nog bedankt voor het meedenken ?

Straks komen er vast weer wat vragen maar voor nu een weekje rust ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zo te horen is het goed gegaan mooi!

 

S.G. waarde is goed.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt inderdaad eerst met 20 liter beginnen.

Ook langer doorgaan met een maish stap is geen probleem. De maish schema's zijn een leidraad. Met de mouten van tegenwoordig zijn maischschema's ook niet meer zo belangrijk en moet je er ook niet te zwaar aan tillen (zie mijn voorbeeld van een paar posts terug).

De jodiumproef: hiervoor schep je het beste een beetje bostel uit de ketel/pan en druppelt daar wat jodium op, niet in de vloeistof/mash. En niet teruggooien ?

Ook het inkoken tot 25 liter is niet echt van belang en daarmee is ook het start SG niet zo belangrijk. Voor bierbrouwers is dit wel belangrijk omdat dit het eindproduct is. Whisky mash moet toch nog gestookt worden.

 

Mooie fotoreportage ??

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gelukkig lijkt het dan goed te zijn gegaan, het pruttelt al lekker op z`n gemak. Dat inkoken was omdat mijn gistvat maar voor 25 liter is ? 

Thanks ?

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je later de Whisky proeft zal het ook naar meer smaken, werken met granen is het leukste wat er is qua deze hobby 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 223
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Leuk verslag!

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hard gewerkt, nu is het even wachten. En dan ga je het destileren ook hier bijhouden hoop ik 🙂 heb je ph nog gestuurd? En wat je start ph?

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hee jan ik heb per ongeluk 2 50 liter pannen besteld als je er 1 over wilt nemen kun je me een bericht sturen. Voor het filteren is een hevel filter een goede tip. Eenvoudig zelf te maken en ontzettend effectief.  

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb net een pan op MP gekocht, maar dank je voor het aanbod ! 

Beantwoorden
Jandemann
Berichten: 166
Topic starter
(@jandemann)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De gist is al aardig uitgewerkt en is van 1070 naar 1020 gegaan. Volgens het rekensommetje zou ik dan 6.75 procent alcohol moeten hebben. ? Wat ook het het opgegeven percentage is in de beschrijving van Biobrouwmaat. 

Dus straks gaan klaren.

Hoe kan ik dit het beste doen? 

Alle tips zijn welkom 🙂

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Laat het staan tot 1.000 of lager.

 

Klaren hoeft niet, wel de CO2 eruit halen, makkelijkste is in de ketel doen zonder helm, breng de vloeistof naar 50 a 55 graden en flink roeren. Laagje slaolie helpt ook wat tegen schuimen.

Beantwoorden
Pagina 4 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?