Meldingen
Alles wissen

Op bezoek bij : - x -

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een corona proef snel tussendoortje . 

Afgelopen weekend kreeg ik een  berichtje van  een beginnend forum lid met vragen over de eerste stook resultaten en of ik misschien zou willen mijn mening geven .

Eventueel zelf corona proef buiten op afstand stelde de man voor .

Toeval wil dat ik vandaag in buurt moest zijn dus tussen de middag even gestopt bij Jank.

Een prachtige landelijke woning kwam ik aan en Jank stond al bij de deur . 

Een kleine groet en even later stond ik bij een paar flessen met kraak heldere vloeistof . 

Eerst even geroken en  duidelijk een hoog percentage alcohol  gemaakt herkenbaar uit een suiker vergisting.

Eerst maar even naar de garage daar hing een simpele maar keurig gemaakte kolom en daar stond de 15 liter boiler ketel te glimmen .

Altijd lastig om een boiler veilig te laten staan maar Jan zijn oplossing als stand voet was eigenlijk subliem gevonden door een vuurkorf te gebruiken .

Even wat overleg betreft simpele techniek . Te zien wat Jan verder had staan en gemaakt is deze man zeer handig en ik zie de innovatie 's vast tegemoet.

Terug naar de alcohol .

Voorloopjes stonden in bekers en stooksel in meerdere flessen .

De voorloopjes waren zeer scherp en hoog in alcohol en de hint van turbogist karakter zeker daar .

Jan is een grote enthousiaste beginnende thuis destileerder en wilde graag weten of hij op de goede weg is dus de drie flessen van de verdere stook op het aanrecht en een glas erbij .

De eerste fles nog iets scherp maar al goed bruikbaar . Met paar keer overgieten komt de scherpte er zeker af .

Jan vond zelf een iets bijsmaakje aanwezig in de opvolgende flessen.

Elke type beslag en  vergistingen heeft een typerend karakter .

de smaak van de flessen zijn gewoon zoals het hoort .

Karakter van de turbo gist nog wel op achtergrond aanwezig maar de alcohol was absoluut goed .

Voor een eerste keer stoken zeker goed gelukt en ook de scheiding van voorloop en naloop duidelijk juist geweest .

Nog wat nagepraat en wat suggesties en het was weer tijd om te gaan .

Jank en ik wonen niet ver van elkaar en we spraken af dat we zodra mogelijk samen wat gaan maken met de alquitara .

Mooi zoveel enthousiasme weer te zien in een beginnend stoker .

T was een korte ontmoeting maar erg leuk .

Bedankt voor het leuke ontvangst en tot gauw Jank .

 

 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

nee, Jij super bedankt dat je de moeite neemt. Leuk om te lezen en bedankt voor je complimenten!  Het is altijd fijn om te weten of de start een beetje ok is. Anders klungel je maar door en is de lol er snel af! Was zeker leuk om te horen dat de alcohol goed is en bruikbaar! Daar doen we het voor. Contact is er, prachtig hoe jij mensen helpt op het forum alsmede persoonlijk. Ik kijk al uit om een keer aan de slag te gaan met de alquitara. En euh, deur staat altijd voor je open hier als je in de buurt bent. Bakje koffie kan ook en ben ik helemaal vergeten🤭

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@robbert leuk zeg!!

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prachtig zulke ontmoetingen. Dank je voor het mooie verhaal weer 👍

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag mooi weer even blokje om op de oude trouwe Electra glide. 

 

Naast het forum hier en daar ook wat contacten met mensen die wel lezen op forum maar niet echt actief zijn .

 

Zo ook Ben een goedaardige Drachtenaar met bolle wangen ,een baard en een rood hemd die hem uiterlijk van een gigantische tuinkabouter gaven. ( hij kon er smakelijk om lachen toen ik dit opmerkte ) 

 

Ik was in de buurt en al meerdere keren had Ben gevraagd of ik eens wilde langskomen . Dus waarom ook niet op deze mooie zomerse namiddag.

Een hartelijk welkom met een kop koffie en in viel met de neus in de boter zo gezegd. Een groot stuk oranjekoek werd wat extra slagroom op gespoten en mij voor gezet.

Na wat bijpraten kwam toch het gesprek op het stoken.

En ik werd meegenomen naar een houten blokhut achter in de tuin.  

Een ware mancave .

Koelkast , bier reclame borden , en een plank met diverse flessen drank waarop met stift een getal en een soort spijkerschrift stond.

4 pruttelende kunstof vaten en in de hoek een vreemd soort ketel die een Turkse oorsprong scheen te hebben van bewerkt koper met veel motieven. . Duidelijk een type potstill en aan een haakje hing een roodkoperen buis van ongeveer 120 mm diameter die tussen ketel en hoed kon gezet als kolom . Ook geheel bewerkt en gegraveerd. 

Een joekel van een massieve gietijzeren brander eronder waar een crematorium jalours op zou zijn . 

Verder diverse glazen kolfjes en bekers stonden op een ook aanwezig granieten aanrecht die Ben uit de woning voor had gesloopt en had herplaatst wat een ouderwets huiselijke sfeer geeft. en ja zelf een afwas machine !

Een bank en een grote televisie. " Kleine onenigheid met de vrouw is hier een genot " zei ik. "Mooi plekje om te schuilen " . Zijn vrouw keek glimlachend en zei 'hij woont hier en komt in huis om te eten ." 

Intussen kwam Ben met een glas aan en vroeg of ik dit goedje kende. Lemon Lime ! Van de tiny zei hij erachter aan .

Even proeven en inderdaad een goed gelukte kopie van het recept. .

Met trots kwam er nog een ander glas die ik moest proeven . Hij noemde het Beeren gin. . het bleek dat hij zich had vergist en Beerenburg kruiden in gin in plaats van gewone alcohol had gedaan om te macereren. Ik moet bekennen niet slechte combinatie. Beetje meer suiker zou ik wel preferen maar dat is kwestie van smaak . Maar zeker lekker uitgevallen.

Volgende glaasje stond al klaar . HO . Sorry ! ik moet nog rijden. Zei ik. Ben vroeg of ik dan een flesje mee wilde nemen om thuis te proeven.

Een poosje geleden had ik op forum gepost een ouderwetse light body rum.

In het flesje zat een drank die Ben had gemaakt aan de hand van dat topic. 

Ik beloofde als ik thuis kom te zullen proeven .

Nog even na zitten praten met een bak koffie. 

En ik vroeg nog hoe hij aan de indrukwekkende ketel was gekomen. Een soort van oude vakantie souvenirs van de vader van Ben . Schijnt een oud ding te zijn die door Ben weer in volle glorie is hersteld. Petje af ! Echt Prachtig apparaat.

Kortom het was een gezellige middag en we hebben afgesproken binnenkort nog eens over te doen .

Thuis gekomen eerst even eten en vanavond het flesje geopend en de drank ingeschonken.

Wat me als eerste opviel na inschenken is hoe mooi kristal helder de drank is .

De rum vult het huis meteen al met een warme Caraïbische aandoende geur. 

De smaak toont zoet maar is niet van suikers maar van goed samen vallen van aroma's. 

Geen scherpe smaak maar vol en rond .

Geen trace van naloop .

De basis van melasse , fruit en iets amandel spreekt duidelijk in de afdronk .  Heerlijk.

Inderdaad een Blanke light body rum zoals die moet wezen . Ook hiervoor petje af.

 

Had eigenlijk met dit glas met mijn voeten in water onder parazol moeten zitten .

 

Enige wat ik zou adviseren is , geef een drank de tijd om te rijpen !

De Rum is prima ! maar ik verneem / proef dat rijping is versneld door warm en kou wisselen . Natuurlijke rijping geeft net wat meer sprankel in smaak .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@robbert mooi verhaal weer!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wederom een op bezoek bij . 

" Een gegemberde dag " 

Vorig jaar werd door mede forumlid grensjager2 mij gevraagd of ik hem een beetje op weg wilde helpen met het bouwen van een stookketel en beginselen van het thuis destilleren. 

Een aantal voorbeelden en schetsen heb ik gemaakt en vrolijk is grensjager2 aan het bouwen gegaan .

Een avond vorig jaar even wezen kijken hoe het vorderde en toen was het even stil.

Na enkele weken was grensjager2 bij mij even aan de deur met enkele probeersels uit eigen keuken op basis van gember .

Even geproefd en hoewel erg lekker mijn keel kneep even dicht . Gember is even wennen.

Ook kwam deze vrolijke man eens even op de fiets langs om bij mij te proeven wat zeer gezellig was en op het uur dat G thuis zou zijn belde zijn vrouw al bezorgd op terwijl wij even buiten stonden na te praten .

Al met al zou ik zeggen het is meer een vriend dan een stook collega en is het dus tijd om ook eens mijn neus bij hem thuis te laten zien. 

Onlangs zou G ook eens de grote ketel aanslingeren en vroeg of ik even langs kwam.

Zo gezegd zo gedaan. 

Een hartelijk ontvangst met koffie en de vrouw des huizes vroeg of ik al geluncht had en trek had in een broodje.

Koffie zeg ik geen nee tegen en ja een broodje leek mij wel wat.

Onder een afdak stond de koperen boiler al klaar en G(rensjager2) was een pan met een vergist product aan het voorverwarmen. 

En zoals verwacht een gember geur kwam mij tegemoet.

Een broodje en koffie werd mij gebracht en duidelijk werd mij dat liefde voor eten en drinken er hier in zat .

 De pan met het gember beslag was rond de 50 graden en kon in de ketel.

De hoed en de koeler kwamen tevoorschijn en werden gemonteerd. 

Intussen zag ik de andere diverse onderdelen zoals kolom en kleinere keteltjes ook compleet klaar liggen voor gebruik . Allemaal zeer netjes gemaakt en afgewerkt. 

 

Gas erop en vlam eronder . Langzaam kwam de ketel opgang .

Kleine probleempje was toch de geschiktheid van de brander . Een gemiddelde vlam redde het niet en volgas was te veel . Er lag een rooster van een rook ketel dat leek mij een oplossing en ik vroeg of die opgeofferd mocht . Inderdaad . Deze op de brander onder de ketel als vlamverdeler en probleem was grotendeels opgelost. 

De ketel snorde en kwam op temperatuur. 

Een vriend van G kwam ook even kijken en had zelf 2 flessen eigengemaakte rum en gin mee. 

Terwijl de ketel begon te druppelen kwam de volgende koffie met jawel !! Gemberkoek uit eigen keuken..

heerlijk !

 

De uitstroom van ketel was opgang en tikte met hoed een goede 65% aan . 

De smaak was ook op zich goed.

En zo te proeven is G goed op weg naar zijn gember likeur ,shots en drankjes.

 

Diverse zakken granen en mout stond klaar voor volgende projecten . Appels , kweeperen en nog ander fruit stond al te gisten .  

Veel te doen voor G en gezien hoe de aanpak en voorbereidingen zijn verwacht ik zeer mooie producten. 

 

Intussen werd geopperd om de meegebrachte drank van de andere gast te proeven.

 

Ik was bereid . 

Mensen die mij beetje kennen weten dat ik mijn mening zeg en ook zeer recht toe recht aan ben . 

Gelukkig zijn er mensen die ook een kanttekening als positief zien.

De rum was duidelijk resultaat van het enkel gebruik van melasse en daarbij rietsuiker. Dus …. 

Vlak van smaak . Ik zeg niet slecht maar met een beetje aandacht te verbeteren. 

Helaas moest ik ook de gin proeven. 

Op eerste moment proefde ik de overheersende smaak van een basis alcohol van Suiker. Zonde. Het gaf een matig resultaat . Sorry maar ik zeg nu eenmaal mijn bevinding.

Maar zoals algemeen zie je dat mensen suiker alcohol pakken omdat men denkt dat een goede granen alcohol lastig is te maken.

Een beetje uitleg hoe je met mout en graan werkt en ook het enthousiasme om graan alcohol te maken steeg deze middag. 

 

Intussen waren enkele liters gember alcohol 1e overhaal een feit en percentage bleef mooi continue. De ketel configuratie werkt.

 

De liefde en enthousiasme voor gember werd ook bij mij iets aangewakkerd daar het concept van G toch zeer goed in elkaar zat .

De vaardigheid van ketel beheer zat er inmiddels bij G ook lekker in .

 

En de nu gebleken nodige nog verbeteringen heb ik toegezegd bij te helpen . 

Een betere Brander en ook een vlamverdeler voor G heb ik zelf klaar liggen en over dus deze kunnen hierheen en probleem opgelost. 

 

 

Nieuwe of eigenlijk variant op de huidige gember drank recept hebben we in de groep gegooid en er komen nog veel mooie dingen uit deze ketel daar ben ik van overtuigd.

 

Over het algemeen is gember een mooi maar lastig product. door de eeuwen heen zijn diverse recepten wel bekend en uitgebracht maar Bij mislukken is er geen ketel die de gember smaak van alcohol afkrijgt . Dus werken met dit product een uitdaging.

En zeker om er een eigen draai of herkenning aan te geven.

Tijdens mijn bezoek was is getuigen van een man met een doel een streven en zeker dat het goed uitpakt.

 

Een uurtje op bezoek werd een hele middag. De koffie was perfect. Het broodje heerlijk en sfeer was gezellig. 

Mooi te zien het enthousiasme van G en zijn vriend in hun "nieuwe " hobby.

 

Bedankt voor de gastvrijheid Grensjager2 en ook aan de vrouw des huizes bedankt voor de goede zorgen. 

 

Top dag geweest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert jou kennende was dit zeker ook een workshop aan huis .

meneer grensjager2 u bent bevoorrecht .

Koffie en appeltaart in huis en Robbert staat klaar met raad en daad .

🤣 🤣 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2686
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prachtig verhaal weer. 

Beantwoorden
Berichten: 45
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het was zeker een topdag R. Je was weer lekker ongezouten zoals altijd maar dat is het mooie ... je draait er niet omheen.... en wat ik je al eerder heb gezegd .... motivatie krijg je ook van een goede leermeester 🙂 

Ambacht is zo mooi als je het maar wilt... Weten hoe je moet zelf mouten [1 x is voldoende... nu haal ik ook gemoute granen], je eigen gist maken, het maischen en een goede ketel hebben.

Geen suikerwash, geen T500, geen turbogist.... langzaam gaat voor snel... en dan ga je maar eens op je bek als het mislukt... 

Ik had D ook uitgenodigd want hij was eigenlijk de reden om deze hobby op te pakken. Die zat aan het einde van de middag vol in zijn hoofd.... hij gaf aan " is was alleen maar aan het sponzen" 🙂

En dan ben ik blij dat Robbert hem ook op het juiste pad heeft gekregen... ambacht, ambacht ambacht....

al met al een mooie dag en zodra alles voor de eerste keer is overgeheveld dan gaan we voor het vervolg proces... want er moet uiteindelijk wel een mooie gembergin uit komen.... en anders blijf ik doorgaan tot het wel lukt.....

Thx voor de mooie woorden en idem dito vriend ... tot snel... 

en voor de anderen.... "tijd is de snelheid die je er zelf aan geeft" 

 

Grzzzzz Grensjager 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@grensjager2 Een goede drank maken neemt inderdaad aandacht en tijd. En daarnaast een goed basis product en motivatie om ook een goede drank te maken .

Als je snel iets op tafel wil zetten en kwaliteit is ondergeschikt aan kwantiteit . En alcohol buzz gaat voor genot  ,  vaardigheden ontbreken dan is turbogist , suiker en een t500 makkelijk beginsel en uitvlucht maar blijft matig in uitkomst.

 voor een echte smaakvolle drank is Een goede bereiding van een beslag van goede producten en tijd om de vergisten is essentieel.

Ketel beheersen is een vaardigheid die tijd neemt .  Oud gezegde oefening baart kunst .  Vallen en opstaan . Zo gezegd neemt wat tijd.

Een vaardig man maakt geweldige drank zelf met een tot stookketel omgebouwde ondersteek  .  

Wat ik bij jou zag grensjager2 was vers product .  Secuur werk ,  motivatie en geen haast.

Kans om zoals jij zegt " op je bek gaan " is klein hier door.

De ketel is eenvoudig maar doeltreffend.

Ik zie uit naar het proeven van jou creaties 

Beantwoorden
Berichten: 45
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

 Dat gaat zeker gebeuren. Als je maar ongezoute je mening blijft geven. 🤣 👍 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op bezoek bij een oude bekende ? 

Of was het nu even stoppen voor een pot ongepasteuriseerde honing ?

Vanwege dat ik binnenkort waarschijnlijk een  partij mispels krijg is handig om alvast voorraad honning in te slaan.

Even terug in de tijd Jaar of 35 geleden haalde ik ook wel pruimen en aardappel bij een landbouw bedrijf hier in de buurt maar ook verse honing. 

Wat ik er mee deed kwam op gegeven moment ter spraken en zo kwam het dat intresse was gewekt bij deze man en samen met hem bouwde ik een ketel en ik hielp hem opweg met wat beginselen van stoken van fruit dranken en drank uit granen .

35 J Geleden liep ook de dochter , een klein meisje op klompjes rond en was ook bij haar vader vaak te vinden als hij aan sorteren of aan stoken was . 

Inmiddels is het meisje groot en haar vader al enige jaren geleden overleden en heeft Theresa haar vaders bedrijf en ook de hobby van het stoken over genomen.

Naast graan , aardappelen en fruit heeft zij diverse bijenkasten of volken zo zij het noemt en dus honing.

Ik reed vandaag langs en stopte dus even om wat in te slaan .

De eerste opmerkingen was " he Rob even een nieuwe , " op bezoek bij ?' nee zeg ik ik kom voor wat honing.

" Voor mij dus geen moment of fame " grapt Theresa.

 Duidelijk dat ze ook het forum bijhoud.

Theresa was druk maar kwam gelijk met koffie en ……. Ik moest ook haar mede weer proeven.

Duidelijk te merken aan smaak ook dat de bijenkasten rond een boomgaard van fruit teler staan .

Eerst de Mede en daarna de gestookte mee geproeft.Het blijft de " heksen drank " van vroeger zo zij het maakt .Heeft heilzame werking . Allemaal heerlijk hoewel de mede prima is en de gestookte mee ook zacht en warm. Smaakt lekker maar 1 op zijn tijd is naar mijn idee wel oke . ( Ieder zijn ding ).

Natuurlijk kwam meteen ook haar slivovitsj ter spraken. Daar is ze erg bedreven in . Recept heb ik  ooit aan haar vader verteld en nu helemaal tot in de finesse gemaakt door Theresa. Zij kan te kust en te keur in haar eigen boomgaard en divers pruimen soorten en ander fruit voorhanden 

En dus we hebben even vergeleken met wat flessen van verschillende jaren en rijping.

De Slivovic is gewoon perfect .Geen zweem van bijsmaakjes niet te zoet niet te scherp. Duidelijk dat ze naar haar vader had geluisterd en zich nu meester erin heeft gemaakt. En ook met paar varianten het eigen had gemaakt.

 

Toen haar vader overleed had Theresa de ketels van haar vader te gebruiken.

Haar partner werkt op radiologie en Dus houd van schermpjes en gadgets en innovatie en had paar jaar geleden een Moderne ketel gekocht voor haar.

Eerst leek het leuk maar Na enige tijd miste ze de smaken van de ketel van pa . Ze vroeg mij toen wat te doen En ik had wat dingen veranderd aan haar t500 . Paar simpele upgrades ( heeft zij al eens op forum beschreven ) en hoewel ook die slivovic van na de upgrade stukken beter smaken miste ze toch de " smaak van haar vaders drankjes" .

Vorig jaar heeft ze mij gevraagd nog eens te kijken naar dat ding maar hebben we door gesproken en is de t500 voor een echte ketel vervangen.

Hoewel naar mijn idee wat groot ze heeft met deze ketel er plezier in om er mee te werken en dat merk je ook aan de prachtige smaken die ze er mee creëert. . En zoals alles bij haar staat deze rood koperen Amerikaan er glimmend en schoon bij .  

 nu ik even tijd had ! Tenmiste dat vond theresa . Ik had meer idee van even tussenstop .

En moest er vanalles geprobeerd wat er uit de ketel in laatste tijd was voort gekomen. ik woon 10 min verderop dus vooruit even kwartiertje langer .

Theresa heeft op navolging van een van mijn filmpjes de sourmash gemaakt. 

Dus hoewel ik merkte dat alcohol inmiddels l aanwezig was in mijn bloedstroom toch een nipje .

Ik heb voorzichtig gezegd " meiske volgende keer beter " 

Vermoedelijk en zo te proeven eigenlijk wel zeker was de tijd tussen verwerking 1e batch en het sourmash beslag aan te maken te lang geweest en had daardoor zuur vorming wat te veel invloed gekregen.

 

Koffie ! Had ik nu nodig . En uiteraard sucerlatte erbij..

Rob deze is van vorige zomer ! Oh oh . 

De apfelkorn ! ( ook appels uit eigen boomgaard .)

Ruikt als uit de hemel maar proeven doe ik de volgende keer ! zei ik haar .

 

Hoewel Theresa op forum bescheiden overkomt ben ik aardig suf gepraat . 

Nog even nagebabbeld over hoe de oogsten waren en ook de kleine workshop whiskey proeverij die we begin van jaar daar hadden en of we die nog overdoen .

En toen maar maar huis .

 

Was het een "op bezoek bij " 

of even stoppen voor een pot honing? 

Theresa 

Wat denk u? 

 

Ik ben de honing vergeten mee te nemen !.

 

Maar het is toch even gezellig geweest.

 

 

Beantwoorden
4 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert toch mijn minute of Fame . 🤗 🤗

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@theresa Robbert heeft wel weer een reden om langs te komen... 😆

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@grensjager2 de honing is opgehaald hoor.

Zal wel even duren eer hij weer langskomt.

Of ik moet bordje aan de dyk zetten.

verse appeltaart ! Dan stopt hij wel .

 

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@theresa dan stop ik ook... moet alleen het adres van Robbert ontfutselen 🤗

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een vervolg op grensjager2.

Er zijn diverse manieren van destilleren en voor de verschillende van deze zijn ook verschillende ketels nodig  .  Bekent de soorten zoals met kolom voor hogere scheiding en de soorten met een hoed  / helm / " alembiek" . In deze  aanwezige " kopruimte "  kunnen mooie smaken worden gecreëerd. 

Diverse materialen met diverse warmte geleiding of vasthouden van warmte wat allemaal invloed heeft op kwaliteit van eindproducten.

Maar al met al de ketel is slechts het gereedschap de vaardigheid van de man ,/ vrouw er achter maakt de drank.

Keuze en inzicht ! 

Ooit maakte ik een filmpje hier nog te vinden ergens op forum van een alternatieve manier die toch wat ludiek lijkt maar zeer goede resultaten kan geven , mits dat kleine beetje inzicht.

Zo kwam Grensjager2 vanwege dat hij een klein stookje wilde doen en geen kleine ketel had op idee voorbeeld uit dat filmpje te volgen. 

Vroeg deze morgen een appje over het traag opwarmen .  Ik appte terug dat het steen tijd nodige had en dan ineens als temperatuur erin zat het langdurig mooi continue door zou lopen.

," Okee dan ga ik zo verder" zei G

En ik appte " ik ben vandaag op terugweg bij jou in de buurt ," misschien kom ik een bakkie doen en even kijken ," 

Ik kreeg den opgestoken duimpje terug.' 

Dus een kort " op bezoek bij " deel 2  grensjager2 .

Toen ik stopte stond heer G onder afdak inmiddels zijn 2e vulling klaar te maken .

Hij vertelde mij zijn plan om nu een lemon lime te stoken . 

Het eerste stookje was een probeersel ook op basis van veel citrus vruchten ..

De fles waar het in zat rook ook fris fruitig en de gentiaan was ook vrij heftig aanwezig.

Deze stook bleek in begin meteen blind te zijn geslagen wat na een 50 mil wel beter werd maar op 1,5 liter vullingen van een al volledig gestookte basis alcohol is 50 mil erg veel als het voorloop zou zijn . G vroeg hoe dit zo kon .

Veel citroen lag hieraan ten grondslag. Ik zei probeer wat hoog alcohol erbij en dan is dat deel helder en verwerkbaar. 

Verwondering bij G maar kraak helder werd inhoud van het potje .

Intussen stond project 2 op 80 gr en begon te druppelen. 

Meteen al was de lemon lime geur al aanwezig.

Even drup op vinger en smaak bleek gewoon wat je zou moeten verwachten van een degelijk lemon lime.

Enige trots was op gezicht van ,G af te lezen.

 Zelf vond ik prachtig dat deze man aandurfde om in navolging van mijn filmpje te experimenteren met de tajine als kleine stookketel.

Maar ik moet ook zeggen de wijze waarop G de recepten uitvoert de keuzes in alcohol en Hoewel nieuw met de Tajine en nog vrij kort bezig met deze hobby in algemeen heeft hij toch al veel vaardigheid en routine opgedaan wat ook dit vrij soepel laat verlopen. Gedrevenheid en passie aan alles te merken . 

Nog even een bak koffie .

Een kleine blik op de inmiddels half gevulde opvang beker . Een drup op vinger om te proeven. Gewoon leuk te zien dat dingen op meest simpele manier lukken.

Gelukkig gaat de ambacht nog niet verloren met de nieuwe generatie thuis destilleerders. 

Een van de inmiddels vele opstellingen van Grensjager2 

 

1667520015-IMG_20221103_154620168.jpg
Beantwoorden
Berichten: 45
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ja Robbert, was weer een leuk bezoekje.... wat koffie en een beetje distilleren allemaal niet kan brengen.... helaas geen taart deze keer....

Elke keer weer pak ik weer informatie op van je .... erg blij mee .... zo ook met de brander [thx Rob 👍 ] en met mijn tajine. Wat een superpot .... echt een aanrader... 15 euro, even wat boren, stop erop met een stukje buis, en een condensor eraan. 

Het mooi van deze hobby is dat ik vanuit mijn perspectief de ambacht altijd voor laat gaat. In de keuken zeg ik altijd; van slechte ingrediënten kun je geen topgerecht maken, van super ingrediënten kun daarentegen wel een slecht gerecht maken. 

Waarom haast hebben, je zuipt je product toch ook niet in 1 avond op? Dit is echt een perfecte hobby voor mij... en Rob .... tot de volgende keer..... 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@grensjager2 top zeg! Zo doe ik het ook, "slecht " gaat tussen de struiken en ik begin op nieuw. Deze hobby bracht mij rust. Vind heerlijk deze verhalen te lezen. Succes

Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 90
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Afgelopen zondag ging om 6.00 uur de wekker. Vlot er uit, vrouw en kinderen gewekt, koffie gezet. Na het maken van de lunchpakketten om 7.15 in de auto richting noorden. 

Na 2 uur en 45 minuten bij de veerhaven in Holwert. Vrouw en kinderen op de boot naar Ameland voor een dagje fietsen, zon, strand en duinen. 

Na het uitzwaaien op naar de Meester Stoker, Robbert.

 

Ik was door hem uitgenodigd om langs te komen. En ik wordt dan ook hartelijk ontvangen. 

Robbert had inmiddels de ketel al gevuld en de brander aan. Kennis gemaakt met zijn familie. Bakje koffie erbij, relaxed begin. De koffie vloeit er trouwens zeer rijkelijk. 

Ook stond er vanalles klaar. En daar kan ik verder niets over zeggen. Daar zal Robbert tzt wel mee komen......tromgeroffel.... .

Het overhalen verloopt goed. En gedurende de dag is er veel uitleg en worden vragen beantwoord. Ook komt @grensjager nog even langs. Die had gemberkoek gebakken. Ik ben niet zo een fan van gember maar dit was een bijzonder aangenaam lekker stukje koek. Misschien een recept posten? En werkt de naaldkraan?

Ook mag je vanalles proeven uit de rijkelijk gevulde kelder van Robbert, maar als je moet rijden is dat niet zo handig. Wel enkele nipjes geproefd van de whisky die we gestookt hadden tijdens de workshop. Deze is bijzonder goed gelukt. Niet te vergelijken met iets uit de winkel. 

De stook en het project lopen ten einde. We maken samen alles schoon en ruimen op. Ik had voor de zekerheid een paar mini flesjes meegenomen en die worden door Robbert gevuld. Dan is er pizza en praten we over onze andere hobby gitaren. Een hele verzameling met ieder zijn eigen unieke verhaal.  Mocht Robbert ooit nog eens langs komen zal ik mijn Rickenbacker 4001 aansluiten op de VBA400 en eens horen of we 140dBa kunnen halen, Overkill.

Nu moet ik echt gaan de boot legt zo aan en ik ben nog bij Robbert.

Tegen 23.00 weer thuis, iedereen moe maar voldaan. Ik neem een afzakkertje, de Franse Absint met een biertje. Tjonge wat een lekkere, bittere smaak. Gaarne het recept al dan niet via een Tiny.

 

Ben zeer veel wijzer geworden. Ook het simplisme cq old school is iets wat me mateloos interesseert. 

 

Dankjewel Robbert en ook je vrouw voor deze onvergetelijke dag! 

 

Lemmy.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@lemmy Dankjewel .het was super gezellig.

Het oude franse absinthe recept zal ik jou binnenkort appen . 

Van mijn hok naar jou huis is even ver als van jou naar hier. Dus ik zal zeker ook jou na de zomer even bezoeken. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even korte stop bij Seanseoverhaal.
Vanwege mijn werk moest ik in de buurt van S .. ik had eens beloofd nog eens te stoppen om de door mij gestookte voorbeeld van een whiskey gemaakt voor workshop te vergelijken met een whiskey die S had gemaakt naar mijn voorbeeld. 

Vandaag was het zo ver  . Eerst natuurlijk een gastvrij ontvangst met koffie .

En ik had wat mout gemaakt paar weken geleden en een paar zakjes meegenomen voor S om ook te proberen . Voor vergelijk met de commerciële mouten . 

Even wat zitten praten  en daarna de  ketels even bekeken. Nog wat overlegt en suggestie gedaan om iets te verbeteren in flow van zijn ketel. ( brander upgrade )

Toen ook de whiskey even geprobeerd.  Petje af.  Iets scherper dan het voorbeeld maar verder een 1 op 1 kopie.  Enige is die van S moet even op temperatuur een paar dagen kunnen ademen. 

Seance overhaal blij met waardering en ik zelf zeer verheugd dat de authentieke smaak en manier bereiding bij de volgende generatie goed is overgenomen.  

Nog even nagepraat en .S staat in startblokken om met de nieuwe mout te beginnen. Ik zag een vat klaarstaan. 

Ik zie uit naar het resultaat.

Komt zeker goed met collega thuis stoker  en inmiddels ook goede vriend S.

Bedank voor jou ontvangst en tot gauw. 

 

 

 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 223
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi, robbert. Het was (voor de korte duur) weer erg gezellig en leerzaam. Bedankt voor de positieve noten met betrekking tot de gemaakte whisky. Zoals je en anderen weten ben ik nog wat onzeker over het moment van overgang naar de naloop (lees wellicht te veilig). Gisteren laat zien dat ik op de goede weg zit. Goed voorbeeld doet volgen!

Deze weg krijgt uiteraard een vervolg met de graantjes die je hebt achter gelaten!

Bedankt weer voor de info en terugkoppeling. Wordt zeker door mij, maar ook veel anderen op t forum zeer gewaardeerd.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kevin de onzekerheid betreft maken van scheidingen overwin je wel. Het gaat immers goed.

Je hebt nu een Islay type whiskey weten te maken met de achtergelaten mout en graan zou je een prima Ierse kunnen maken . En lijkt mij voor jou niet meer zo een probleem. 

ik was even vergeten te vermelden dat ook jou rauwe Rum stook op de goede rit zit. 

Goed overwogen beslag was al duidelijk aan de geur te bemerken. 

Kom snel weer eens bij jou proeven. 

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?