Meldingen
Alles wissen

Myrobalan (kerspruim , ook vaak aangezien voor maribellen ) vroeg dit jaar.


Theresa
Berichten: 307
Topic starter
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bij ons op de gaard en in het land is de drukte begonnen .

pluot pruimen oogst gaat al goed dit seizoen .

Inn

 lyts hoekje ook wat kerspruimen , de myrobalan staan .

de pruimpjes zijn ook lyts en er word zegt dat ze niet zo lekker zijn .

al paar jaar bruuk ik ze ook voor een soort van Slivovitsj .

de pitjes komen moeilijk los dus hier is hoe ik het doe om daar een fijn drankje van te maken .

na oogsten goed spoelen en daarna even in stomer. Door stomen worden ze zachter en zijn die zakjes of flesjes enzym niet nodig dus verknoei je ook niet de smaakjes en ook komt er dan geen methyl ontwikkeling .
hierna gaan ze in centrifuge . Niet een die hakselt ! Uit centrifuge nu 140 liter sap opvongen . Een soorte van dikzak. 
niet gefilterd . Daarbij ging wat citroensap en nu ph op 4.2 ..met wat pulp uit centrifuge en gist een gisstarter gemaakt en het staat nu al goed te bruisen . Sg 

over paar weekjes hoop ik het te stoken met mijn koperen keteltje .

Groetjes UT het Bildt . 🤗 

Beantwoorden
7 reacties
5 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@theresa ik moest ze even opzoeken. Wat een prachtige plant is dat en prachtige bloemen. 

Ik begrijp het goed als de pitjes achter blijven in de centrifuge?

Bedankt voor het delen, leuk om te lezen wat allemaal bruikbaar is. 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@murmillo ze staan in boomgaard wij hebben ze niet voor hun pracht maar opbrengsten. 
Ja pitjes blijven met schilletjes achter in centrifuge .

krekt als een keukensapcentrifuge .

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@theresa dat begrijp ik. Maar voor een leek wilde ik even zeggen dat ik het een mooie boom vind. Een grote sap centrifuge, mooi!

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@theresa mooie oogst zo te zien. Bij ons in Frankrijk beginnen de pruimen nu stilaan te rijpen. Alles is toch een maand achter, wij zitten op 640 meter hoogte. Wat me opvalt is dat er dit jaar minder insecten zijn die de vruchten aansteken voor ik ze kan plukken. Dus hopelijk dit jaar toch wat meer succes.

Om 140 liter sap op te vangen vermoed ik dat je niet met een huis, tuin en keukencentrifuge werkt. Wellicht zal het rendement hoger zijn dan bij hakselen en persen.

Het vergisten van sap geeft minder knoeiboel maar verlies je dan geen smaken als de pulp niet mee vergist?

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@odevie de oogst lijkt tot no toe goed te worden .

de centrifuge is een juicer met 750 kg capaciteit . De korf heeft grof of fijn filter ik bruuk een grof filter daarom is het een dik sap . Echt de  Schilletjes en pitten en dat blijft achter .

hakselen en persen maken pitjes stuk dat mag niet. 
we hebben ook pers hoor . Daar gaat 500 kg in maar is voor oare doeleinde

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb net afgelopen week 4,5 kg mirabellen geplukt. Niet echt genoeg voor een mooie stook, maar er komt nog meer aan. Voor de gele was ik te laat, die waren meestal al gevallen. Voor de rode was ik wat te vroeg. Maar er komt nog wat aan.

Ik heb mijn 4,5 kg een dag in de emmer laten zitten om na te rijpen. Vandaag tot 75 graden verhit en hete alpha-amylase toegevoegd, ga zo nog pectolase toevoegen en dan in een emmer overgieten en gist opstrooien.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@kees22 kort stomen of in warm water droppen is beter dan opwarmende . U verliest smaakjes .  even stomen doet het zelfde als pectolase maar verliest minder smaak. Ook dat enzym gaat dood  door de warmte die de methyl aanmaakt .

gist heeft ook zelf voldoende eigen enzympjes  dat amylase is niet nodig. Zoveel zetmeelstreng is er niet .

als u gist starter maakt van pruim en wat honing en even kort stoomt of dropt in heet water zijn andere spulletjes niet nodig en houd u echt meer smaak.

4,5 kilo is weinig blieft ook weinig over .wij hadden 140 liter dik sap uit de sortering resten van de myrobalan pruimpjes dat nu staat  te gisten .  

Paar kuubskisten pluot resten gestort . Nog veel te oogsten maat  laatste oogst resten daarvan bruuk ik ook voor slivovitsj . Maar die gist ik eerst en gaan voor stoken door centrifuge maar ook daarbij is even stomen voldoende of in heet water . 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?