Bij ons op de gaard en in het land is de drukte begonnen .
pluot pruimen oogst gaat al goed dit seizoen .
Inn
lyts hoekje ook wat kerspruimen , de myrobalan staan .
de pruimpjes zijn ook lyts en er word zegt dat ze niet zo lekker zijn .
al paar jaar bruuk ik ze ook voor een soort van Slivovitsj .
de pitjes komen moeilijk los dus hier is hoe ik het doe om daar een fijn drankje van te maken .
na oogsten goed spoelen en daarna even in stomer. Door stomen worden ze zachter en zijn die zakjes of flesjes enzym niet nodig dus verknoei je ook niet de smaakjes en ook komt er dan geen methyl ontwikkeling .
hierna gaan ze in centrifuge . Niet een die hakselt ! Uit centrifuge nu 140 liter sap opvongen . Een soorte van dikzak.
niet gefilterd . Daarbij ging wat citroensap en nu ph op 4.2 ..met wat pulp uit centrifuge en gist een gisstarter gemaakt en het staat nu al goed te bruisen . Sg
over paar weekjes hoop ik het te stoken met mijn koperen keteltje .
Groetjes UT het Bildt . 🤗
Ik heb net afgelopen week 4,5 kg mirabellen geplukt. Niet echt genoeg voor een mooie stook, maar er komt nog meer aan. Voor de gele was ik te laat, die waren meestal al gevallen. Voor de rode was ik wat te vroeg. Maar er komt nog wat aan.
Ik heb mijn 4,5 kg een dag in de emmer laten zitten om na te rijpen. Vandaag tot 75 graden verhit en hete alpha-amylase toegevoegd, ga zo nog pectolase toevoegen en dan in een emmer overgieten en gist opstrooien.